16. Hokus Pokus: delavnice

Šestnajsta edicija festivala znanosti in umetnosti Hokus Pokus bo tudi to leto ponudila ustvarjalne delavnice znanstvenih ustanov, društev in zavodov.

03.03.2023

PROGRAM FESTIVALA

9.00 – otvoritev festivala

9.15 – 10.45 delavnice

11.00 – 11.30 gibalno-cirkuška predstava Ravnotežje

 

DELAVNICE:

  • RAMPA LAB: delavnica SFERIFIKACIJA

Si kuhar_ica, znanstvenik_ca ali umetnik_ca? Kaj pa raje vse troje naenkrat?

Pridružite se nam na delavnici molekularne gastronomije, stičišča umetnosti, znanosti in kulinarike, kjer se kuhinja spremeni v laboratorij in raziščite kako pomembno je ravnotežje na molekularni ravni!

Sferifikacija je kemična reakcija, s pomočjo katere lahko večino tekočin spremenimo v pisane kroglice “kaviarja”. Spoznali bomo kemijo, ki sferifikacijo omogoča ter na podlagi tega novega znanja razmislili, katera živila zanjo so ali pa morda niso primerna. Kot pravi znanstveniki bomo seveda oboje preizkusili, saj so včasih ravno “napake” najbolj zanimive in nas naučijo kaj več. Na delavnici se bomo srečali z osnovnimi načeli laboratorijskega dela, izvedli reakcijo sferifikacije, pogovorili pa se bomo tudi o reakcijah, ki jih med kuhanjem morda že izvajamo.

  • PIONIRSKI DOM: LAHKO STOJIŠ NA ENI NOGI?

Na delavnici se bomo seznanili, kako deluje ravnotežje na živih bitjih. Človek ima sposobnost, da vzpostavi ravnotežje tudi na ne ravni podlagi, za kar je odgovoren organ sluha - uho. Katere dele telesa uporabljajo živali in s čim si pomagajo pri iskanju hrane pa bodo izvedeli na delavnici. Ravnotežje bodo poskusili ujeti tudi naši žužki, ki jih bo poganjal motorček.

  • PIONIRSKI DOM: KAMEN, SKALA, KOST

Ko gradimo stolpe iz kock, hitro ugotovimo, da to vsekakor ni lahek izziv. Stolpi se zibajo, povešajo in slej ko prej pristanejo na tleh. Kako torej najvišja stolpnica na svetu, visoka 828 m stoji? Na znanstveno-ustvarjalni delavnici bomo gradili, raziskovali skelet stavb in skozi zabavne naloge preizkušali stabilnost gradnje.

  • TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE: KAČJI PASTIR

Na delavnici bodo udeleženci izdelali kačjega pastirja, ki se bo samo v eni točki dotikal prsta. Trup in krila bodo morala biti v ravnovesju, govorili pa bomo tudi o ravnovesju sil in težišču.

  • DRUŠTVO SLON: PIKSELACIJA

Piksilacija je tehnika, kjer namesto lutk animiramo ljudi, tako da se bomo sami preizkusili v raznoraznih trikih, ki jih z filmsko kamero ne moremo posneti. S piksilacijo je možno spremeniti tudi samo gravitacijo, le kako bo to vplivalo na naše ravnotežje?

  • BOTANIČNI VRT: VODNO RAVNOTEŽJE PRI RASTLINAH

Ali ste vedeli, da je tudi v rastlinah neko ravnotežje? Gre za vodno ravnotežje. Na delavnici boste izvedeli kaj to je, kako različne rastline  iz različnih okolij vzdržujejo to vodno ravnotežje. Vodno ravnotežje bomo spoznavali skozi nekaj poskusov.

  • CENTER ARHITEKTURE SLOVENIJE: LEONARDOV MOST

LEONARDOV MOST

Vsi poznamo velikega umetnika in izumitelja Leonarda da Vincija, katerega najbolj znano umetniško delo je Mona Lisa. Njegovi genialni izumi so aktualni še danes! Eden izmed njih je lesena mostna konstrukcija, ki jo je načrtoval kar brez vijakov in lepil, samo z lesenimi lamelami. Za postavitev takšne konstrukcije pa je potrebno povezovanje med vsemi sodelujočimi, dobra komunikacija in zaupanje v skupini. Ali nam bo uspelo uravnotežiti nov most?

LESENE STOLPNICE

Zmagovalna bo tista skupina, katere stolpnica bo tudi pri vrtoglavi višini odlično lovila ravnotežje. Potrebno bo najti ravnovesje med željo po višini, hitrostjo in natančnostjo gradnje.

bonus ARHITEKTURNA JOGA

Tudi naša telesa lahko postanejo arhitekturni elementi, ki jih lahko potisnemo do roba ravnotežja in tako dobimo nenavadne in povsem nove oblike. Če se povežemo v eno strukturo, pa se odpirajo neštete možnosti, ki jih samo z uravnoteženo medsebojno komunikacijo lahko izpeljemo do konca.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem