Gledališki festival

17. Otroški festival gledaliških sanj

17. Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih in je potekal od 1. do 13. aprila 2019.

17. Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih in je potekal od 1. do 13. aprila 2019 v Festivalni dvorani, je v devetih festivalskih dneh predstavil 56 otroških gledaliških skupin, svoje odrske umetnije pa je prikazalo kar 840 mladih igralcev, ki si jih je ogledalo čez 10.000 gledalcev. Festivalna dvorana se je spremenila v prostor ustvarjalnih idej, pravljičnih junakov, številnih aktualnih tematik, dramaturških zapletov in glasnih aplavzov navdušenega občinstva. 

Novost letošnjega festivala je bila izvedba dramskega natečaja Dramo zganjat', v organizaciji Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih, ki je bil namenjen mladim osnovnošolskim avtorjem lastnih avtorskih dramskih besedil. Po zaključku natečaja je strokovna komisija, sestavljena iz režiserke Eve Nine Lampič, gledališke pedagoginje Urše Strehar Benčina, literarne kritičarke Maše Pfeifer in dramaturginje Staše Prah, izbrala najboljša dramska besedila. 

Najbolj celostno besedilo enodejanke Polž, avtorja Jerneja Škufce iz osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, je Pionirski dom – Center za kulturo mladih natisnil in izpostavil v knjižni obliki »Gledališke sanje«, kar je tudi glavna nagrada natečaja.  

 

Obrazložitev članice žirije, režiserke Eve Nine Lampič: 

»Enodejanka Polž je duhovita pripoved o lazarju, nečimernem polžu, ki se, v iskanju čarobnega napoja za lepoto, poda na pot skozi gozd. Besedilo odlikujejo duhoviti plastični dialogi ter zaokroženi in poantirani prizori. Raznoliki, specifično okarakterizirani liki živali (marljive mravlje, navihane lisice, mrka vrana, ljubeznivi polž) poganjajo naprej polževo dramo in skozi slikovite dialoge postopoma razkrivajo napeto zgodbo. Humor, učinkovit suspenz in duhovit obrat, ko protagonist, išoč čarobni napoj, namesto najdbe lepote skoraj najde svoj bridek konec (postane kosilo), zabavajo in presenečajo bralca ob kratkem branju. Zlahka si predstavljamo, da je besedilo Polž le ena od epizod v širšem sklopu zgodbic – namreč z zanimanjem bi lahko spremljali polža še na mnogih njegovih iskajočih popotovanjih skozi gozd. Zdi se, da bi osrednji lik polža s svojo naivnostjo, iskrenostjo in odprtostjo ter raznolik čarobni svet gozda lahko služil kot kanal za še mnoga premišljevanja o življenju.  Polž Jerneja Škufce bi zlahka lahko zaživel tudi v obliki kratkega animiranega filma ali lutkovne uprizoritve, kjer bi z likovnimi sredstvi lahko oživili domišljijski svet živali.«

 

Kot je izpostavila direktorica zavoda Viktorija Potočnik Pionirski dom – Center za kulturo mladih že 17 let organizira Otroški festival gledaliških sanj, kot priložnost in spodbudo mladim za kulturno in umetniško ustvarjanje, izpopolnjevanje in povezovanje. »V tem času je festival postal prepoznaven po vsej Sloveniji in v zamejstvu, saj je resnična pridobitev za mlade ljubitelje gledališkega udejstvovanja, na kar kaže že velik interes za udeležbo in pozitivni odzivi mladih ter njihovih mentorjev. Pionirski dom – Center za kulturo mladih je tako prepoznaven in uveljavljen center kulturno-umetniške vzgoje v slovenskem prostoru«. 

 

Žirija 17. Otroškega festivala gledaliških sanj, v sestavi predsednice žirije dramaturginje Staše Prah, plesalke in koreografinje Nine Pertot Weis, igralca Klemna Janežiča in gledališke pedagoginje in improvizatorke Urše Strehar Benčina, je po strokovnem analiziranju predstav in dela mentoric, v soboto, 13. aprila 2019, na slavnostni sklepni razglasitvi najboljših v Festivalni dvorani, ki sta jo vodila igralca Teja Bitenc in Srđan Milovanović, podelila priznanja, nagrade in Sanjke najboljšim predstavam in posameznikom.

 

 Nagrade, ki sta jih, poleg članov žirije, podeljevala priznana gledališka in kulturna ustvarjalca Nina Ivanišin Janežič ter Vito Weis, so prejeli posamezniki in skupinske uprizoritve. 

Najbolj obetavni igralci letošnjega festivala so:

Tara Djordjević, iz predstave Alica v čudežni deželi, KUD Franc Kotar Trzin,
Ronja Usenik, iz predstave Vzorni soprog, OŠ Riharda Jakopiča,
Neja Sajovic, iz predstave Skrivnosti iz šolskega WC, OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem,
Anej Okorn, iz predstave Karlina pajčevina, OŠ Škofljica,
Jaka Mezek, iz predstave Čarobnost Blejskega jezera, KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora,
Maša Kovač, iz predstave Koko Dajsa, OŠ Venclja Perka,
Nadja Medić, iz predstave Boj na zelenjavnem vrtu, OŠ Tončke Čeč,
Ambrož Grum, iz predstave Tajno društvo PGC, OŠ Hinka Smrekarja,
Jure Štefane, iz predstave Temne sile najstništva, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, 
Lili Stare Luskovec, iz predstave Resnično dobri prijatelji, Kulturno umetniško in izobraževalno društvo APéL,
Oskar Hudolin, iz predstave Pravljični direndaj, OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki,
Anej Jug, iz predstave Rešitev išči v sebi, OŠ Tabor Logatec,
Miha Škrlep, iz predstave Najemnina, OŠ Mengeš,
Natalija Kusič, iz predstave Zvezda Z, OŠ Martina Krpana,
Manca Sušec, iz predstave Nisem smrklja, OŠ Martina Krpana.

 

Posebno nagrado žirije za najboljše mentorsko delo so letos prejeli naslednji mentorji in mentorice:

Melita Bračko Hakl in Luka Ščavničar, za predstavo Maček Muri, OŠ Gornji Petrovci,
Talija Kaličanin, za predstavo Resnično dobri prijatelji, Kulturno umetniško in izobraževalno društvo APéL,
Anja Zajamšek, Sandra Omladič, Blanka Rotovnik, Judita Kolenc, za predstavo Pravljični direndaj, OŠ Bratov Letonja Šmartno ob Paki.

 

Obrazložitev predsednice žirije Staše Prah: »Naj na tem mestu, pohvalim in se iz srca zahvalim vsem mentoricam in mentorjem, ki tako skrbno, z veliko mero posluha in z občutkom za mlade delujete in prosim ne odnehajte! Zavedajte se, da s tem skrbite za njihov razvoj, omogočate jim nepozabno življenjsko in odrsko izkušnjo, predvsem pa jih vzpodbujate v domišljiji, brez da bi jim le ponujale že obstoječe vzorce. Lepo je opazovati kako počnete to zelo nesebično ter z veliko mero potrpežljivosti in kreativnosti.

Kako klasiko tako dobro prirediti, jasno postaviti cilj kaj nas znotraj kompleksnosti zgodbe zanima, kako zelo dobro vendar nepretenciozno organizirati otroke, da vedno kaj, komu in zakaj govorijo, kako petje in gib narediti, da sta resnično del dogajanja in nenazadnje kako najti drobne, sočne, magične gledališke trenutke…nam odgovori uprizoritev Maček Muri.

Da lahko tudi najmlajši otroci tako pogumno, sproščeno, duhovito in kreativno ustvarjajo, da se zavedajo svojih teles in sposobnosti, da uživajo, se igrajo, so sproščeni, a vendar je v njih izražena jasna misel kaj hočejo povedat, je odgovorna mentorica uprizoritve Resnično dobri prijatelji.

Ko je na odru 50 otrok in vsak ve v vsakem trenutku, kaj je njegova naloga, vloga, ko se zavedajo svojih sposobnosti in jih delijo s publiko, ko ne glede na to, da na odru ni skoraj nič prostora z njimi potujemo v vse mogoče pravljice, vemo, da smo se znašli v uprizoritvi Muzikal: Pravljični direndaj.« 

 

Sanjko za najboljšo sceno, kostum in glasbo:

OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja, skupina Ustvarjalci, s predstavo Ribek, pod mentorstvom Sare Ančnik Jemec.

Obrazložitev predsednice žirije Staše Prah: »Zavesa se odpre..bup,blup, blup… potopimo se v podvodni magični svet. Kar naenkrat neha obstajati oder, še manj Festivalna dvorana. Vsak detajl od scenografije do kostuma in zvočne podobe je bil do potankosti premišljen, usklajen in hkrati še kreativno izveden – videli smo, da se da z veliko mero domišljije, čisto navadne domače predmete pretvoriti v želvje oklepe, meduze, ribe. Dovršena estetska celota, ki deluje zelo gledališko, ki vzbuja imaginacijo in nam vsaj za trenutek omogoči, da se iz realnega življenja potopimo nekam tja, v globine sveta.«

 

Nominirane predstave so bile:

OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja, skupina Ustvarjalci, s predstavo Ribek, pod mentorstvom Sare Ančnik Jemec
OŠ Tončke Čeč, skupina Tončka teater II, s predstavo Boj na zelenjavnem vrtu, pod mentorstvom Nives Dornik
OŠ Gornji Petrovci, Dramski krožek, s predstavo Maček Muri, pod mentorstvom Melite Bračko Hakl in Luka Ščavničarja

 

Sanjko za najbolj izvirno predstavo:

DOŠ I Lendava, skupina Teater.smo, s predstavo Tik tak, pod mentorstvom Doroteje Kukovec.

Obrazložitev predsednice žirije Staše Prah: »Problematične teme najstnikov in celotnega človeštva, zelo viden tudi analitični in raziskovalni pristop do tem. Zavzemanje lastne perspektive in to jasno, glasno in brez popuščanja. Kreativno, poglobljeno, sočutno in čutno uprizarjanje mejnih situacij znotraj družbe in posameznika. Skupina, ki se zaveda, kako pomemben je vsak člen in zato ustvarijo nepremagljivo skupnost, ki sporoča, da je ozaveščena in da je pripravljena na spremembe. Angažiranost, ki pride do srca gledalca, ki gane, premakne, predvsem pa poskrbi za refleksijo. Bravo za pogum, izvirnost in moč!«

 

Nominirane predstave so bile:

DOŠ I Lendava, skupina Teater.smo, s predstavo Tik tak, pod mentorstvom Doroteje Kukovec
DOŠ I Lendava, skupina Kocka, s predstavo Kakšna drama!, pod mentorstvom Ive Nemec in Mojce Jereb
OŠ Tabor Logatec, skupina Gledališčniki, s predstavo Rešitev išči v sebi, pod mentorstvom Špele Delux in Darje Merlak

 

Sanjko za najboljšo  predstavo I. in II. triade:

OŠ Martina Krpana, skupina Krpanovo gledališče, s predstavo Nisem smrklja, pod mentorstvom Mojce Pfeifer.

Obrazložitev predsednice žirije Staše Prah: »Kako v skupini vzpostaviti posameznika s specifičnimi lastnostmi, z jasno nalogo in ciljem. Kako odrski prostor zavzeti suvereno, premišljeno, kreativno, predvsem pa z občutkom posvečenosti, zavedanja in ljubeznijo do ustvarjanja. Kako misliti odrske situacije skozi imaginacijo. Kako dobro izbrani predmeti, ki tudi zaradi odnosa do njih, postanejo čisto pravi, realni prostori, znotraj katerih se gradi odrska napetost, jasna statusna vloga posameznikov in predvsem, vse menjave se dogajajo fluidno in v skladu z zgodbo. Kako pomembno je, izbrati besede in teme, ki jih otroci lahko ponotranjijo in poustvarijo na odru, kako pomembno je, da vedo kaj govorijo in najpomembneje kaj sporočajo gledalcem. Kako sproščujoče je vedeti in videti, da niste smrklje in smrkavci ampak pravi gledališki ustvarjalci!«

 

Nominirane predstave so bile:

OŠ Martina Krpana, skupina Krpanovo gledališče, s predstavo Nisem smrklja, pod mentorstvom Mojce Pfeifer
DOŠ I Lendava, skupina Kocka, s predstavo Kakšna drama!, pod mentorstvom Ive Nemec in Mojce Jereb
OŠ Tončke Čeč, skupina Tončka teater II, s predstavo Boj na zelenjavnem vrtu, pod mentorstvom Nives Dornik

 

Sanjko za najboljšo predstavo III. triade:

Slovensko prosvetno društvo »Dobrač« na Brnci, s predstavo Nabriti mulc v akciji, pod mentorstvom Saše Hudnik in Brigitte Mikl.

Obrazložitev predsednice žirije Staše Prah: »Fascinantno je bilo opazovat tako sproščene, angažirane fante, z občutkom za lahkoto in obliko. Zelo inteligentno zgrajeni prizori, zelo kreativno uporabljan impro princip in še enkrat čestitke tudi glavnemu igralcu za presežek v smislu motorja in največjega podpornika cele uprizoritve. Duhovito in s pravo mero uporabljeni stereotipi, ki se razvijejo v zelo intimno dojemanje vlog znotraj družbe. Čistina odra in minimalizem v kostumih omogočita v prvem planu igralcem dovolj prostora za igro, za izraz telesa, za kreiranje in moramo poudariti, da so kljub temu zelo natančni in nepopustiljivi. V drugem planu pa omogoča gledalcu tudi asociatvino polje, prostor lastne interpretacije in soustvarjanje uprizoritve.«

 

Nominirane predstave so bile:

Slovensko prosvetno društvo »Dobrač« na Brnci, s predstavo Nabriti mulc v akciji, pod mentorstvom Saše Hudnik in Brigitte Mikl
Društvo APéL, Igralska šola POTica, skupina POTica 3, s predstavo K'R CIRKUS, pod mentorstvom Andreje Stare
KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora, Otroška dramska skupina Vandotki, s predstavo Čarobnost Blejskega jezera, pod mentorstvom Metke Frelih

 

Deseti dan festivala, petek, 12. aprila 2019, je bil improvizacijsko obarvan, saj smo slavili 1. Impro dan, na katerem se je predstavilo 20 improvizacijskih skupin, 186 nastopajočih mladih improvizatorjev, katerih mentorji so bili del izobraževalnega procesa, ki je potekal v sklopu mednarodnega projekta Mlado gledališče / Young Theatre, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih. 

 

V skupini Improvigralci so se nam predstavili izkušeni dramski igralci Klemen Janežič, Voranc Boh, Vanja Korenč in Toni Cahunek, 1. Impro dan, pa sta vodili dramaturginja Staša Prah in gledališka pedagoginja in improvizatorka Urša Strehar Benčina, ki sta tudi impro trenerki v okviru Young Theatre projekta.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem