Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Spremljevalni program Hokus Pokusa: Okrogla miza z gosti

Spremljevali program festivala znanosti Hokus pokus: Okrogla miza z gosti: Robertina Šebjanič, prof. dr. Mladen Franko, prof. dr. Alenka Malej, Miha Godec

04.01.2018

V okviru festivala znanosti HOKUS POKUS bo v sredo, 10. januarja 2018 ob 17. uri v Mali dvorani Pionirskega doma potekala Okrogla miza z gosti: Robertina Šebjanič, prof. dr. Mladen Franko, prof. dr. Alenka Malej, Miha Godec.

 

Okroglo mizo bo povezovala umetnica Robertina Šebjanič, sogovorniki pa bodo prof. dr. Mladen Franko (vodja laboratorija za vede o okolju in življenje Univerze v Novi Gorici), prof. dr. Alenka Malej (dolgoletna vodja raziskovalne enote Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo v Piranu) in Miha Godec (študent podiplomskega študija Akademije umetnosti na Univerzi v Novi Gorici).

 

 

Vstop prost!

 

_________________________________________________________________________________________________________

O govorcih:

 

Robertina Šebjanič

Robertina Šebjanič  je intermedijska umetnica. V svojih delih umetnost prepleta z znanostjo in tehnologijo. Zadnja leta raziskuje predvsem žive sisteme, svoje umetniško-raziskovalne procese pa običajno izoblikuje v avdio-vizualne performanse, zvočna dela in kompleksne potopitvene instalacije.Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji, zato njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo. Robertina je soustanoviteljica in aktivna članica skupine Theremidi orchestra in članica mednarodne mreže Hackteria network. Leta 2016 je na festivalu Ars Electronica v Linzu prejela častno omembo v kategoriji Interactive Art + za porject Aurelia 1+Hz / proto viva sonification ter bila nominirana za nagrado STARTS 2016 z projektom Časovni zamik / kemobrionični vrt. 2016 je prejela nominacijo Beli Aphroid za delo Aquatocene. 2017 je bila izbrana v SHAPE2017 platformo.

 

prof. dr. Mladen Franko

Prof. dr. Mladen FRANKO je redni profesor za področje kemije in je zaposlen na Univerzi v Novi Gorici kot prorektor za izobraževanje in vodja Laboratorija za vede o okolju in življenju. Doktoriral je leta 1990 na univerzi Marquette (Milwaukee, Wisconsin, ZDA).

Njegova raziskovalna dejavnost obsega:

·      razvoj in uporabo novih analiznih metod na osnovi laserske optotermične spektrometrije za detekcijo težkih kovin in njihovih zvrsti ter organskih spojin po kromatografski ločbi in v kombinaciji s pretočno injekcijsko analizo in mikrofluidnimi tehnikami,

·      uporabo bioanalitskih metod in laserske detekcije za ugotavljanje prisotnosti toksičnih in bioaktivnih snovi v okolju, bioloških vzorcih in nekaterih živilih

·      raziskave fotokemijske razgradnje organskih polutantov v okolju in s tem povezane toksičnosti

Kot strokovnjak za optotermično spektrometrijo je v obdobju 1991 – 2005 redno gostoval in sodeloval pri raziskavah na Univerzi Wageningen na Nizozemskem, delal pa je tudi kot gostujoči znanstvenik na Univerzi Kyushu v Fukuoki na Japonskem. Redno je tudi predaval na podiplomskem študiju kemije na Univerzi v Torinu.  Je gostujoči profesor na Univerzi za geoznanosti v Wuhanu na Kitajskem, predaval pa je tudi na specializiranih tečajih Laserske spektroskopije, ki jih organizira Mednarodni center za teoretičo fiziko ICTP v Trstu. Poleg tega je stalni recenzent uglednih mednarodnih revij kot sta Analytical and Bioanalytical Chemistry in Journal of Chromatography. Bil je član uredniškega odbora in področni urednik revije Acta Chimica Slovenica ter gostujči urednik revije International Journal of Thermophysics.

Rezultate raziskovalnega dela je objavil ali predstavil s preko 40 vabljenimi predavanji na mednarodnih znanstvenih srečanjih in tujih univerzah, v petih poglavjih v znanstvenih monografijah ter v 118 znanstvenih člankih v mednarodnih revijah, vključno z vodilnimi oz. prvo in drugo rangiranimi revijami na področju njegovega dela kot so Analytical chemistry, Trends in analytical chemistry ter Applied spectroscopy reviews. Za znanstvene dosežke je leta 2005 prejel Zoisovo priznanje RS.

Ima številne izkušnje z vodenjem in sodelovanjem v mednarodnih projektih s področja visokošolskega izobraževanja za varstvo okolja, ki so potekali v okviru programov TEMPUS (priprava univerzitetnega študijskega programa Okolje), SOCRATES-ERASMUS (Priprava študijskih gradiv za izobraževanje s področja varstva okolja) in trenutno programa Alpine Lakes (SILMAS izobraževalni programi za naravovarstvene agencije in zavode s področja ekologije jezer). Prof. Franko je vodil pripravo in bolonjsko prenovo študijskih programov s področja varovanja okolja za vse tri bolonjske stopnje na Univerzi v Novi Gorici, kjer tudi predava predmete kot so Osnove znanosti o okolju, Kemija okolja in Kmetijstvo in Okolje.

Od leta 2014 je podpredsednik Sveta RS za visoko šolstvo.

 

prof. dr. Alenka Malej

Je biologinja in raziskovalka  morja, ki se ukvarja z živalskim planktonom. To so večinoma majhni organizmi, ki v morski vodi lebdijo. Med planktonske organizme, ki imajo omejene sposobnosti gibanja, sodijo tudi nekoliko večje živali, med katerimi so tudi različne meduze; te Alenka Malej proučuje že dolga leta. Udeležila se je mnogih ekspedicij v različnih delih sveta: od severnega Jadrana do Jonskega morja, zahodnega Sredozemlja, vzhodnega Atlantika na severni polobli in južnega Atlantika ob argentinski obali, v severnem delu Rdečega morja in Ariaškega morja ob japonski obali. Dolga leta je bila vodja Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo, vodila je mnoge nacionalne, dvostranske (Argentina, Brazilija, Francija, Hrvaška, Italija, Japonska, Rusija, Velika Britanija, ZDA), evropske in druge mednarodne (Agencija ZN za okolje, IAEA, MAP) raziskovalne projekte. Veliko se ukvarja s promocijo naravoslovja in tehnike, že več let je ocenjevalka projektov v okviru FLL (FIRST® LEGO® League).

 

Miha Godec

Miha Godec je diplomiral na Akademiji umetnosti na Univerzi v Novi Gorici in začel svojo profesionalno umetniško pot kot fotograf. Svojo umetniško pot nadaljuje na magistrskem študiju na UNG AU z raziskovanjem novih medijev (360 fotografijo, VR) v povezavi z umetnostjo, znanostjo in ekologijo in zato bi radi predstavili njegovo intermedijsko postavitev: Videnje nevidnega, Roscoff projekt (2016 - 2017) in delo V iskanju ʻōʻō, ki je 360 fotografija in zvočna postavitev ki se dogaja v VR tehnologiji. Večmedijska instalacija Videnje nevidnega je bio art instalacija, ki uporablja preprosta orodja, lečo od lučke ali laserja in kamero od pametnega telefon, za to, da bi dobili boljši vpogled, razumevanje in ozaveščen-ost o tem skorajda ne znanem ampak še zmeraj zelo posebnem in občutljivem morskem črvu, ki prebiva v simbiozi z algo. Projekt spodbuja k pogledu z nove oz drugačne perspektive z namenom širjenja naših obzorji.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem