Kulturni dnevi za osnovne in srednje šole

04.03.2016

Kulturni dnevi, kjer otroci aktivno sodelujejo

Seznam priloženih kulturnih dni je nastal kot rezultat dolgoletnega ustvarjanja in delovanja našega zavoda tako na jezikovnem kot kulturnem področju. Pri oblikovanju vseh naših programov združujemo znanje, veščine in želje naših mentorjev, sodelavcev, tečajnikov ter obiskovalcev festivalov in ostalih programov.

Učenci postanejo v okviru kulturnega dne aktivni udeleženci in ne zgolj opazovalci kulturnega programa.

Poudarek je na pridobivanju izkušenj, saj verjamemo, da le na ta način lahko pri otroku zanetimo iskrico in ga vzpodbudimo k večjemu in trajnostnemu zanimanju za kulturno – umetniške vsebine.

Tudi učenje tujih jezikov postane veliko lažje in predvsem zabavnejše, ko spoznavaš in začutiš zgodbice velikih glasbenih avtorjev ali pa ugotoviš, zakaj je japonska arhitektura tako zelo drugačna od naše.

Otroci spoznajo, da lahko z malo domišljije in želje po znanju ter z nekaj malega opreme sami izdelajo risanko, strip ter da skozi umetnost lahko izražajo svoja najgloblja čustva. V Pionirskem domu jim želimo omogočiti ravno to – želimo, da začutijo umetnost.

 

Vizualna umetnost

 

Animirajmo zgodbo (vsi razredi)

Otroci bodo v sodelovanju z društvom Slon spoznali celoten postopek animacije, s poudarkom na razvoju domiselne ideje oziroma sporočila kot likovne podobe.  

Delavnica je razdeljena na več delov; na prvem se pripravlja zgodba, liki in scena, na ostalih pa sta nameščena računalnika in fotoaparata oziroma kamere. Na ta način otroci nekajkrat zamenjajo delovni prostor, delo v manjših skupinah je prijetnejše in omogoča maksimalen izkoristek časa, obenem vsak od otrok spozna vse etape ustvarjanja animiranega filma. Material, ki je posnet na delavnici se naknadno zmontira, doda zvok in opremi z napisi. Učencem tako ostane trajen spomin.

Grafični relief  (vsi razredi)

V okviru kulturnega dneva se bomo najprej seznanili z osnovami grafičnega medija v sodobni umetnosti, saj nas že stoletja nagovarja prav zaradi njene specifičnosti ponavljanja in reproduciranja.  Za osnovo bomo vzeli klasično grafično tehniko visokega tiska – linorez. 

Mladi bodo spoznali transformacijo grafičnega medija in sicer bo osnova matrica, ki jo bomo odtisnili v kiparski material in z njo izpeljali relief in kiparski objekt. Grafika je danes vključena v široko paleto umetniških izrazov in različni umetniki ta klasičen medij vključujejo v svoje slikarstvo, oblikovanje in kiparstvo.

Od kamna do podobe (vsi razredi)

Na likovni delavnici bomo ob izdelovanju MOZAIKA spoznavali različne načine ustvarjanja kompozicij in si zamišljali nove likovne rešitve. Cilj delavnic je spodbujanje veselja do likovnega izražanja, promoviranje individualnega likovnega izražanja, spoznavanje materialov in tehnik pri oblikovanju mozaika ter razvijanje kulturnega odnosa do dediščine mozaikov. Pri delu v kiparski delavnici se promovira praktično – doživljajsko ustvarjanje in izražanje likovnih zamisli. Mentor pripravi prostor in materiale - primerne okoliščine za izbrano delo in domisli motivacijo za udeležence, da se z zanimanjem lotijo ustvarjanja mozaika.

Z umetnikom na obisku (vsi razredi)

V okviru kulturnega dne bomo mladim ponudili obisk slikarskega/kiparskega ateljeja ali pa obisk sodobne umetniške razstave. Raznolikost umetniških del se kaže tudi v raznolikosti umetnikovega delovnega prostora. Izkušnja gledalca v galerijskem prostoru, ko se ta sreča z umetniškim delom je mnogokrat lahko osiromašena mnogih informacij, ki bi jih gledalec lahko dobil, če bi imel priložnost ob umetniškem delu govoriti tudi z umetnikom. Kulturni dan bo nadgrajen s praktičnim delom, v katerem se bomo seznanili z različnimi sodobnimi ustvarjalnimi postopki.

Od zidaka do bivaka (vsi razredi)

Arhitektura se zdi samoumevna, velikokrat spregledana in ljudje se sploh ne zavedamo, kako pomemben je dobro oblikovan prostor za doseganje večje kvalitete bivanja. Kulturni dan Od zidaka do bivaka bo v sodelovanju s Centrom arhitekture preko igre z materialom opozarjal na kvalitetne primere graditeljstva in nenazadnje mladim razlagal, kaj sploh pomeni arhitektura, kaj je urbanizem, kaj je krajinska arhitektura, notranje oblikovanje in zakaj so vse te štiri panoge tako pomembne za naše vsakdanje življenje.

Glasbena umetnost

Moj šolski bend  (1. triada)

Na glasbenem kulturnem dnevu bomo najprej poslušali kratek in zabaven nastop dveh glasbenikov Pionirskega doma s programom »Od klasike do tanga«, kar bo krasen uvod v praktično delavnico, kjer bomo iskali ritme in melodije . Kasneje bomo iz naravnega in odpadnega materiala ustvarili nekaj preprostih ritmičnih in tudi melodičnih glasbil (kastanjete, boben, brenkalo, strgalo itd.). Ob koncu bomo svoje znanje pokazali na pravem odru Festivalne dvorane.

Uprizoritvena umetnost

Pred zaveso (vsi razredi)

Na gledališkem kulturnem dnevu  bomo otrokom predstavili gledališče na zabavnejši in bolj dinamičen način. Spoznali se bomo z osnovami gledališke izraznosti preko skupinskih improvizacij oziroma kratkih improviziranih iger, s pantomimo ter osnovnimi dihalnimi vajami. Ravno z aktivnim vstopom v gledališki svet so bo otrok lažje spopadel s svojo tremo, razvijal kreativnost, domišljijo, govorno spretnost, sproščenost ter postal del odrskega sveta, v katerem lahko prevzamejo najrazličnejše vloge, ki jih v običajnem življenju ne morejo ali ne smejo. Kulturni dan lahko združimo tudi z ogledom gledališke predstave (Show strahov, Lena in Lenart, Do konca) in krajšimi gledališkimi delavnicami.

Cirkuški vrvež (vsi razredi)

Skupaj z zavodom Bufeto bomo na zabavnem, norčavem in barvitem kulturnem dnevu spoznali osnove cirkuških veščin. V prvem delu igro in vaje namenjene ogrevanju in sproščanju uma in telesa, v drugem delu pa  specifične vaje in naloge; učenje in trening veščin kot tudi dramsko–improvizacijske naloge. Z udeleženci bomo osvojili osnove zavedanja in nadzora telesa, glasu in čustvenega izraza ter prvih fizičnih veščin.

Tuji jeziki in kulture

Delavnica nemškega jezika in glasbe: Wie geht`s, Beethowen? (vsi razredi)

V naši glasbeno jezikovni delavnici lahko učenci skozi glasbo in glasbeno ustvarjanje na zanimiv in igriv način spoznajo osnove nemškega jezika, njegovega ritma in melodije. Veličastna dela nemških glasbenih velikanov bodo podlaga in vodilni motiv. Delavnica je polna igranja veselih not, petja in jezika. Učenci se spoznajo tudi z Orffovim inštrumentarijem.

Delavnica japonske arhitekture (vsi razredi)

Delavnica na sproščen način skozi igro in različne aktivnosti medsebojno prepleta japonščino in arhitekturo. Učenci spoznajo osnove načrtovanja interierja (npr.: japonska tradicionalna soba) ter različne pristope k ustvarjanju načrta in dela z različnimi materiali (npr.: izdelava pahljače...). Na tak način spoznajo tudi osnove japonskega jezika, kulturo obnašanja ter poimenovanja bitij, stvari in materialov, ki so povezani z arhitekturo.

Delavnica španskega jezika in slikarstva – ¡Hola, Gaudi! (vsi razredi)

Na delavnici se z učenci podamo na slikarsko obarvano popotovanje po Španiji.  Spoznamo osnove slikanja in risanja podob živali in ljudi ter s slikanjem portretov. Preko tega odkrivamo njihove značilnosti in nato na svoj način poskušamo ustvariti avtoportrete. Prav tako se seznanimo z znanimi španskimi umetniki, vizualno popotovanje pa zaključimo z arhitektom Gaudijem.

 

Cene:

Kulturni dnevi:

2 pedagoški uri 5 €,

3 pedagoške ure 6 €,

4 pedagoške ure 7 € na otroka.

 

Kontaktna oseba:
Vesna Tripković, vodja kulturnega oddelka 

Tel.: 031 702 802, 012348200

vesna@pionirski-dom.si

Karmen Ručigaj, tajništvo

Tel.: 012348200, 031682134

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem