ELPIS 3: Brezplačne pedagoško-umetniške delavnice

V okviru projekta ELPIS bomo pripravili brezplačni multidisciplinarni program pedagoško-umetniških delavnic s strokovnjaki iz različnih področij: glasbenega, gledališkega ter likovnega področja.

foto: Igor Sukur

Kdaj in kje
november 2023
SOB 11 NOV
11. 11. 2023 OB 09:00 ELPIS 3 delavnica Art center

ELPIS 3: Brezplačne pedagoško-umetniške delavnice (I. sklop)

Projekt ELPIS – Umetniško izražanje, ustvarjanje in družbena inovacija: vloga pedagogov pri dostopnosti do umetnosti, ki ga sofinancira shema Erasmus+: https://www.pionirski-dom.si/mednarodni-projekti/elpis. Projekt je namenjen prepletanju neformalnega in formalnega izobraževanja ter povezovanju umetniških in ustvarjalnih vsebin s pomembnimi družbenimi temami. Glavni cilj projekta je vključevanje neformalnega izobraževanja na področju umetnosti v formalna učna okolja.

 

Delavnice so namenjene neformalnemu učenju študentov pedagoških smeri, mladinskim delavcem in učiteljem.

 

Termin: 11. november 2023

Lokacija: Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Komenskega 9, Ljubljana

 

Po dveh uspešno izvedenih izobraževanjih, kjer so se z delavnicami predstavili vsi umetniški pedagogi, bomo v naslednjih treh terminih delavnic (11. 11. 2023, 18. 11. 2023 in 2. 12. 2023) v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih izvedli tandemske delavnice, kjer se bodo umetniški pedagogi med seboj povezali in izvedli poglobljene celodnevne delavnice.

Delavnice bodo potekale v treh skupinah ter bodo izvedene sočasno s skupnim zaključkom. Priporočamo, da se v enem terminu prijavite na eno delavnico, v drugem na drugo in tretjem na tretjo ter s tem dobite pregled vseh šestih izbranih področij (ter vpogled v delo šestih različnih umetniških pedagogov). Opise delavnic najdete spodaj.

 

Prijava na delavnico:

Na naslov karmen.rucigaj@pionirski-dom.si sporočite naslov izbrane delavnice (glej opise spodaj) in izbran termin udeležbe (11. 11., 18. 11., 2. 12.).

Rok prijave za prvo delavnico: 8. november 2023 (oziroma do zapolnitve prostih mest)

 

Urnik izobraževanja:

9.00 - 9.30 Prihod

9.30 - 10.00 Uvod - Nekaj besed o projektu

10.00 - 11.30 Prvi sklop izbrane delavnice

11.30 - 11.45 Odmor

11.45 - 13.15 Drugi sklop izbrane delavnice

13.15 - 14.30 Kosilo

14.30 - 16.00 Tretji sklop izbrane delavnice

16.00 - 17.00 Zaključne predstavitve delavnic

 

Opisi tandemskih delavnic

 

  • Iz papirja v telo, s telesom v svet

Izvajalki: Olivija Grafenauer (Umetnost improvizacijskega gledališča) in Nuša Jurjevič (gibalna in vizualna umetnost)
 

V sosledju treh povezanih sklopov bomo prek giba, likovne umetnosti in improvizacije vzpostavljali odnos do prostora in skupnosti. Gibalno doživljanje realnega prostora bomo prenesli v likovno formo, ta pa nam bo služila kot izhodišče za nadaljnje ustvarjanje in iskanje povezav izven meja lastnih svetov.

 

  • Dih – glas - gib

Izvajalki: Urša Rupnik (umetnost giba) in Ana Vipotnik (umetnost glasu)
 

Delavnice se bodo posvečale povezavam med dihom, glasom, telesom in plesom. Seznanili se bomo z osnovo glasu, dihom, nato se bomo posvetili razvoju pevske in govorne podpore ter udobnejšemu in učinkovitejšemu tvorjenju glasu. Od tu bomo raziskovali, kako lahko v gibanje in ples vstopamo z minimalnim naporom, a čim večjo učinkovitostjo in tudi radoživostjo. O ustvarjalnem gibu bomo razmišljali tudi kot o učni metodi prek katere lahko raziskujemo, razlagamo in osmišljamo številne naravne in družbene pojave ter ga z lahkoto vključujemo v vsakdanji učni proces.

 

  • Ritem in kompozicija

Izvajalca: Boštjan Franetič (glasbena umetnost) in Boris Beja (vizualna umetnost)
 

V teoretičnem pogledu se ustvarjalni področji likovne in glasbene umetnosti povezujeta v rabi ritma, svetlega in temnega, durovskega in molovskega ključa, kompozicije in harmonije, barve glasu in barvnega tona. Te definicije bomo preko ustvarjalnega procesa povezovali in poizkušali definirati drugače, to je v navezavi prostorskega odtisa, vtisa, prevoda na dvodimenzionalni nosilec, ki bo časovni, zvočni dokument našega izobraževanja. Na delavnici bomo raziskovali in prepletali tudi gradnike glasbene umetnosti, ki so ritem, melodija in harmonija.

 

Delavnice so za udeležence brezplačne, projekt je sofinanciran s strani programa Erasmus+.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem