Kulturni dnevi za osnovne in srednje šole

Kulturni dnevi, kjer otroci aktivno sodelujejo

Seznam kulturnih dni je nastal kot rezultat dolgoletnega ustvarjanja in delovanja našega zavoda tako na jezikovnem kot kulturnem področju. Pri oblikovanju vseh naših programov združujemo znanje, veščine in želje naših mentorjev, sodelavcev, tečajnikov ter obiskovalcev festivalov in ostalih programov.

Učenci postanejo v okviru kulturnega dne aktivni udeleženci in ne zgolj opazovalci kulturnega programa.

Poudarek je na pridobivanju izkušenj, saj verjamemo, da le na ta način lahko pri otroku zanetimo iskrico in ga vzpodbudimo k večjemu in trajnostnemu zanimanju za kulturno – umetniške vsebine.

Tudi učenje tujih jezikov postane veliko lažje in predvsem zabavnejše, ko spoznavaš in začutiš zgodbice velikih glasbenih avtorjev ali pa ugotoviš, zakaj je japonska arhitektura tako zelo drugačna od naše.

Otroci spoznajo, da lahko z malo domišljije in želje po znanju ter z nekaj malega opreme sami izdelajo risanko, strip ter da skozi umetnost lahko izražajo svoja najgloblja čustva. V Pionirskem domu jim želimo omogočiti ravno to – želimo, da začutijo umetnost.

 

V Pionirskem domu ponujamo kulturne dneve iz različnih področij:

  • Vizualna umetnost (Animirajmo zgodbo, Grafični relief, Portret)
  • Uprizoritvena umetnost (Pred zaveso, Cirkuški vrvež)
  • Tuji jeziki (Delavnica nemškega jezika in glasbe: Wie geht`s, Beethowen?, Delavnica japonske arhitekture, Delavnica španskega jezika in slikarstva – ¡Hola, Gaudi!)

 

Krajši opisi kulturnih dni:

1. Vizualna umetnost

- Animirajmo zgodbo (vsi razredi)

Otroci bodo v sodelovanju z društvom Slon spoznali celoten postopek animacije, s poudarkom na razvoju domiselne ideje oziroma sporočila kot likovne podobe. Delavnica je razdeljena na več delov; na prvem se pripravlja zgodba, liki in scena, na ostalih pa sta nameščena računalnika in fotoaparata oziroma kamere. Na ta način otroci nekajkrat zamenjajo delovni prostor, delo v manjših skupinah je prijetnejše in omogoča maksimalen izkoristek časa, obenem vsak od otrok spozna vse etape ustvarjanja animiranega filma. Material, ki je posnet na delavnici se naknadno zmontira, doda zvok in opremi z napisi. Učencem tako ostane trajen spomin.

- Grafični relief (vsi razredi)

V okviru kulturnega dneva se bomo najprej seznanili z osnovami grafičnega medija v sodobni umetnosti, saj nas že stoletja nagovarja prav zaradi njene specifičnosti ponavljanja in reproduciranja.  Za osnovo bomo vzeli klasično grafično tehniko visokega tiska – linorez. 

Mladi bodo spoznali transformacijo grafičnega medija in sicer bo osnova matrica, ki jo bomo odtisnili v kiparski material in z njo izpeljali relief in kiparski objekt. Grafika je danes vključena v široko paleto umetniških izrazov in različni umetniki ta klasičen medij vključujejo v svoje slikarstvo, oblikovanje in kiparstvo.

- Portret (vsi razredi)

Pri risanju portreta je značilna osredotočenost na posebnosti, ki nas razlikujejo. Teh pa ne moremo doseči brez praktičnega poznavanja nekaterih osnovnih zakonitosti: osnovna oblika, a/simetrija, velikost ali majhnost, šele nato se lahko ukvarjamo z detajli. Uporabimo tehnike zrcaljenja, prerisovanja ali odtisovanja, dalje pa z detajli in vzorci prikažemo, da portret ni samo fotografska podobnost, ampak hkrati tudi posebnost, odvisna od avtorjeve zamisli. Ustvarjamo s temperami, flomastri, nekaj lepila in drugimi prijaznimi materiali.

2. Uprizoritvena umetnost

- Pred zaveso (vsi razredi)

Na gledališkem kulturnem dnevu  bomo otrokom predstavili gledališče na zabavnejši in bolj dinamičen način. Spoznali se bomo z osnovami gledališke izraznosti preko skupinskih improvizacij oziroma kratkih improviziranih iger, s pantomimo ter osnovnimi dihalnimi vajami. Ravno z aktivnim vstopom v gledališki svet so bo otrok lažje spopadel s svojo tremo, razvijal kreativnost, domišljijo, govorno spretnost, sproščenost ter postal del odrskega sveta, v katerem lahko prevzamejo najrazličnejše vloge, ki jih v običajnem življenju ne morejo ali ne smejo.

- Cirkuški vrvež (vsi razredi)

Skupaj z zavodom Bufeto bomo na zabavnem, norčavem in barvitem kulturnem dnevu spoznali osnove cirkuških veščin. V prvem delu igro in vaje namenjene ogrevanju in sproščanju uma in telesa, v drugem delu pa  specifične vaje in naloge; učenje in trening veščin kot tudi dramsko–improvizacijske naloge. Z udeleženci bomo osvojili osnove zavedanja in nadzora telesa, glasu in čustvenega izraza ter prvih fizičnih veščin.

3. Tuji jeziki in kulture

- Delavnica nemškega jezika in glasbe: Wie geht`s, Beethowen? (vsi razredi)

V naši glasbeno jezikovni delavnici lahko učenci skozi glasbo in glasbeno ustvarjanje na zanimiv in igriv način spoznajo osnove nemškega jezika, njegovega ritma in melodije. Veličastna dela nemških glasbenih velikanov bodo podlaga in vodilni motiv. Delavnica je polna igranja veselih not, petja in jezika. Učenci se spoznajo tudi z Orffovim inštrumentarijem.

- Delavnica japonske arhitekture (vsi razredi)

Delavnica na sproščen način skozi igro in različne aktivnosti medsebojno prepleta japonščino in arhitekturo. Učenci spoznajo osnove načrtovanja interierja (npr.: japonska tradicionalna soba) ter različne pristope k ustvarjanju načrta in dela z različnimi materiali (npr.: izdelava pahljače...). Na tak način spoznajo tudi osnove japonskega jezika, kulturo obnašanja ter poimenovanja bitij, stvari in materialov, ki so povezani z arhitekturo.

- Delavnica španskega jezika in slikarstva – ¡Hola, Gaudi! (vsi razredi)

Na delavnici se z učenci podamo na slikarsko obarvano popotovanje po Španiji.  Spoznamo osnove slikanja in risanja podob živali in ljudi ter s slikanjem portretov. Preko tega odkrivamo njihove značilnosti in nato na svoj način poskušamo ustvariti avtoportrete. Prav tako se seznanimo z znanimi španskimi umetniki, vizualno popotovanje pa zaključimo z arhitektom Gaudijem.

 

Cene:

Kulturni dnevi:

2 pedagoški uri 7,5 €,

3 pedagoške ure 9,5 €,

4 pedagoške ure 11,5 € na otroka.

 

Kontaktna oseba:
Vesna Tripković, vodja kulturnega oddelka 

Tel.: 031 702 802, 012348200

vesna@pionirski-dom.si

Nina Pfeifer Pušnik, tajništvo

Tel.: 012348200, 031682134

 

* Kulturne dneve izvajamo ob petkih oziroma po dogovoru.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem