BODI PISATELJ/PISATELJICA : LITERARNI NATEČAJ 2019 V TUJIH JEZIKIH (v angleščini, nemščini, francoščini in italijanščini)

(angleščina, 3. triada)
Prejemniki posebnih omemb
 • Sara Ferreira: SKY BLUE (OŠ Žiri, mentorica: Nives Bolčina)
 • Jakob Zein Alhady: ANOTHER WORLD (OŠ Koseze Ljubljana, mentorica: Marina Vrčko)
 • Maša Marjetič: IWI SH I WAS YOU (OŠ Šmartno pod Šmarno goro; NIMA MENTORJA!)
 • Zigi Omerzel: THESIS (OŠ Poljane, mentorica: Nena Remiaš)
 • Zarja Vitez: HE IS SHE WITHOUT AN S (OŠ Dušana Muniha Most na Soči, mentorica: Valentina Dobravec Junc)
 • Jana Semprimožnik: SEE YOU LATER (OŠ Vransko-Tabor, mentorica: Mojca Zavasnik)
(angleščina, srednja šola)
Prejemniki posebnih omemb
 • Eva Hočevar: FILL IN THE BLANKS (Umetniška gimnazija Nova Gorica, mentorica: Martina Kobal; kategorija A)
 • Enej Ljubič Šinigoj: WHISKEY ON THE ROCKS (Gimnazija Nova Gorica, mentor: Maks Pavlica; kategorija A)
 • Katja Rupel: THE NEVER-ENDING BATTLE (Šolski center Celje, Gimnazija Lava; mentorica: Andreja Vipotnik Ravnak; kategorija A)
 • Miša Šala: LOVE, ME (Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana, mentorica: Helena Doberšek; kategorija B)
Zoja Strmšek: Never give up
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. TRIADA) ANGLEŠKI JEZIK

Ko se dvanajstletnica loti tako aktualne tematike, kot je priseljevanje, vemo, da se tudi otroci zavedajo in spremljajo dogajanje okrog sebe in v svetu, kar je lahko samo pohvalno in pozitivno.

Zoja je na krasen, zelo oseben in izpoveden način zapisala zgodbo mlade Riye, ki se v Evropo preseli iz razburkanega Pakistana. Deklica pogreša dom, pogreša preprostost tamkajšnjega življenja in čas, ki je doma tekel počasneje in predvsem srečnejše. V novem okolju se sreča z zavistjo, zasmehovanjem, medvrstniškim nasiljem, a se zgodba vseeno srečno konča s sporočilom, da so tudi tukaj v novem svetu prijazni in sočutni ljudje in da si lahko, če smo le pripravljeni odvreči vse predsodke, ustvarimo tudi nove prijatelje.  
Hvaležni smo za take zgodbe in zato Zoji kličemo en velik HVALA!  

(OŠ Rače, mentorica: Sabina Ozmec)

Ela Velepec: Intergalactical pirates
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. TRIADA) ANGLEŠKI JEZIK

Žirija se je strinjala, da je besedilo Ele Velepec več kot odlično. Tematika, ki si jo je izbrala - spopad Zemljanov in vesoljcev - je vsekakor pokazatelj velike domišljije mlade pisateljice. Jezik je živahen, zgodba nas ves čas drži v napetosti, prav tako pa ne manjka niti humornih vložkov in opazk, ob katerih se bralec kar nasmeji. Vsi ti elementi delajo zgodbo zmagovalno, bralec pa si želi še več. Zato, Ela: upamo, da se beremo tudi prihodnje leto!

OŠ Frana Roša Celje, mentorica: Maja Skakić

Izabela Letonja: Temporary Matter
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. TRIADA) ANGLEŠKI JEZIK

Zgodba je vrhunski zapis sprejemanja minevanja in smrti ljubljene osebe. Bralec na začetku niti sluti ne, v kaj se bo zgodba razvila, a ko na koncu pogleda nazaj, so nekateri namigi zelo jasni in jih lahko logično poveže - a mora zgodbo prebrati do konca. To pa ni težko, saj je zapisana z dobro mero iskrenosti in predvsem prikaže človeško ranljivost in obrambne mehanizme v trenutku izgube nekoga, ki pomeni vse in ves svet. Med branjem zgodbe lahko skoraj občutimo temo in s tem stisko, ki jo doživlja glavna junakinja Shoba in vsekakor navkljub ne tako pozitivnemu opisu njenega lika sočustvujemo z njo. Tako zrel in poglobljen zapis o tako težki tematiki je še en dokaz, da gre nagrada za najboljše literarno delo med 14-letniki v prave roke.

Izabela je ustvarila pravo mojstrovino, ki se odlično bere in kar predstavljamo si lahko, kako bi lahko bilo njeno zmagovalno besedilo le del neke večje, daljše zgodbe. Mogoče pa nekega dne dočakamo njen prvenec, z velikim navdušenjem ga bomo prebrali! Izabela, poklon!


OŠ Žirovnica, mentorica: Nataša Černe

Jaka Brezavšček: Willy the Great
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (SREDNJA ŠOLA) ANGLEŠKI JEZIK

Jaka Brezavšček nas v zgodbi Willy the Great popelje v svet dečka Williama, enajstletnika z bujno domišljijo. William si najde sogovornike med svojimi igračami, plišastimi živalmi, namišljenimi prijatelji in lutkami, narejenimi iz hrane. Jakov stil pisanja je tako prepričljiv, da bi se tej vrsti sogovornikov z veseljem pridružil tudi bralec zgodbe, da bi skupaj z Williamom ugotavljal, kakšne barve je nebo – morda pa je res limetasto zelene barve, kot trdijo Williamove plišaste živali?

A Williama iz njegovega domišljijskega sveta na trda realna tla potiskajo neprijetna srečanja s sošolko Alice, ki Williama ustrahuje in si na ta način blaži lastno nesigurnost. Jaka Brezavšček temo vrstniškega ustrahovanja obravnava resno, a kljub temu s prijetno svežino, brez pretiranega dramatiziranja in celo s kančkom humorja. Pomembno vlogo pri Williamovem soočanju s problemi s sošolko avtor dodeli Williamovi sestri. Le-ta Williamu pomaga na težave pogledati z bolj oddaljenega vidika in ga na ta način usmeri na pot konstruktivnega reševanja odnosa z Alice. V odlomku, ki smo ga izbrali za današnjo prireditev, avtor zgodbe opisuje Williamov zmagovalni dan. Vse, kar po prebrani zgodbi lahko dodamo je, bravo, William! In hvala, Jaka, za čudovito zgodbo!

      
Gimnazija Nova Gorica, mentor: Maks Pavlica

Patricia Županovič: Blueberry Pancakes
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (SREDNJA ŠOLA) ANGLEŠKI JEZIK

Kako pomembno vlogo v življenju posameznika in družine lahko igra na videz nepomembna navada, kot je priprava palačink z borovnicami vsako nedeljo, nam predstavi Patricia Županovič v svoji zgodbi Blueberry pancakes. Zgodba se ponaša z dovršenim dramaturškim potekom in bogatim, a ne narejeno prisiljenim besediščem. V življenje najstnika Thomasa vstopimo v trenutku, ko svoje probleme blaži s kajenjem marihuane in pobegi v omamo. Za premik v pozitivnejšo smer poskrbi nova soseda, Thomasova vrstnica Emily, ki Thomasa sprejme brez obsojanja.
Ko si že mislimo, da se bo zgodba razvila v opis najstniške zaljubljenosti, nas Patricia s prijetnega sprehoda s Thomasom, Emily in njenim psom pripelje k Thomasu domov, kjer se mu zruši svet, ko izve, da ima njegova mama neozdravljivo obliko raka. Patricia Thomasov prvi odziv na novico in nadaljnje soočanje z neizbežno resnico popiše s posebno toplino in zrelostjo, ki odstopata od ostalih zgodb Patricijinih vrstnikov. Odlomek, ki ga bomo slišali, nas sooči s Thomasom po izgubi mame. Ranjen in negotov se oklene tistega, kar kljub vsemu ostaja nespremenjeno.


Dijaški dom Drava Maribor, mentorica: Barbara Štingl

Milica Bratić: Berliner Straße 21
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (OSNOVNA ŠOLA) NEMŠKI JEZIK

Zgodba o fantu iz sirotišnice, ki se najbolj na svetu veseli svojega 18. rojstnega dne. Takrat bo lahko sam začel odločati o svojem življenju - in takrat bo imel možnost, da najde svoje prave starše. Po premlevanju in odločanju se naposled odpravi poiskati naslov Berliner Straße 21 - to je edini podatek, zapisan na lističu, ki ga je čuval toliko let in edina stvar, ki jo je imel od svojih staršev. Iskanje je dolgo, mučno in naporno in ko prispe na naslov, se tam dogajajo čudne stvari. Sreča se z očetom in mamo, ki pa sta glede njegovega prihoda zelo razdvojena - mama ne bi mogla biti bolj srečna, a je hkrati tudi zelo bolna, oče pa ravno njega krivi za njeno nesrečno usodo…

Težka zgodba, ki jo je uspela letos zapisati Milica, nas skozi pričakovanje mladega fanta pelje do žalostnega konca na zelo oseben in tenkočuten način. In ne moremo mimo besed, ki jih je tudi o Milici zapisala njena mentorica Lidija Tempfer, ki danes žal ne more biti tukaj: zelo je vesela in ponosna nanjo, saj se resnično trudi in je res punca na mestu: preprosta, zavzeta, mila, čuteča in čuječa. In ravno takšna je tudi njena zgodba. Milica, le tako naprej, čestitke!

     
OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, mentorica: Lidija Tempfer

Noemi Vegi: Nichts ist so mehr, so wie es früher war
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (SREDNJA ŠOLA) NEMŠKI JEZIK

Noemi Vegi, zdaj bi že lahko rekli stara znanka našega literarnega natečaja, se je letos lotila zelo težke tematike, in sicer posilstva. Ampak na kakšen način je to zapisala, je prav neverjetno. Pripovedovalka zgodbe je, verjeli ali ne, muha. Mogoče se bo komu zdelo čudno, nenavadno, a ravno to, da zgodbo pripoveduje muha, tako majhno in neznatno bitje, še bolj poudari težo dogodka, kjer žrtvi ne more pomagati nihče, in muha to odlično ponazori. Branje z vsakim stavkom postaja težje, sledimo muhi, ki leta z enega konca sobe na drugo, v neznosni želji pomagati glavni junakinji Marie, a se zave, da ne more storiti prav nič kot le nemo opazovati in upati, da jo bo kdo rešil. Žal se to ne zgodi in priča smo strašljivi travmi. In nič ni več tako, kot je bilo prej - naslov, ki zajame bistvo zgodbe.

Noemi, hvala za tako izpovedno zgodbo in hvala za tako simboličnega pripovedovalca. Izrekamo vse čestitke in pohvale!


Dvojezična srednja šola Lendava, mentorica: Zorka Gergar

(nemški jezik)
Prejemniki posebnih omemb
 • Matea Žnidar: MEIN FREIES HERZ; OŠ Petrovče, mentorica: Gordana Kobale Potočnik
 • Sara Horvat: UND PLÖTZLICH IST ALLES WEG; Dvojezična srednja šola Lendava, mentorica: Zorka Gergar
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem