Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Prihaja 10. Festival znanosti HOKUS POKUS

Dogodivščine za male raziskovalce

PRIHAJA 10. FESTIVAL ZNANOSTI HOKUS POKUS
od 15. do 17. marca 2017
DOGODIVŠČINE ZA MALE RAZISKOVALCE
4+, vstop prost

Poleg standardnega programa v dopoldanskem času, ki je namenjen prijavljenim OŠ, smo letošnji festival na temo »Atmosfera« v petek, 17. marca, med 17. do 20. uro programsko nadgradili s popoldanskimi brezplačnimi delavnicami inštitutov, zavodov, društev in centrov znanosti.

Izvajalci delavnic:
Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI - društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Lab, Center arhitekture v programu Igriva arhitektura, Tehniški muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, Meroslovje Lotrič, Prirodoslovni muzej Slovenije, Petrol, Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Društvo Reciklarji

Na delavnicah bomo spoznavali sestavine atmosfere v drugačni obliki, ugotavljali lastnosti zraka in izdelali barometer ter modele molekul zraka, izvedeli, kako rastline izkoristijo moč vetra za svoj obstoj in s preizkusi opazovali ter ugotavljali ali se zrak okoli nas spreminja. Z odzivi na dražljaje v okolici bomo brez dotika izdelovali broške, se naučili, kako pomemben je les v našem življenju  in se podali v navtične vode, kjer se bomo naučili, kaj potrebujemo za izdelavo dobre in stabilne jadrnice. Z igrico »Ujemi ribico« bomo spoznavali naš morski svet, preko eksperimentov pa preverili kaj zmore vakum ter zakaj letala in helikopter po zraku lahko letita. Poustvarili bomo našo zemljo v stekleni krogli, hkrati pa s pomočjo naših udeležencev ponazorili sonce in ugotavljali, kako pomembna je svetloba za naš obstoj. In ne nazadnje, ali vas zanima, koliko bi tehtali na Luni, Merkurju ali Jupitru?, podjetje Petrol pa se bo predstavilo z Mini naftnim laboratorijem.
 

V sredo, 15. marca, ob 18. uri bo v Knjižnici Prežihov Voranc potekala okrogla miza o povezovanju humanistike in naravoslovja na temo Številke in črkre.
Dan kasneje, v četrtek, 16. marca, bo v Festivalni dvorani ob 18. uri na ogled dokumentarni film FLOW, ki pripoveduje o ženskah, ki delujejo na področju znanstvenih in tehničnih poklicev. Po ogledu filma sledi  pogovor z mladimi.
Festival bomo v petek, 17. marca, od 17. do 19. ure nadaljevali z Dogodivščinami za male raziskovalce  in ob 19. uri zaključili s koncertom skupine Fake Orchestra, ki je posebej za festival pripravila glasbeni programom  na temo Atmosfera in nam sporoča, da znanost, tako kot umetnost, nikoli ne sprejema sveta takšnega, kot je, niti ga ne pušča v stanju, kot je bil.

V času od 13. do 21. marca  pa si v Mali dvorani Pionirskega doma lahko ogledate inštalaciji avtorice Urše Vidic: Uncharted in Glasswork. 

Sponzor festivala je podjetje PETROL.

SPORED

Sreda, 15. marec 2017

 

9.00–11.00

Znanstvene delavnice

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI ‒ društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Društvo Reciklarji, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema ‒ zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehniški muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Urša Toman, Eva Jeraj, Luka Školč, Ana Vičič

 

11.00–12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov: VODOLOGIJA

Četrtek, 16. marec 2017

 

9.00–11.00

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI – društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema – zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehniški muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Urša Toman

 

11.00–12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov: VODOLOGIJA

Petek, 17. marec 2017

 

9.00–11.00

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI – društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema – zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehniški muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Eva Jeraj

 

11.00–12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov: VODOLOGIJA

 

17.00–19.00

Znanstvene delavnice

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, DRTI – društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema – zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehniški muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, e-Hiša /novogoriška hiša poskusov, dr. Ivan Leban; Petrol, LOTRIČ Meroslovje, Prirodoslovni muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja

 

19.00–20.00

Koncert Fake Orchestra na temo Atmosfera

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Sreda, 15. marec 2017 v Knjižnici Prežihov Voranc

 

18.00–19.00

ŠTEVILKE IN ČRKE – okrogla miza o povezovanju humanistike in naravoslovja

Pionirski dom v sodelovanju z založbo Malinc

Koliko v Sloveniji poznamo ukrajinsko književnost? Kako se povezujeta literatura in naravoslovje? Kako prevajati matematiko? Zakaj je matematika pomembna? Kako otrokom približati naravoslovje? Kako matematiko uvesti v družinsko življenje?

O vsem tem ob knjigi ZVEZDE IN MAKOVA ZRNA ukrajinskih avtorjev Romane Romanišin in Andrija Lesiva s prevajalko in lektorico mag. ANDREJO KALC, profesorico matematike in strastno bralko mag. MOJCO NOVOSELEC ter učiteljico VESNO TRIPKOVIĆ, ki je zasnovala in izvaja program zgodnjega naravoslovja v Pionirskem domu.

Pogovor bo moderirala urednica založbe Malinc, dr. BARBARA PREGELJ.

 

Četrtek, 16. marec 2017

 

18.00–20.00

Projekcija filma FLOW* + razgovor

Dokumentarni film in izsek spremljevalnih aktivnosti z mladimi (testiranje načinov izobraževanja in navduševanja mladih za sodobne tehnološke poklice)

Dokumentarni film je primeren za mladostnike od 12. leta starosti.

Osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev od umetne inteligence do programiranja ali letalstva, predstavlja pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnološke poklice, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale. V večini tehničnih poklicev so ženske še vedno zelo slabo zastopane. Tista peščica žensk, ki je v to področje vendarle vstopila, navadno kaže izrazito pozitiven odnos do svojega dela, užitek v samoizpolnjevanju preko dela in strokovnost v poklicu. Film razkriva prikrito diskriminacijo žensk, ki jim še vedno preprečuje enakopraven dostop do tehničnih poklicev. Predstavljene so tudi družbene okoliščine, ki vplivajo na odločitve posameznic pri izbiri poklicev in kako so odločitve spolno determinirane.

V filmu so delovni tok predstavile intermedijska umetnica Maja Smrekar, radijska tehnica Kaktus Kaktus, skladateljica Larisa Vrhunc, izvedenka za umetno inteligenco dr. Dunja Mladenić, programerka Alja Isaković, produktna vodja dr. Mateja Verlič, pilotka Alja Berčič Ivanuš in paleontologinja dr. Dragica Turnšek.

V dogajanje se bodo po ogledu filma vključili mladi. Testirali bodo teme, ideje ter nove, bolj in manj formalne načine izobraževanja in navduševanja za delo, ki otroke in mlade navdihuje za intuitivno raziskovanje in ustvarjanje s pomočjo tehnologije.

 

* Projekcija filma je del projekta Vzornice Laboratorija Rampa.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem