Mednarodni filmski festival ZOOM

Mentorji izobraževanja Animirani film

Predstavljamo mentorje izobraževanja na področju animiranega filma, ki bo potekalo v mesecu marcu.

22.10.2022

 

Igor Prassel je svobodni novinar, specializiran za področje stripa, animiranega filma in filma. Rojen leta 1971 v Kopru. Diplomiral je iz novinarstva na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Od leta 2000 je programski sodelavec Slovenske kinoteke (vodja kinotečne mesečne nanizanke Animateka). Bil je odgovorni urednik stripovske revije Stripburger (2002-2005); programski sodelavec različnih filmskih (Sniff, Dokma, Kino Otok, G-Fest) in festivalov sodobne umetnosti (Break 21, Mesto Žensk), ustanovni član Društva slovenskega animiranega filma. Z Ireno Čerčnik sokurator razstave Slovenski strip in animirani film 1996 – 2006 v celjski Galeriji sodobne umetnosti (december 2006), avtor Filmografije slovenskega animiranega filma 1952 – 2012 (založba Slovenska kinoteka, 2012), član številnih mednarodnih selekcijskih in ocenjevalnih žirij na različnih filmskih festivalih, programski sodelavec Mednarodnega festivala animiranega filma Animafest, Zagreb (2008-2014); direktor Festivala slovenskega filma (2013-2016). Od ustanovitve leta 2004 je programski direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka (pri Društvu za oživljanje zgodbe 2 koluta) in od 2017 dalje urednik filmskega programa in vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke.

 

 

Špela Čadež je režiserka animacij in soustanoviteljica Finta Studia v Ljubljani. Njeni filmi so prejeli več kot sto nagrad na svetovnih festivalih in bili predvajani v tekmovalnih programih, denimo na Filmskem festivalu Sundance, v Locarnu, na festivalu Clermont Ferrand in v Annecyju. Čadež je strastna zagovornica analognega in je svoj vtis pustila s filmi v lutkarskih in kolažnih animacijskih tehnikah. Leta 2018 so jo povabili, da postane članica Ameriške akademije kinematografskih umetnosti in znanosti. Njeni animirani filmi vključujejo Boles (2013), Nočna ptica (2016) in Steakhouse (2021) – za slednjega je leta 2022 dobila tudi nagrado Prešernovega sklada.

 

 

 

 

Andreja Goetz, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in filmska animatorka, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z avtorskim animiranim filmom Knjiga te čaka, poišči jo! Kot filmska pedagoginja na področju animiranega filma deluje od leta 2006. Od leta 2014 pa se kot samozaposlena v kulturi s tem tudi profesionalno ukvarja. Istega leta je bila zaposlena v Nacionalnem filmsko-vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije kot koordinatorka in mentorica delavnic animiranega filma. V projektu je skupaj s sodelavkami izvedla 252 delavnic, ki so potekale po vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Kot avtorica besedil je sodelovala pri nastajanju prvega priročnika za animirani film v Sloveniji z naslovom Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016. Leta 2017 je kot predavateljica sodelovala v projektu Razumevanje filma namenjen srednjim šolam po Sloveniji, ki ga je izvajala Slovenska Kinoteka. Je koordinatorka programa in mentorica delavnic pri Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, ki izvaja predvsem dejavnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Kot članica žirije za izbor animiranih filmov sodeluje pri natečaju Živel strip! Živela animacija! za osnovnošolce in srednješolce Furlanije- Julijske krajine in Slovenije. Je koordinatorka delavnic za otroke na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je tudi članica žirije za otroški program ob katerem izvaja tudi pedagoško vodene pogovore. Je pobudnica nastanka mednarodne skupine pedagogov animatorjev (Animation Educators Association), ki združuje posameznike in organizacije iz vsega sveta, ki se posvečajo poučevanju animiranega filma in se preko zooma srečujejo enkrat mesečno.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem