Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Delavnice na 14. Hokus Pokusu

V času festivala se bodo preko spleta zvrstile različne interaktivne delavnice namenjene mladim, ki jih zanimata znanost in umetnost.

06.01.2021

Delavnice bodo potekale preko spleta - povezavo za prijavo na delavnico bodo udeleženci dobili po e-pošti.

Prijave sprejemamo na e-naslov: vesna@pionirski-dom.si

 

- petek, 15. 1. 2021, ob 17.00

Kaj pa ti skrivaš v glavi?, likovna delavnica z Borisom Bejo

Naši možgani so kot ena velika enciklopedija. V njih je na milijone informacij, ki se pretakajo in so v njih shranjene datoteke, po katerih v različnih situacijah vsak posameznik pobrska in najde tisto informacijo, ki jo v določeni situaciji potrebujemo. Čeprav se baze podatkov v nas ves čas širijo in nadgrajujejo, naši možgani v odrasli dobi prav nič ne zrastejo. Morda ob isti obliki s staranjem celo začnejo izgubljati podatke. 

Na ustvarjalni delavnici bomo izdelali svojo knjigo. Kiparski objekt, ki bo tako kot so mape shranjene v računalniku, s pod mapami ponudil vpogled, kaj je v naših glavah. Kaj je v naših možganih. Likovno ustvarjanje bomo dopolnili z literarnim ustvarjalnim miselnim vzorcem in si preko besede in anatomije odgovorili, kaj je v naši glavi. 

Materiali za izdelavo: listi papirja, svinčniki, barvice

Povezava ZOOM

Meeting ID: 813 6916 6524

 

- sobota, 16. 1. 2021, ob 17.00

Vloženi možgani, likovna delavnica z Nino Koželj 

Že od nekdaj znanstveniki zanimive medicinske primerke, ki jih najdejo v naravi ali v človeku, po posebnem postopku vložijo v steklene kozarce ter prelijejo s formaldehidom, posebno tekočino, ki prepreči propadanje. Tako jih shranijo in ohranijo za nadaljnjo proučevanje in opazovanje. Taka usoda pogosto doleti tudi možgane, saj so naš najbolj zapleten in nerazumljen organ. Ker njihovega delovanja ne razumemo popolnoma, jih najlažje prenesemo naokrog, to pa s pridom izkoriščajo umetniki v svoji postavitvah. Na delavnici bomo s pomočjo optične iluzije v kozarec vložili svojo glavo, da bodo znanstveniki v prihodnosti lahko kar najlažje proučevali naš briljantni um.  

Materiali in orodja: papir A4 format, dobro očiščen litrski kozarec za vlaganje s pokrovčkom, flomastri ali voščenke, PVC prozorna mapa A4 format (ali prozorna vrečka za vlaganje), škarje, barvilo za hrano, prozoren lepilni trak, sol, žlica

Povezava ZOOM

Meeting ID: 861 1009 0651

 

- sobota, 16. 1. 2021, ob 19.00

Znanstveni kviz z Boštjanom Gorencem Pižamo

Znanstveni kviz z Boštjanom Gorencem – Pižamo bo pokazal, kdo v družini je znanstvenik in kdo umetnik.

Povezava ZOOM

Meeting ID: 842 5249 0738

 

- nedelja, 17. 1. 2021, ob 17.00

Robotska roka, znanstvena delavnica z Mojco Čampa

Zgodovina robotov sega že daleč v zgodovino, saj najdemo ideje o mehanskih napravah že v zapisih starih Grkov. Načrti seveda niso predvidevali dovršenosti in visoke sposobnosti, kot jo poznamo danes, vendar pa so bili osnovani predvsem kot pomoč človeku pri opravilih. Danes nam roboti lajšajo delo predvsem v industriji in medicini, pomagajo pri hišnih opravilih in izvajanju vojaških operacij ter služijo kot za zabavo.

Na delavnici se bomo v uvodu spoznali prve robote in njihovo delovanje nato pa se bomo preizkusili v konstruiranju lastne robotske roke, s katero bomo poskusili prijeti prazno pločevinko.

Materiali za izdelavo: flumaster, škarje, lepilo, lepilni trak, vrvica, slamice, večji karton

Povezava ZOOM

Meeting ID: 843 0649 7876

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem