Mednarodni filmski festival ZOOM : Mednarodni filmski festival ZOOM: ZOOM.17

Klapa za najboljši otroški film ZOOM.17

film: Časopisi / Novine / The Newspapers

avtorji: Dorotea Bukvić, Juraj Škovrlj, Nola Škrbec, Vid Balja, Niko Karaula, Tonka Krnić, Frane Krnić, Mihael Dučak

produkcija: FKVK Zaprešić, Hrvaška

 

Obrazložitev članov žirije:

Kratki film domiselno združuje animacijo in igro, da prikaže otroški pogled na medijski svet odraslih. Ko otrok odpre časopis, ven planejo podobe sodobnosti: vojaki in tanki, ki se streljajo; velikanska ladja, ki se potopi; tekma dveh nogometnih ekip. Preproste, a vizualno učinkovite lutke in ozadja, izdelana iz časopisnega papirja, pred našimi očmi zaživijo svoja življenja. Mladi avtorji in avtorice tako smiselno uporabijo izvirne materiale in tehniko stop animacije, da z njima ustvarijo prepričljivo živ svet novic. Ta svet pa ni nič kaj prijazen otroškemu pogledu, zato na koncu konča kot kepa papirja v košu. Odprt konec dovoljuje lastno interpretacijo tudi gledalcu.

 

Povezava do filma

Klapa za najboljši mladinski film ZOOM.17

Film: Zhila mo

Avtorja: Behyad Bahmani, Aida Zandkarimi

Produkcija: Arsalan Bahmani, Iran

 

Obrazložitev članov žirije:

Kratki film mladih režiserja in režiserke iz Irana predstavlja osupljiv pogled na temo odnosov med spoli in sistematičnega podrejanja žensk v patriarhalni družbi. Toda v nasprotju s kompleksnostjo teme sta filmski prikaz in dramaturgija zelo izščiščena, skorajda asketska, zato skozi navidez preprosto upodobitev ideja filma izstopi še toliko močneje. Avtorja sta uspela oblikovati samosvoj filmski jezik z dramaturško dobro izpeljano zgodbo, premišljenim kadriranjem in učinkovito montažo. Z uporabo estetike zrnetega filma, ki imitira filmski trak, izjemnim zvočnim oblikovanjem in tankočutno uporabo glasbe sta uspela ustvariti intimno atmosfero. Ta bližina učinkovito zmanjšuje distanco med gledalkami, gledalci in protaganistko, ter omogoča, da se z njo lažje poistovetimo, delimo njeno izkušnjo. Žirija se zaveda tudi, kako težko se je tem času v Iranu ukvarjati s produkcijo družbeno-kritičnih filmov. Vztrajnost avtorjev, njuna predanost umetnosti in spremembam, ki jih želita doseči, sta nas navdihnila in okrepila našo podporo njunemu delu.

Posebna omemba za otroški film ZOOM.17

Film: Pripovedka o Velebabi

Avtorji: Nika Pečarič, Nika Črnugelj, Lara Oberman, Lucija Kostelec, Janin Pirkovič, Lana Išpanov, Manca Mihelčič

Produkcija: Društvo Slon, Belokranjski muzej Metlika, OŠ Metlika

 

Obrazložitev članov žirije:

Kratki film prinaša svežo in zanimivo aktualizacijo ljudske pripovedke. Mlade ustvarjalke in ustvarjalci se v njej srečajo z lastno kulturno dediščino in jo na privlačen način posodobijo in oživijo. Likovna zasnova filma je atraktivna, uporaba stop animacije v tehniki kolaž pod kamero pa smiselna. Zgodba na odpira vrata h kritičnemu razmišljanju o oblikovanju družbenih norm, stereotipov in pričakovanj. Hkrati pa animirani film ponuja tudi priložnost, da mladi sami postanejo aktivni raziskovalci svoje kulturne identitete in njenega mesta v sodobni družbi.

 

Povezava do filma

Posebna omemba za mladinski film ZOOM.17

Film: Vrtinec

Avtorica: Lučka Kenda

Produkcija: Zavod Dagiba, Slovenija

 

Obrazložitev članov žirije:

Kratki animirani film mlade slovenske animatorke nas popelje na čustveno potovanje skozi oči protagonistke, ki v gneči mesta izgubi svojega mlajšega bratca. Avtorica na zelo subtilen način, z uporabo barv, zvoka, glasbe in samega načina reprezentacije okolja in ljudi, uspe ustvariti avtentičen prizor iz vsakodnevnega življenja v velikim mestu. V trenutku, ko se z junakoma zgodbe potopimo v to okolje, pa se zgodi prelom – mali bratec se v množici izgubi in deklico zajamejo panika, občutki krivde in obupa. Z intenzivnim zvočnim in vizualnim prikazom nas posrka v vrtinec čustvenega doživetja, vse do razpleta, ki je - na srečo - srečen.  Film nas spodbudi k premišljevanju o krhkosti bivanja, o pomembnosti življenja v sedanjem trenutku in o dragocenosti naših najbližjih.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem