Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS: 9. Festival naravoslovja HOKUS POKUS

Pionirski dom – Center za kulturo mladih v Ljubljani že od leta 1996 izvaja program MLADI RAZISKOVALCI, kjer predšolski in šolski otroci spoznavajo osnove naravoslovja in v okviru svojih vsakdanjih izkušenj načrtujejo in izvajajo preproste poskuse in raziskave.

09.03.2016 - 11.03.2016

KOMU JE NAMENJEN: osnovnošolcem, ki jih zanima naravoslovje
KDAJ BO POTEKAL: v sredo, 9. 3., četrtek, 10.3. in petek, 11. 3. 2016
Četrtek, 10. 3. je že polno zaseden, prijave niso več možne.

KJE: Festivalna dvorana v Ljubjani in prostori Pionirskega doma
ZADNJI TERMIN PRIJAVE NA FESTIVAL: do 2. marca oziroma zapolnitve mest na e-naslov: vesna.tripkovic@pionirski-dom.si

Letošnja rdeča nit festivala se opira na naziv, ki Ljubljano krasi v letu 2016 – Zelena prestolnica. Delavnice, ki jih bomo ponudili, bodo vsebovale »zelen« pristop – ali bodo temeljile na ekoloških materialih, ali se bodo dotikale področij, ki spodbujajo čistejše okolje- zrak, zemljo, vodo.

Obiskovalci na festivalu skozi aktivne delavnice spoznajo vodilne ustanove na področju naravoslovja - Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Inštitut Jožef Stefan, Hišo eksperimentov, Tehniški muzej Slovenije.
Poleg njih se predstavijo zavodi in društva, ki prepletajo umetnost in znanost Pionirski dom, Center Arhitekture, Mathema-zavod za popularizacijo matematike, Društvo za zaščito živali Ljubljana, Društvo za razvoj tehniškega izobraževanja DRTI in posamezni umetniki, ki eksperimentirajo z materiali in pojavi.

Prav tako imajo svoj prostor naravoslovni krožki osnovnih in srednjih šol, ki vrstnikom predstavijo svoje naravoslovne spretnosti.

Festival HOKUS POKUS želi:
- omogočiti čim večjemu številu otrok sodelovanje na aktivnih delavnicah naravoslovnih ustanov,
- omogočiti otrokom naravoslovnih krožkov, da se predstavijo vzporedno z znanstveniki,
- omogočiti otrokom naravoslovnih krožkov, da vodijo svoje vrstnike skozi lastno raziskovalno aktivnost,
- spodbuditi ustvarjalnost in radovednost sodelujočih otrok,
- ozavestiti otroke o soodvisnosti narave in človeka,
- spodbuditi sodelovanje med učitelji, mentorji in pedagoškimi strokovnjaki različnih ustanov.

9. festival HOKUS POKUS je namenjen:
- osnovnošolcem naravoslovnih krožkov, ki predstavijo raziskovalni projekt v obliki praktičnega poskusa. Na ta način želimo spodbuditi in razvijati razmišljanje in delovanje v smeri inventivnih, kreativnih in konstruktivnih rešitev, ki izhajajo iz celostnega razumevanja,
- osnovnošolcem, ki sicer ne sodelujejo s svojim raziskovalnim projektom, vendar se aktivno vključujejo v dinamične in nekonvencionalne naravoslovne delavnice, ki jih organizirajo ustanove, ki razvijajo začetno naravoslovje.

Festival se začne ob 9.00, prvi sklop delavnic se začne od 9.15 do 10.00, drugi sklop delavnic pa od 10.15 do 11.00. Delavnice potekajo po učilnicah PD in v Festivalni dvorani.
Ob 11.00 sledi naravoslovna dogodivščina na odru Festivalne dvorane.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem