... Zdaj smo pa res V

Kdaj in kje
junij 2024
ČET 13 JUN
13. 06. 2024 – 17. 06. 2024 ... Zdaj smo pa res V Dvorana Jenko

… ZDAJ SMO PA RES V

 

“Ne vem kdaj, ne vem kako, ampak zmanjkal je nečesa. Pa ti ne znam povedat česa. Smisla mogoče.” – LEON

Dramedija … zdaj smo pa res V v zasnovi umetniškega kolektiva Odprte scene in režiji Tie Lončar, po motivih Velikega briljantnega valčka in Leta nad kukavičjim gnezdom.

 

Zdaj smo pa res V… ali pa smo V že od vedno. V času, ki sili v individualizacijo in hkrati onemogoča grajenje lastne identitete, je proti izražanju nestrinjanja z odločitvami vodilnih, obljublja svobodo, a hkrati najbolj do sedaj zatira svobodo obstoja.
Jure Ivanušič poje “Ko bo umrla ljubezen, bo nebo počilo na dvoje. Sonce bo izgubilo svoj sijaj, zvezde izginile tedaj, svet bo zaspal za vekomaj.”


Nam je, v svetu kjer imamo vse, sploh še kaj ostalo?

 



USTVARJALCI:

REŽISERKA: Tia Lončar
POMOČNIKA REŽISERKE: Neža Verdonik, David Champaigne

DRAMATURGA: Erika Dizdarević, Lev Mastnak Trobentar

FOTOGRAFI: Kaia Grobovšek, Špela Koščak

OBLIKOVALCA SVETLOBE: Jaša Kert Pust, Marjeta Timer

NASTOPAJO: 
DAVID CHAMPAIGNE                        LEON
NEŽA VERDONIK                              NORMA
JAN GERL KORENČ                         DOKTOR
AJDA OPARA                                     LJUBICA
AJKA POLJANŠEK ZORN                 NIJA
LEONARDO ERJAVEC                      BANKSY
MONIKA MC COLLISTER PIRC        MARIJA
TIA LONČAR                                      MURJA

 

O KOLEKTIVU

So ekipa, ki od leta 2021 skupaj gradi in ustvarja prostor, ki danes lahko ponudi svež koncept iskanja lastnega umetniškega izraza. Skupina, ki deluje na osnovi timskega dela, je s pomočjo vseh vpletenih uspela zgraditi močno prijateljsko vez in začela ustvarjati nove umetniške projekte. Od vedno so izjemno radi ustvarjali drug z drugim in skozi leta okrepili prijateljstvo do točke zaupanja in samozavesti, da so sposobni in si želijo svoj kolektiv skrbno prepletati z nadgrajevanjem znanja in vse večjo skupnostjo. Pobudo, da se Odprta scena zgodi ustvari vodja kolektiva Tia Lončar. Želja po kreaciji neodvisnega prostora za mlade kreativce je izhajala iz nje same, saj nikjer ni zares našla prostora, kjer bi svojo strast do kreative lahko izražala, jo raziskovala in poskušala ugotoviti kaj jo pri umetnosti sami sploh zanima. Opazila je manjko kreativnosti pri sovrstnikih pa niti ne v smislu, da ne bi znali ali pa si ne bi želeli biti kreativni. Enostavno za kreativno izražanje, razmišljanje izven zastavljenih smernic šolskega sistema v času in okolju v katerem živimo ni prostora. Sistem nas sili v nenehno razmišljanje o prihodnosti, individualizacijo, kar dolgoročno pomeni pomanjkanje občutka skupnosti, pripadnosti. Ljudje kreativno razmišljanje črpamo drug od drugega. Če in ko nam je to odvzeto, začnemo čutiti pomanjkanje, ki ga ne znamo zares ubesediti. Vsi v tej skupini so se s temi občutki srečevali predolgo časa, zato so sklenili, da si prostor ustvarijo sami. Prvo leto so tako intenzivno posvečali čas temu, da skupaj ugotovijo, kako bi zasnovali koncept, ki bi odpravljal ta dotični manjko. Zdaj, 3 leta kasneje so za njimi 4 predstave, ki so gostovale po celi Sloveniji in širše in v skupnost združile že več kot 40 mladih ustvarjalcev. Vsi se že praktično od malih nog ukvarjajo z gledališčem in umetnostjo na sploh. Želeli so si zgraditi ne-toksično, sprejemajoče okolje, ki bo ponujalo vse tisto, česar institucionalni kolektivi načeloma ne. Torej prostor, ki dovoljuje, spoštuje, združuje, premaguje, snuje, kreira, ustvarja, ljubi, kritizira, podira in diha. Vsak od njih je nepogrešljiv kos sestavljanke, ki omogoča celoto, ki diha in živi kulturo.

 

 

 

 

Vastopnice: 15 eur, 10 eur (študenti, dijaki in upokojenci)

Nakup vstopnic uro pred pričetkom na blagajni prizorišča.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem