Mednarodni filmski festival ZOOM : ZOOM.14

Klapa za najboljši slovenski otroški film ZOOM.14

AMARISI AMARI

Avtorji: Ahac Mahkovič, Kaja Smrekar, Oskar F. Pšaker, Uma Mavrič Lobe
Mentorici: Jelena Dragutinović, Marie Paccou
Produkcija: Društvo 2 koluta

 

Obrazložitev žirije:

Animirani film "Amarisi Amari" pripoveduje zgodbo o ljubezni, ne da bi bil za trenutek naiven ali osladen. Gre za delavniški izdelek, kjer osnovo predstavlja par enostavnih tehnik animacije, ki so same po sebi precej nenavadne (vrteče se površine, hitro listanje porisane tiskane knjige), sodelujočim otrokom pa omogoča veliko mero izvirnosti, eksperimentalnosti in užitka ob ustvarjanju. Film sam je energičen zaradi dobro izbrane glasbene podlage, romske pesmi "Amarisi Amari", ob njej vizualije utripajo, plešejo in gledalca zapeljujejo k gibanju in veseljačenju. Izkorišča otroško naivno risbo ter dokazuje, da je za dobro animacijo potrebno le nekaj iznajdljivosti, potrpljenja in predvsem veselja.

 

FILM

Klapa za najboljši slovenski mladinski film ZOOM.14

AN APPLE A DAY

Avtor: Aleksander Cavazza
Mentor: /
Produkcija: Aleksander Cavazza

 

Obrazložitev žirije:

Animirani film "An Apple A Day" avtorja Aleksandra Cavazze je nekoliko robusten izdelek, ki lastno, skoraj anarhistično estetiko upraviči za večji učinek. Kljub surovosti stila je prepoznavna izredna risarska veščina, prav tako animacija, ki ne išče poenostavitev, temveč z linijskim izrisom dokazuje čar klasično risane 2D animacije. Zgodba in dramaturški lok ter dodatni element presenečenja (medicinski sestri - kači) so ritmični, vznemirljivi in svojstveni. Glede na to, da izvira iz znane formule, pregovora o jabolku in zdravniku, uspe izpostaviti avtorsko interpretacijo, zabavno variacijo na temo.

 

FILM

Klapa za najboljši mednarodni otroški film ZOOM.14

FIRST DAY OF A CHICK


Avtorica: Shinkarenko Anastasia Vadimovna
Produkcija: /
Država: Ukrajina

 

Obrazložitev žirije:

Mlada Anastasia iz Ukrajine nas s svojim "First day of a chick" preko prijateljstva deklice in piščanca povabi v njun svet, v njun vsakdan. Enostavna, a vznesena in karizmatična pripoved lepo teče, tako da gledalec prav z zanimanjem pričakuje novih odstiranj, ki so prikazana kot epizode v animirani seriji. Film prav v dragoceni, izrazito avtorski naraciji preseže ostale kandidate v kategoriji. Film deluje kot zaključena celota in priča o živahni domišljiji ter predanosti ustvarjalnemu izdelku. Likovnost, animacija in naracija se organsko lepo zlijejo, kar pa gre, glede na avtoričina zelo mlada leta, pripisovati njenemu izjemnemu občutku in talentu za filmsko pripovedovanje.

 

FILM

Klapa za najboljši mednarodni mladinski film ZOOM.14

Me First


Avtorji: Aggelos Tzogou, Diamantis Pachis, Giorgos Foskolos, Nikos Skiathitis, Panagiotis Fouscarinis, Ioanna Foskolou, Ioanna Tsarpala
Produkcija: Jill Somer
Država: Grčija

 

Obrazložitev žirije:

Film "Me First" kvalitetno vzporeja dve polni liniji naracije, prepričljivo govorjeno besedilo ter privlačen vizualni, precej asketsko izčiščen izraz. Govorjeni monolog nas potopi v ozkogledi najstniški svet dekleta, ki spletkari in skuša tešiti svoje impulze. Mladi grški ustvarjalci so pod mentorstvom filmsko inteligentno in senzibilno podali izjavo, ki bi bila lahko tudi izjava generacije ali družbe danes nasploh. Odlična fotografija in montaža kadrov vsebini sledita, ne da bi gledalca zavajali ali ga poskušali ogoljufati.

 

FILM

Posebna omemba žirije v slovenski otroški sekciji ZOOM.14

Čas za goljufijo


Avtorica: Tia Budja
Mentor: Vitomir Kaučič
Produkcija: OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

 

Obrazložitev žirije:

Film "Čas za goljufijo" avtorice Tie Budja iz OŠ Ivana Cankarja v Ljutomeru izživi otroško težnjo po iskanju lažjih poti. Poigra se z idejo ustavljanja časa in možnosti, ki bi jih ob tem posameznik, ki to nadzoruje, lahko imel. Prav navdušujoče je gledati izdelek, ki navkljub skromnim finančnim pogojem in mladosti avtoric na trenutke povsem suvereno in prepričljivo pripoveduje zgodbo na žanrsko filmski način. Strokovna žirija želi avtorico spodbuditi k nadaljnjem odkrivanju in raziskovanju sveta filma.

 

FILM

Posebna omemba žirije v slovenski mladinski sekciji ZOOM.14

LOTI

 

Avtorica: Eva Peljhan
Mentor: Jure Kreft
Produkcija: FIXMEDIA

 

Obrazložitev žirije:

Film Eve Peljhan (s pomočjo FIX Medie) "Loti" je sodobno estetski izdelek. Igralska zasedba je prepričljiva, predvsem glavni lik, Loti. Zgodba filma prikaže, da je osebna stiska ob kompulzivni motnji ter izgubi ljubljene babice lažje obvladljiva ob iskrenem prijatelju. Pohvalno je, da film gradi naracijo na izrazito filmski način, preko atmosfere in ujetega časa v daljših kadrih. Najučinkovitejši prizori v filmu se zgodijo v nedialoških sekvencah in kadrih, preko katerih se jasno vidi avtoričin občutek za filmski medij.

Posebna omemba žirije v mednarodni otroški sekciji ZOOM.14

THE POTION


Avtor: skupinsko delo
Produkcija: Eliceo Sosa Hernandez
Država: Mehika

 

Obrazložitev žirije:

Mehiški animirani film "The Potion" je angažiran delavniški izdelek s presežno estetsko kvaliteto. Angažirano vodenje izdelave filma je omogočilo sodelujočim otrokom, da ekspresija otroške slike in zgodbe zasije v celovitem, poučnem in duhovitem izdelku. Pri filmu je izrazit kolektivni duh, tako v sporočilu kot tudi pri gladkosti izvedbe. Videti je, da je narejen z veliko mero užitka in kljub osveščenemu poduku ne izpade moralističen.

 

FILM

Posebna omemba žirije v mednarodni mladinski sekciji ZOOM.14

CERES


Avtor: Ignat Dolomanov, Oleg Kibisov
Produkcija: Mikhael Lipman
Država: Rusija

 

Obrazložitev žirije:

Film "Ceres" mladega ruskega filmarja Ignat Dolomanov izrazito izstopa po odlični filmski fotografiji, tako v smislu kompozicije kot barvnih shem. Avtor pripovedno zelo vešče izkoristi element suspenza, saj gledalca ne podcenjuje. Ponuja ravno toliko ogrodja za zgodbo, da nas prepriča v nelagodje in odpira možnost več interpretacijam, od ekologije do terorizma ali preproste človeške tesnobnosti. Strokovna žirija želi s posebno omembo poudariti, da je film Ceres izreden umetniški izdelek, ki bo s svojo kvaliteto gotovo prepričal še marsikatero strokovno žirijo.

 

FILM

Nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ZOOM.14

AN APPLE A DAY


Avtor: Aleksander Cavazza
Mentor: /
Produkcija: Aleksander Cavazza

 

Obrazložitev žirije:

Dobra ideja se pretvori v dramaturško zanimivo zgodbo, ki jo je avtor preko zanimive animacije ustvari v celovit izdelek.  Premišljenost in znanje opazimo tako pri kompoziciji kadrov kot tudi v zvočni podlagi, ki dodatno poudari filmski izraz in zgodbo. Ustvarjalna tehnika risane računalniške animacije ima zanimiv slog in dosega 'gibalna' merila v animiranih filmih.

Posebna omemba Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici ZOOM.14

MAT


Avtorja: Tim Luznar, Matija Valant
Mentor: /
Produkcija: Sonara produkcija

 

Obrazložitev žirije:

Mat je plod domišljije, premišljenosti in predvsem čudovite zagnanosti skupine mladih ustvarjalcev. Zelo dobro izdelan kratki film v vseh pogledih. Odlična režija, prikaz zgodbe in igra ter izbor filmskih elementov, ki so lepo poudarili umeščenost zgodbe. Čestitke tudi za izbor kostumov in celotne scenografije, ki je (razen malih detajlov) orisala čas v katerega je film postavljen.

Nagrada otroške žirije ZOOM.14

ELIZABETA

Avtorica: Lori Voglar
Mentorja: Andreja Dobnikar, Ciril Murnik
Produkcija: OŠ Brezovica, KUD Marnie film

 

Obrazložitev žirije:

Film je lepo posnet, kadri so dobri in prav tako tudi svetloba. Zgodba je dokaj povprečna za grozljivko, a zanimiva, saj je gledalec med gledanjem v stalni napetosti, kaj se bo zgodilo. Zgodba lepo teče, ni dolgočasna in se ne vleče. Igra je dobra, film pa precej dobro zmontiran.

 

FILM

Posebna omemba otroške žirije ZOOM.14

ZEMLJA KLIČE

Avtorji: skupinsko delo
Mentorja: Mirjam Kalin in Peter Valič
Produkcija: OŠ Dobravlje

 

Obrazložitev žirije:

Film ima globoko sporočilo, prikazuje realnost kakršna je na Zemlji. Uporabljene so različne metode animacije, kar je tudi zdelo zanimivo in impresivno.

 

FILM

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem