Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Izobraževanje za pedagoge

V okviru festivala bo Center za arhitekturo Slovenije pripravil izobraževanje za pedagoge.

10.12.2019

foto: Center za arhitekturo Slovenije

Izobraževanje za pedagoge bo potekalo vsak dan festivala med 9.30 in 11.00. Znanje, prideobljeno na delavnici bodo mentorji lahko izkoristili pri pripravi in izvajanju učnih vsebin.

 

TAKTILNO MESTO IZ TKANIN
Tkanine so zelo različne. Tako glede sestave ‒ lahko so naravne rastlinskega izvora (na primer bombaž, juta, lan), ali živalskega izvora (kot sta svila in volna), ali iz umetnih in sintetičnih vlaken. Tkanine se med seboj razlikujejo tudi po načinu tkanja, a v osnovi so to vertikalno napete niti, med katerimi se prepletajo horizontalne. Tkanine ločimo tudi po debelini in barvi. Vse te lastnosti bomo v delavnici uporabili za sestavljanje slike mesta, po kateri se bomo sprehajali z zaprtimi očmi. V skupinah bomo ustvarili čutno umetnino, ki jo bomo poimenovali Taktilno mesto iz tkanin. S tipanjem se bomo sprehajali po »mestu« in ugotavljali, kje je prostor grajen, kje je zelenica, kje teče reka in kakšne so druge posebnosti tega mesta. Skušali bomo ugotoviti legendo tega mesta in jo zapisali na list. So kakšne razlike ali sta legendi obeh skupin enaki?

 

ARHITEKTURNA JOGA
Svoje telo bomo uporabili za različne ponazoritve arhitekturnih elementov: skupaj bomo postali most in steber, kolonada stebrov, pa tudi obok in hiša ter morda tudi trg. Ponazorili bomo tudi nekatere elemente, ki oživljajo arhitekturo - morda bo nekdo postal avto ali pa drevo. Ob zabavnih izzivih se bomo pogovarjali o posameznih elementih in si ogledali primere pomembnih stavb, ki jih takšni elementi sestavljajo. Na koncu bomo elemente, ki smo jih ponazarjali na začetku, sestavili iz lesenih kock.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem