Vsaka druga eno ujame -KUD Transformator

Ponovitev zakonodajne forumske predstave, ki odpira problematiko nasilja in neenakosti na podlagi spola v svetu kulture in širše. Ustvarjalke s pripovedovanjem osebnih zgodb in scenskimi prikazi razkrivajo globoko zakoreninjene vzorce patriarhalnega nasilja, tišine, strahu in stigme.

Kdaj in kje
maj 2024
NED 12 MAJ
12. 05. 2024 OB 19:00 Vsaka druga eno ujame - KUD Transformator Dvorana Jenko

Svetovna mreža Ma(g)dalena International je mreža feministik, aktivistk, ki se preko metode gledališča zatiranih zavzemamo za enakost spolov in odpravo nasilja ter diskriminacije. Ma(g)dalene smo aktivne po celem svetu, v Braziliji, Argentini, Urugvaju, Čilu, Peruju, Kolumbiji, Gvatemali, Hondurasu, Nikaragvi, Méhiki, Gvineji-Bissau, v Mozambiku, na Portugalskem, v Španiji, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Franciji, Švici, na Poljskem, v Sloveniji in na Hrvaškem.

 

Šest članic je leta 2018 znotraj kulturno umetniškega društva Transformator ustanovilo slovenski feministični gledališki kolektiv Magdalene Krivopete, ki si je drugi del imena nadela po divjih ženah z nazaj zasukanimi stopali iz slovenske folklore.

 

Smo umetniški feministični kolektiv, ki preko tehnik gledališča zatiranih , estetskih izrazov in interaktivnih akcij raziskujemo neenakosti na podlagi spola ter odkrivamo stereotipe, ki podpirajo nasilje in mizoginijo. V tem obdobju smo na podlagi osebnih zgodb pripravile 2 forumski predstavi, Ena roza je dovolj in Da, verjamem ti, ki raziskujeta socializacijo v spolne vloge in nasilje med spoli. Obe predstavi imata za sabo že več ponovitev.

 

V projektu Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse, smo se Magdalene Krivopete povezale z mladimi ustvarjalkami iz uprizoritvenih umetnosti, glasbe, multi medijev in drugih kulturnih sfer, ki z lastnimi izkušnjami nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja so-snujemo novo zakonodajno forumsko predstavo po navdihu Antigone.

 

Osebne zgodbe skupno okrog 15 so-ustvarjalk bo mogoče doživeti tako v predstavi, kot v sedmem podcastu, ki bo objavljen pred dogodkom.

 

Premierna uprizoritev nove zakonodajne forumske predstave, ki odpira problematiko nasilja in neenakosti na podlagi spola v svetu kulture in širše. Ustvarjalke s pripovedovanjem osebnih zgodb in scenskimi prikazi razkrivajo globoko zakoreninjene vzorce patriarhalnega nasilja, tišine, strahu in stigme. Vzeto iz klasične zgodbe Antigone, v predstavi prepletajo motiv ljubezni in sovraštva z žgočimi sodobnimi temami, ustvarjajoč močno in provokativno umetniško delo.

To je predstava, ki ne le prikazuje, ampak aktivno vključuje občinstvo v razpravo in razmislek o pomembnih družbenih vprašanjih.

 

Magdalene Krivopete: Ana Lorger, Urša Rahne, Maca Svete, Maša Šebek, Rina Pleteršek, Paulina Pia Rogač, Nika Manevski, Neja Šmid in Metka Bahlen Okoli

 

Tehnična podpora: Veronika Hana Grubič

 

Produkcija: Kulturno umetniško društvo Transformator

 

So-organizacija: Pionirski teater, Društvo ŠKUC

 

Vstopnice: 12 eur, 10 eur (študenti, dijaki, upokojenci in samozaposleni v kulturi)

Nakup vstopnic uro pred pričetkom na blagajni prizorišča.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem