Literarni natečaj 2023:Izobraževanje: Kako pisati in napisati?

Izobraževanje: Kako pisati in napisati?

Izobraževalna delavnica je namenjena mentorjem in mentoricam jezikoslovja, ki bodo s praktičnimi napotki in aktivnostmi, spodbudbujali ustvarjalni proces pisanja pri učencih oziroma dijakih.

27.01.2023

foto: Igor Sukur

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v sklopu letošnjega literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2023 pripravljamo praktično izobraževalno delavnico Kako pisati in napisati?.

Na delavnici se bomo ukvarjali z vsemi področji natečaja, od poezije do proze. Predavanja bodo razdeljena v 4 sklope, sodelujoči pa bodo na izobraževanju pridobili nova znanja in orodja za ustvarjanje inovativnih del ter usvojili tehnike pisanja. Poudarek bo na predajanju znanja mladim literatom.

 

Izobraževanje bo potekalo v soboto, 18. februarja 2023, med 9. in 19. uro v prostorih Art centra Pionirskega doma na Komenskega 9, v Ljubljani.

 

URNIK IZOBRAŽEVANJA

 

8.30 - 9.00 Prihod

9.00 - 9.30 Uvodno predavanje (Nika Kovač, vodja natečaja)

9.30 - 11.30 Kako pisati poezijo? (Anja Zag Golob)

11.30 - 13.30 Kako pisati kratke zgodbe? (Andrej Blatnik)

13.30 - 15.00 Odmor za kosilo

15.00 - 17.00 Kako pisati esej? (dr. Aljoša Harlamov)

17.00 - 19.00 Kako pisati dramsko besedilo? (Simona Semenič)

 

Kotizacija za udeležbo na delavnicah znaša 40 €, ki jo lahko za mentorico ali mentorja poravna izobraževalna ustanova. Prijave sprejemamo do 10. februarja 2023, kotizacijo je potrebno poravnati preko TRR do 13. februarja 2023. Za prijavo na delavnico izpolnite priloženi obrazec, na katerem so tudi podatki za plačilo.

 * Število mest je omejeno. Pridržujemo si pravico do odpovedi izobraževanja v primeru premajhnega števila udeležencev.

 

__________________________________________________________________________________________

 

PREDAVAJO:

 

Anja Zag Golob, pesnica, urednica pri založbi VigeVageKnjige, kolumnistka in prevajalka. Doslej je izdala 4 samostojne pesniške zbirke, za katere je prejela 3 nagrade in 4 nominacije. Zbirke so prevedene v 4 jezike, posamezne pesmi ali cikli pa še v nekaj drugih. Redno revialno objavlja ter gostuje na branjih doma in v tujini, v zadnjem času pa s svojo poezijo sodeluje tudi pri medžanrskih projektih (impro glasba, slikarstvo). Živi in dela med Ljubljano in Mariborom.

 

Andrej Blatnik je preučevalec knjižnih študij in ustvarjalec knjižnih vsebin. V Sloveniji je izdal sedemnajst knjig, ki izhajajo tudi v tujini, doslej v več kot 35 samostojnih knjižnih izdajah. Njegove zgodbe so uvrščene v vrsto antologij, med drugim v Best European Writing 2010 in Short: Five Centuries of Short Short Stories. Za literarno delo je prejel nagrado Zlata ptica (1984), Župančičevo nagrado (1991), nagrado Prešernovega sklada (2002), leta 2016 pa rusko nagrado za najboljšo prevedeno knjigo slovanske kratke proze Premje Jugra.

 

Aljoša Harlamov, dr. literarnih ved, urednik in publicist, od leta 2007 sodeluje z JSKD pri snovanju literarnih delavnic. Je glavni urednik revije Mentor, ki je namenjena mentoriranju in ustvarjanju mladih, zadnja leta pa je tudi urednik Cankarjeve založbe. Pred tem je 10 let deloval kot literarnih kritik, za svoje delo pa je prejel Stritarjevo nagrado.

 

Simona Semenič je dramaturginja, avtorica, performerka in pedagoginja. Diplomirala je na Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Ljubljana. Je prejemnica nagrade Prešernovega sklada, najvišjega državnega priznanja za umetniško ustvarjanje in trikratna dobitnica Grumove nagrade, nacionalne nagrade za najboljšo predstavo. Leta 2020 je Simona prejela nagrado za najboljši roman Modra ptica in leta 2021 nagrada Zlata hruška za Tajno društvo KRVZ. Njene igre so bile prevedene v dvaindvajset jezikov ter uprizorjene in objavljene v več državah v Evropi, ZDA, Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem