Tečaj ruščine v Ljubljani

V Sloveniji smo bili znotraj našega šolskega sistema dolgo vajeni, da se kot tuje jezike uvaja tiste, ki so nam ali najbližji, ali pa veljajo za praktične pri globalnem mednarodnem sodelovanju, saj jih govorijo množice ljudi. Tako sta v osnovnih šolah vedno prednjačili angleščina in nemščina, izbirno pa se je dodajala še hrvaščina. V srednjih šolah je bilo izbire nekaj več, saj so se dodajali tudi italijanski, francoski in španski jezik. S temi jeziki naj bi poskrbeli, da pride mlada populacija na splošno iz šol z znanjem jezikov, za katere predvidevamo, da jim bodo prišli kar najbolj prav.
 

Pa je res tako?
 

Svet se spreminja in v marsikaterem slovenskem podjetju opažajo, da bi potrebovali kader, ki govori tudi kak drug jezik – jezik države, s katero poslujejo. In če nekoliko bolj pomislimo o tem, s katerimi državami poleg Nemčije še sodelujemo, kar hitro naletimo na Rusijo. Ker je ruščina v Ljubljani na voljo v obliki tečajev, se poraja vprašanje, ali je to lahko jezik, za katerega velja navdušiti mlade, da ne bodo ob zaključku šolanja govorili istih tujih jezikov kot vsi ostali.
 

Zakaj se velja odločiti za tečaj ruščine?
 

Rusija je največja država na svetu. Tako po površini kot po prebivalstvu Slovenijo toliko presega, da si njenih razsežnosti skoraj ne moremo predstavljati. Ruski jezik pa ne govorijo samo v Rusiji, temveč tudi v nekaterih drugih državah, ki so nekoč spadale pod Sovjetsko zvezo. Poleg tega, da je Rusija velika, pa je za nas tudi gospodarsko pomembna. Veliko slovenskih podjetij sodeluje z ruskimi, zato pride ruski jezik še kako prav. Z znanjem ruščine se je gotovo lažje zaposliti.
 

Čeprav je ruščina v Ljubljani na voljo v nekaj srednjih šolah, je povpraševanja veliko tudi med mlajšimi otroci, ki se šele spoznavajo s tujimi jeziki (oziroma s strani njihovih staršev), pa tudi med odraslimi.
 

Ruski jezik je neizmerno lep
 

Rusija se lahko pohvali z marsičem, na primer s tem, da velja njena himna za eno najlepših na svetu. Prav tako pa lahko zagotovo trdi, da je čudovit tudi njen jezik. Gre za enega bolj spevnih slovanskih jezikov, ki je na posluh mehak in prijetno zvočen, besede pa prijetno »žuborijo«.
 

Poleg lepote jezika, velja poudariti tudi dejstvo, da ruščina za nas ni jezik, ki bi se ga težko naučili. Ker ima s slovenščino skupne korenine, prav tako pa je veliko besed še bolj skupnih s hrvaščino in srbščino, nam hitro postane domač, z lahkoto se naučimo tudi slovničnih pravil, ki ravno tako niso bistveno drugačna.
 

Kaj pa pisava? Seveda, v Rusiji uporabljajo cirilico. Kljub temu, da je pisava drugačna, njihova abeceda ni obsežna in z lahkoto jo osvojijo tudi otroci.
 

Kako poteka učenje ruščine za otroke?
 

Ker se ruščina v Ljubljani prakticira že kar dolgo, je veliko izkušenih učiteljev, ki znajo delati prav z najmlajšimi. Zanje se učenje jezika začne z osnovami, ki se jih sprva učijo skozi prijetno igro, kasneje pa se znanje nadgrajuje. Najprej se učijo osnovnih izrazov in najbolj pogostih besed, ki se nanašajo na vsakdanje življenje in aktivnosti, značilne za otroke. Pri učenju si pomagajo tudi s sodobno tehnologijo in mediji, kar je otrokom še posebej v veselje – nič ni lepšega kot spremljati priljubljeno otroško risanko Maša in medved v izvirniku!
 

Učenje jezika naj spremlja spoznavanje kulture
 

Kaj veste o Rusiji? Gotovo poznate zanimivo zgodbo o ruski kraljevi družini, o revoluciji, prav tako pa tudi dobro poznate njihove skladatelje, ruski balet in izjemne plesalce, pa cirkuško šolo. Prav tako vsakogar prevzame pisana katedrala Svetega Vasilija na Rdečem trgu v Moskvi, ki se šopiri s pisano obarvanimi »kapami« oziroma kupolami na stolpih. Vsi smo prebirali Tolstoja in Dostojevskega, vsi poznamo Čajkovskega, Ano Pavlovo. Takoj se spomnimo na Rusijo, če nam kdo omeni balalajko, otroci pa imajo še raje babuške oziroma matrjoške, lesene figure žensk, ki se zložijo ena v drugo in so simbol materinstva. Niti tega, da so bili Rusi prvi, ki so razvili vesoljski program, ne gre pozabiti.
 

Rusija je torej izjemno bogata dežela, ki nam ponuja tudi veliko kulturno raznolikost. Prav zaradi tega je še bolj zanimiva, učenje jezika pa lahko poteka preko zanimivih tematik, ob katerih si tudi razširimo obzorja in pridobimo splošno razgledanost.
 

Kje je na voljo ruščina v Ljubljani?
 

Tečaje ruščine najdete v Ljubljani tudi v pionirskem domu, kjer so na voljo tečaji za različne starostne skupine. Z učenjem se lahko prične že pri osmih letih, in kot kažejo izkušnje, je to odličen čas za osvajanje novih jezikov. Otroci so za učenje ruskega jezika zelo motivirani, saj se jim zdi lep in enostaven, poleg tega pa jih ruska kultura in umetnost izjemno navdušujeta.
 

Zakaj torej ne bi na ruščino vpisali tudi svojega nadebudneža, ter mu s tem omogočili pridobivanje novih znanj, hkrati pa odlično popotnico za prihodnost? Nikoli se ne ve, morda pa bo ravno znanje ruščine tisto, ki se bo kasneje izkazalo za še kako pomembno.
 

Tel.: 01/234 8 210, 051/302 407; e-mail: jeziki@pionirski-dom.si

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem