Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Program festivala Hokus Pokus

Festival znanosti Hokus pokus skozi aktivne delavnice različnih ustanov spodbuja zanimanje za znanost in širi zavest o soodvisnosti narave, tehnologije in človeka.

Pionirski dom - Center za kulturo mladih
27.12.2017

Festival, ki vstopa v drugo desetletje svojega delovanja bo tudi to leto ponudil ustvarjalne delavnice znanstvenih ustanov, društev in zavodov. Različnih principov humanističnih, družbenih in naravoslovnih ved danes ne moremo več spremljati in razlikovati ločeno, saj se vse prej naštete discipline v sodobnem času prepletajo in skupaj iščejo nove rešitve, tako na ravni ideje kot tudi na ravni predstavitve. Znanost nam vsakodnevno predstavlja izboljšave, novosti v ponovitvah, ki so kot takšne vir inspiracije tudi umetnikom. Kreativnost ostaja ena od vodilnih disciplin človeštva, ki oplaja tudi naš festival, ki senzorično sledi spremembam in izboljšavam znanstvenikov na vseh znanstvenih platformah.

HOKUS POKUS bo v letošnjem letu iskal odgovore na to kako znanost vpliva in nam olajša naša življenja in predvsem se bomo globje spoznali z energijo. Naš namen je osvetliti in spodbujati razmislek o obnovljivih energijskih virih, o virih, ki nam energijo dajejo in kako varčevati z energijo.

 

Obiskovalci na festivalu skozi aktivne delavnice spoznajo, kako jim bodo energijo in njene vire predstavile ustanove na področju znanosti:  Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Akademija za umetnost Univerze v Novi Gorici, Gozdarski inštitut Slovenije, Inštitut Jožef Stefan, Tehniški muzej Slovenije. Poleg njih se predstavijo zavodi in društva, ki prepletajo umetnost in znanost – Rampa Lab, Mali Tehnoved, Mathema, društvo animiranega filma Slon.

 

Letošnji festival ponuja novost – vsaka gostujoča šola se bo predstavila s kratkim videoposnetkom, ki prikazuje eksperiment na temo energije. Tako bomo razmišljanje o temi festivala začeli že v razredu, krog pa se bo zaključil na videoprojekcijah v Festivalni dvorani. Žirija bo izbrala najbolj domiselen in izviren filmček, generalni sponzor Petrol pa bo nagrajence tudi obdaril.

 

Letos prvič festival ponuja tudi  izobraževanje za učitelje, kjer bodo spoznali kako lahko osnovno temo festivala – energijo – predstavijo v razredu. Delavnico za učitelje bo izvedla Maja Pečar, sodelavka na Pedagoški fakulteti.

 

Spremljevalni program festivala:

Festival vedno bolj združuje znanstveno in umetniško misel. Obiskovalci festivala, ki so povečini otroci slovenskih osnovnih šol imajo enkratno priložnost, da na festivalu doživijo tako znanstvenike in njihove ideje kot tudi umetnico in njeno razlago sveta. Na ta način znanstvena misel, ki je povečini linearna z umetniško mislijo, ki je policentrična, pridobi popolnoma nov pomen.

Festival nadaljuje lanskoletno tradicijo, saj bo ponudil tudi umetniški dogodek, ki bo v svoji predstavnosti javnosti ponudil v premislek letošnjo temo festivala. Na tokratnem festivalu si bomo lahko ogledali delo Robertine Šebjanič, intermedijske umetnice, ki se med drugim ukvarja z vprašanjem kaj se dogaja z naravo ob vdiranju industrije vanjo.

Predstavila se bo z zvočno vizualnim performansom Aurelia 1+Hz, ki ji je prinesel častno omembo na festivalu Ars Electronika v Linzu, enem najpomembnejših festivalov za umetnost, tehnologijo in družbo. Žirijo je fasciniral odnos med performerjem, živaljo in elektroniko. Elektronika namreč pulziranje meduz prevaja v zvok, na kar umetnica odgovarja z bazo posnetih podvodnih zvokov – hrupom.

 

Razstava bo odprta od ponedeljka, 8. 1. (otvoritev ob 19.00) do petka, 12. 1. 2018 v Mali dvorani PD.

 

Drugi dogodek spremljevalnega programa festivala bo okrogla miza o onesnaževanju morja ter dolgoročnih posledicah življenja v njem (10. 1. ob 17.00 v Mali dvorani),  ki jo bo povezovala umetnica Robertina Šebjanič, sogovorniki pa bodo prof. dr. Mladen Franko, vodja laboratorija za vede o okolju in življenju Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Alenka Malej, dolgoletna vodja raziskovalne enote Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo v Piranu in Miha Godec, študent podiplomskega študija na Akademije umetnosti na Univerzi v Novi Gorici.

 

V četrtek (11. 1. ob 17.00 v učilnici Mladih raziskovalcev) bomo v sodelovanju s Slovenskim filozofskim društvom izvedli delavnico Kaj resnično potrebujemo (delavnica za otroke v starosti 5-8 let). Na delavnici se bodo otroci odpravili na miselno pustolovščino – za pol leta se bomo preselili na samotni otok, na katerem ni cest, hiš, igrišč, šol in drugih stvari, ki jih poznamo iz našega vsakdana. Na otoku tudi ni elektrike. Kaj bi vzeli s seboj? Brez česa ne bi mogli živeti? Kakšno bi bilo naše življenje brez televizije, računalnika ipd.? Kako bi si krajšali dolge dneve na otoku?

 

V petkov znanstveni popoldan (12. 1. ob 18.00) nas bosta zapeljali delavnici generalnega sponzorja Petrola in gledališko-zvočna predstava Tesla v izvedbi Janeza Dovča, s katero bomo tudi zaključili festival.

 

Sponzor festivala:

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem