Prvi pravi otroški laboratorij

V Pionirskem domu smo v sodelovanju s farmacevtskim podjetjem Lek odprli prvi pravi otroški laboratorij nove generacije. Na otvoritvenem dogodku so obiskovalcem in mladim raziskovalcem spodbudne besede namenili predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar. Otroci so z vsestranskim ustvarjalcem Nikom Škrlecem naredili prvi poskus in odprli novi prostor.

Tako umetnost kot znanost iščeta vsebino v naravi, zato sta neločljivo povezani. V Pionirskem domu zato poteka program Raziskovanja že skoraj 30 let. Z opazovanjem, raziskovanjem, merjenjem in izvajanjem poskusov mladi dobijo odgovore na številna vprašanja. Na ustvarjalen način spoznavajo svet, ki jih obdaja.

 

Novi laboratorij, ki ga je posebej za Pionirski dom zasnovalo podjetje Lek, bo otrokom omogočal izkušnjo, ki je bila doslej dostopna zgolj odraslim. Zanje bo varno in spodbudno okolje za raziskovanje. Naš osnovni pristop je eksperimentiranje. Kajti ko otroci svoje zamisli preizkusijo, lažje razumejo pojme, ki so se jim prej zdeli težko doumljivi. Naravoslovje je predstavljeno razumljivo in kot izredno zanimivo. Vabi h kritičnemu razmišljanju in spoznavanju naravnih zakonitosti. V laboratoriju otrokom na inovativen način približamo znanost, biokemijo, fiziko, tehnologijo, inženiring in matematiko. Gre za ključna področja, ki narekujejo poklice prihodnosti.

 

Poleg profesionalnih laboratorijskih elementov, mikroskopov, spojin, reagentov in druge nepogrešljive laboratorijske opreme bosta mladim na voljo tudi interaktivni 3D-periodni sistem ter knjižnica strokovne otroške literature.

 

Bogat program eksperimentov v obliki skupinskih delavnic je namenjen otrokom od četrtega do dvanajstega leta, prilagojen razvojnim stopnjam. Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma, je ob odprtju izpostavila, da je pri ideji za laboratorij prisluhnila tečajnikom ter strokovnim in srčnim pedagogom. »Ideje morajo vedno izhajati iz njihovih želja, saj vedo, kaj potrebujejo za ustvarjalnost. Tudi laboratorij je bil že dolgo njihovo tiho hrepenenje. A za tako velik projekt smo potrebovali strokovnega partnerja.«

 

Z združenimi močmi Pionirski dom in Lek predstavljata otroški laboratorij z najsodobnejšo opremo, v katerem bodo pod vodstvom strokovnih pedagogov mladi spoznavali znanost v vsej svoji veličini. Direktorica Pionirskega doma dodaja, da opaža upad zanimanja za naravoslovne vede. »Pa ne zaradi naravoslovja samega, ki je fascinantno kot veda, ampak morda zaradi šolskega programa, premalo promocije s strani stroke in na splošno trendov, ki so postali površinski. Mladostniku lahko s formulo razložiš, kako vodikov peroksid reagira s kalijevim jodidom. Lahko pa, tako kot mi, narediš privlačen eksperiment z barvno peno, ki gre visoko v zrak.«

 

Center za kulturo mladih že skoraj tri desetletja poleg pestrih in vsebinsko bogatih programov namenja posebno pozornost prav znanosti. S svojim kultnim statusom v družabnem življenju glavnega mesta ostaja vodilni na področju zunajšolskega preživljanja prostega časa otrok, mladine in odraslih. Naše poslanstvo je podajanje znanja z umetnostjo, kulturo in znanostjo. Ustanoviteljica, Mestna občina Ljubljana, je velika podpornica Pionirskega doma, naklonjena novim idejam in spremembam. Zoran Janković, župan Ljubljane, je poudaril, da imajo ravno mladi imajo najboljše ideje. »Pri idejah moramo otroke in mlade podpirati. V novem laboratoriju Pionirskega doma se bodo kalili kadri na področju naravoslovja, ki se bodo tu naučili delovnih navad, odgovornosti in inovativnosti. Povezovanje gospodarstva, kulture in športa združuje razvoj potencialov in veselje do življenja. Naj naši najmlajši uživajo v novem laboratoriju Pionirskega doma in Leka!«

 

Lek je prva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, ki že več kot 77 let soustvarja razvojne tokove v svetovni farmacevtski industriji. S svojimi izkušnjami, znanjem in dosežki pri razvoju in proizvodnji kakovostnih generičnih in podobnih bioloških zdravil je pomemben del globalnega farmacevtskega podjetja Sandoz.

 

V Leku so že od nekdaj zavezani podpori znanstvenega raziskovanja in izobraževanja. Upravljanje talentov je ena izmed njihovih prioritet in verjamejo, da je zanimanje za znanost treba prepoznati in spodbujati že od mladih nog. Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija, je na današnjem otvoritvenem dogodku poudaril, da moramo iskrice zanimanja za znanost pri najmlajših zanetiti čim prej. »S tem gradimo temelje za prihodnost, polno radovednosti, inovacij in prebojnih znanstvenih dosežkov. Ko otroci raziskujejo in odkrivajo svet znanosti na zabaven in interaktiven način, se razvijajo njihove kognitivne sposobnosti, kritično mišljenje in ustvarjalnost. V Leku na različnih stopnjah izobraževanja podpiramo mlade talente, saj menimo, da je spodbujanje radovednosti in ljubezni do znanosti ključno za razvoj in napredek naše družbe.« Na otvoritvi so pri eksperimentih sodelovali tudi Lekovi sodelavci, otroke vodili skozi različne znanstvene poskuse ter jim na razumljiv in zanimiv način približali čarobni svet znanosti.

 

V Leku verjamejo, da znanost ni zaprta v laboratorijih in namenjena le ozkemu krogu ljudi, ampak mora biti dostopna vsem. Zato si jo z različnimi dejavnostmi in podporo projektom, kot je otroški laboratorij, prizadevajo približati ljudem. Njihov cilj je razširiti zanimanje za znanost v širši javnosti ter pokazati, kako pomembna je v vsakdanjem življenju. Ob tem poudarjajo pomen povezovanja s širšim družbenim okoljem, tako izobraževalnim kot gospodarskim. Spodbujajo razvoj kritičnega mišljenja, inovativnosti, sodelujejo s številnimi šolami in akademskimi institucijami ter s tem soustvarjajo družbo znanja in napredka. S svojim delovanjem želijo prispevati k oblikovanju družbe, ki v ospredje postavlja znanje, inovacije in znanstveno radovednost. 

 

Mladi pionirji naravoslovja in znanosti so dobili novi dom v Centru za kulturo mladih.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem