SVETLOBNA GVERILA 2024: TRANSFORMACIJE

18. mednarodni festival svetlobe

36 umetnic in umetnikov, 19 mentorjev, 70 dijakov, 47 študentov in 30 drugih oseb, 19 kulturnih in izobraževalnih organizacij, 23 lokacij …

 

Del letošnje Svetlobne gverile so prispevali tudi naši tečajniki, ki so prispevali dela za skupno razstavo. Ustvarjali so pod mentorstvom Borisa Beje.

Kdaj in kje
maj 2024
PET 24 MAJ
24. 05. 2024 – 22. 06. 2024 Svetlobna gverila 2024 Ljubljana, več lokacij
junij 2024
SOB 22 JUN
22. 06. 2024 – 25. 05. 2024 Svetlobna gverila 2024

18. mednarodni festival svetlobe


SVETLOBNA GVERILA 2024: TRANSFORMACIJE

24. maj–22. junij 2024
Ljubljana, več lokacij

 

ODPRTJE: petek, 24. maj, ob 21.30
Galerija Vžigalica & okolica, Ljubljana

 

 

 

Svetlobna gverila letos uradno stopa v obdobje odraslosti – pred nami je 18. edicija festivala, ki v slovenskem prostoru velja za edinstveno manifestacijo tega tipa.

Letošnji festival poteka pod naslovno temo Transformacije; izbrana dela tematizirajo in reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih. Transformacijski potencial (vizualne) umetnosti lahko razumemo kot tisto lastnost umetniškega dela, s katero zmore ta vplivati na čutno dojemanje gledalca in njegovo zavest, posledično pa tudi na širšo družbo oziroma kulturo.  Umetniška dela, še zlasti site-specific postavitve v javnem prostoru, ki so na festivalu v večini, vplivajo tudi na transformacijo samega okolja in ga tako preobražajo v prostore brezmejne domišljije in estetske kontemplacije.

 

Tudi letos se središče festivala nahaja v Galeriji Vžigalica (kjer bo razstava sicer na ogled vse do 1. 9.) oziroma na prostem v njeni neposredni bližini. Na ogled bo niz svetlobnih instalacij in video projekcij v javnih in galerijskih prostorih, ki si jih bo ob sredah in sobotah moč ogledati tudi na organiziranih vodstvih s kolesi.

Produkcije v sklopu delavniško-izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile prinašajo vrsto del, nastalih v okviru pedagoških procesov izobraževalnih ustanov, s katerimi spodbujamo nove generacije mladih ustvarjalcev. Ob tem bo na ogled vrsta prvencev, prvih samostojnih del mladih umetnikov in umetnic v javnem prostoru. Ob izteku festivala se z dvema projektoma pridružujemo tudi festivalu Spider, še en projekt, pod katerega se podpisuje Nika Erjavec, pa bo luč sveta ugledal jeseni.

 

Na Svetlobni gverili 2024 je Pionirski dom - Center za kulturo mladih v vlogi enega od koproducentov.

 

Več o projektu, sodelujočih in programu

 

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem