Žirija in selektorji ZOOM.17

Predstavljamo vam člane letošnje žirije ZOOMa.17.

18.05.2023

 

Selektorji festivala ZOOM.17:

 

Sara Šabec

je filmska in gledališka pedagoginja. Samozaposlena v kulturi kot performerka, pedagoginja in producentka, za svoje delo je prejela številna priznanja. Na področju filma in filmskega izobraževanja sodeluje s številnimi ustanovami: Kinodvor, Mesto žensk, Pionirski dom, Animateka, Kulturni center Novo mesto, Kino Vrhnika in Kino Cerknica. Vodi različna filmska izobraževanja, filmske pogovore, pripravlja filmska gradiva in je selektorica filmskega festivala ZOOM.

 

 

Vid Hajnšek

 

je magistriral na AGRFT leta 2018 z magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec, ki je prejel priznanje Franceta Brenka. V času študija je režiral kratek dokumentarni film Franček in Otilija in kratek igrani film Tujca. Na akademiji je kot pomočnik režije sodeloval pri mnogih študijskih filmih, izven študija pa pri filmu Oroslan (režija: Matjaž Ivanišin). Kot zunanji sodelavec dela na ljutomerski Gimnaziji Franceta Miklošiča, kjer poučuje predmet Scenarij in režija.


Jelena Dragutinović

je diplomirana filozofinja. Od leta 2015 deluje na področju filmske vzgoje. Je koordinatorica in mentorica delavnic animiranega filma pri Društvu Slon, ki izvaja filmsko izobraževalne programe v vzgojno izobraževalnih zavodih, muzejih in galerijah po celi Sloveniji ter obišče kulturne institucije tudi v tujini. Je selektorica otroškega programa pri festivalih Animateka in StopTrik. Poleg delavnic za otroke izvaja tudi izobraževanja za pedagoge ter pogovore ob filmih.

 

 

Žirija festivala ZOOM.17:

 

Kolja Saksida

je magistriral na švicarski univerzi ECAL (University of Art and Design, Lausanne). S filmom se ukvarja interdisciplinarno, predvsem pa kot režiser, producent in pedagog. S številčno ekipo je realiziral kratki lutkovni animirani film Mulc – Frača. Sledili so avtorski filmi Koyaa – Lajf je čist odbit, Azulejo ali vizualna iluzija, Koyaa – Roža, Koyaa – Razigrani avtomobilček ... idr. Njegovi kratki filmi so bili prikazani na več kot 250-ih mednarodnih festivalih in drugih prizoriščih po svetu. Kolja je bil povabljen kot rezidenčni umetnik na CEC Arts Link (New York), Open Workshop (Danska), Talent Campus (Berlin in Sarajevo), Nipkow program (Berlin), Prime 4 Kids&Family program (Berlin) in CEE animation workshop (Ljubljana, Trebon, Budimpešta). Kot producent svoje aktivnosti usmerja tudi v razvoj in realizacijo idej drugih avtorjev in poskrbi, da iz začetnega sinopsisa nastane avtorski animirani film bodisi v tehniki stop animacije bodisi v 2D tehniki. Animirane filme in serije soustvarja v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi umetniki, soustvarjalci, partnerji in koproducenti.

Kolja je izredni profesor za področje animiranega filma na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, član združenja European Film Academy, član društva slovenskega animiranega filma (D:SAF!) in član društva avdiovizualnih producentov Slovenije (DAVP) ter ustanovitelj produkcijske hiše ZVVIKS.

 

Barbara Kelbl

je zaposlena v Kinodvoru, kjer vodi Kinodvorov šolski program. Sodeluje pri izboru filmov za otroke in mlade, oblikuje spremljevalne dejavnosti, ureja vsakoletni Šolski katalog, vodi pogovore ob filmih z otroki in mladimi, ureja in pripravlja gradiva, izvaja izobraževanja za pedagoge in mentorje. Film in filmsko vzgojo predstavlja tudi v medijih, je avtorica veselih šol o filmu za reviji PIL in PILPlus, Cici šol o kinu in filmski pripovedi za reviji Cicido in Ciciban. V letih 2012 do 2014 je uredila knjigo Mirjane Borčić Odstiranje pogleda: spomini, izkušnje in spoznanja (2013, sourednik Andrej Šprah). Pred zaposlitvijo v Kinodvoru je delovala kot samostojna ustvarjalka v kulturi, scenaristka, avtorica kratkih filmov in televizijskih oddaj, prevajalka in novinarka.

 

Aliaksandra Ihnatovich

je kulturna delavka, feministična filmska pedagoginja, raziskovalka ter ustvarjalka. Magistrirala je iz sociologije  s specializacijo na področju vizualnih in kulturnih študijev. Predavala je filmsko zgodovino in teorijo dokumentarnega filma na European Humanities University v Litvi ter sodelovala z različnimi kulturnimi ter izobraževalnimi projekti in organizacijami v Belarusiji, Litvi, Sloveniji kot mentorica filmskih in medijskih delavnic za otroke, mlade in odrasle. Trenutno živi in dela v Sloveniji.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem