Mlado gledališče v gibanju

Projekt Ustvarjalne Evrope je nadgradnja uspešnega pilotnega projekta sodelovanja Mlado gledališče, ki je združil impro strokovnjake iz Slovenije, Srbije, Romunije in Poljske s skupnim ciljem okrepiti z znanjem in veščinami v projekt udeležene gledališke profesionalce, pedagoge ter mlade.

foto: Rok Vidmar

Young Theatre on the Move 607431

Trajanje projekta: 1. oktober 2019 – 30. junij 2022
Nosilec projekta: Pionirski dom – Center za kulturo mladih
Partnerji v projektu:

Dečji kulturni centar Beograd (Srbija)

Elckie Centrum Kultury (Poljska)

Opera Comica pentru copii Bukarešta (Romunija),

CNC Danse (Francija)

 

Mlado gledališče v gibanju je rezultat spoznanj pilotnega projekta, da je prav telesna izraznost tista, ki potrebuje več pozornosti in poudarka, saj je primanjkuje na vseh področjih življenja in izobraževanja mladih. V ta namen bomo združili dve umetniški obliki, gledališko improvizacijo ter sodobni ples. Obe spodbujata ustvarjalnost, svobodo izražanja in aktivno sodelovanje vseh udeleženih. Umetniški obliki bomo povezali skozi impro gib, ki predstavlja novo metodo izobraževanja mladih občinstev ter njihovih mentorjev – pedagogov ter gledaliških profesionalcev.

 

Obe zvrsti uprizoritvenih umetnosti že vrsto let gojimo tudi v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih. Kot nosilci projekta smo odgovorni za njegovo uspešno implementacijo, za izmenjavo izkušenj in znanj ter uspešno sodelovanje celotnega konzorcija. Partnerjem iz prvega projekta, poleg Pionirskega doma so to še Dečji kulturni centar Beograd (Beograd, Srbija), Elckie Centrum Kultury (Elk, Poljska) ter Opera Comica pentru copii (Bukarešta, Romunija), se je pridružil še partner iz Francije – CNC Danse iz mesta Lille.

Skupina impro strokovnjakov se bo tokrat okrepila še s strokovnjaki iz področja sodobnega plesa in skupaj bomo pripravili program, ki bo temeljil na telesnem izražanju, gibanju ter senzorični zaznavi. Program bodo nato strokovnjaki v vseh državah v obliki praktičnih delavnic in skozi aktivno izkušnjo posredovali gledališkim profesionalcem ter pedagogom, ki se ukvarjajo z gledališko vzgojo z mladimi in za mlade. Končni rezultati projekta so tako mreža institucij, pedagogov, gledaliških profesionalcev ter strokovnjakov sodobnega plesa ter gledališke improvizacije, priročniki za delo z mladimi (občinstvi) ter dnevi Impro giba, kjer se bodo mladi, ki jih bodo izobrazili pedagogi in gledališki profesionalci, lahko tudi aktivno predstavili.

 

Končni cilj projekta je izpopolniti gibalno ozaveščenost vseh udeleženih v projektu ter skozi aktiven, vključujoč in dinamičen program, spodbuditi zanimanje za izkušnje uprizoritvenih umetnosti, raziskovati potenciale improvizacije v različnih umetniških oblikah ter poskrbeti za kulturno-umetnostno vzgojo, ki je ne le kvalitetna in strokovno utemeljena, temveč tudi privlačna za mlade.

Več o projektu tukaj: https://www.youngtheatreonthemove.com/

 

BROŠURA 1 je dostopna tukaj: Young Theatre on the Move: What is what, who is who, where are we

 

TERMINI DELAVNIC:

 

/

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem