Sobotne ustvarjalnice

Vabljeni na sobotne ustvarjalne delavnice v prostore Pionirskega doma na Komenskega 9.

26.08.2018

Z oktobrom bomo začeli s tedenskimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto od 10.00 do 12.00 ure od oktobra 2018, do vključno marca 2019 v prostorih Pionirskega doma na Komenskega 9.
Tedenske delavnice bodo tematsko usmerjene, saj bomo mesečno spoznavali različne zvrsti umetnosti in kulture.

 

Marec 2019: Modno oblikovanje in kulturna tradicija držav

 

Marčevske delavnice bosta vodili: Nina Žargi in Manja Jagodič Polajžer

 

Mehika in Frida Kahlo (2. marec 2019)

Tradicija Mehike je predstavljena preko dela njene najbarvitejše predstavnice Fride Kahlo. Njena ustvarjalnost je navdih za ustvarjanje barvitih obročev za lase iz filca. Otroci se seznanijo z njeno osebno zgodbo, njenim slikarstvom in slikarstvom Diega Riviere. Slikarstvo Fride Kahlo je zelo osebno. Otroci naj bi ob predstavitvi njenega dela dobili navdih za ustvarjanje dekorativni dodatkov. Čim več barve in čim več cvetlične figuralike. Uporabimo ostanke filca.

 

Japonska in češnjevi cvetovi (9. marec 2019)

Japonska umetnost je zapletena. A hkrati je enostavno prepletena z letnimi časi. S češnjevimi cvetovi in svilo. Tradicija Japonske bo predstavljena preko umetnosti oblačenja kimona. Kimono je narejen iz svile. Se zgiba in pregiba, da iz blaga nastane umetnina. V dveh urah, kar jih imamo na voljo, bomo spoznali nežnost svile. Iz nje bomo oblikovali ogrlice. Barvite po japonsko, nosljive na vse načine. Hkrati bomo poskusili z majhnimi detajli češnjevih cvetov ustvariti okraske za dom (kogar ne zanima izdelovanje ogrlic).

 

 

Ruske babuške (16. marec 2019)

O Rusiji se bomo naučili, da njihova pisava ni enaka, kot naša. Naučili se bomo, da je glavno mesto Rusije Moskva. Predstavili bomo glavno znamenitost Moskve – Kremelj. Arhitekturne posebnosti Kremlja bodo navdih za izdelovanje brošk iz blaga – Babušk oz. Matrjošk. Ob tem bo predstavljena podoba Babuške: ruske pisane deklice. Izdelali bomo pisane broške iz filca, ročno obdelane in z lepljenimi okrasnimi dodatki – perlicami.

 

 

Francoske baretke (23. marec 2019)

Francija je prestolnica mode. Spoznali se bomo z osnovami francoskega jezika. Predstavili se bomo po francosko: »Je m'appelle..«. in »J'ai … ans.«. Izdelali bomo pravo francosko baretko iz filca. Kogar to ne mika, bo izdelal francosko kokardo – broško z rdečo-modro-belo  barvno kombinacijo, ki pomeni enotnost-bratstvo-… in svobodo.

 

 

Slovenski motivi (30. marec 2019)

Slovenije ne smemo izpustiti. Slovenska tradicionalna figuralika je zaznamovana s simbolom nageljna in  planike. Obletavajo jo čebele sivke. Tekom delavnice bomo izvezli gumbe, ki se lahko uporabijo kot okras, našit na oblačila ali kot pravi gumbi. Izbirali bomo med različnimi tehnikami vezenja na blago s križnim vbodom ali prostoročnim šivanjem vzorca. Seznanili se bomo z različnimi tehnikami vboda, da bomo s pomočjo vezenja na obroč izdelali svoj izbran motiv.

 

 

Tematike delavnic po mesecih:

 

Oktober: Glasba skozi risbo
November: Znanost in umetnost
December: Gledališko cirkuške bravure
Januar: Radio Pionirc – v živo!
Februar: Literatura in strip
Marec: Moda potuje po državah Evrope
 

 

Vstopnice bodo na prodaj preko sistema Moje karte in
uro pred začetkom na blagajni pri vhodu.


Vstopnina:

- otroci od 3. leta dalje 3 €

- starši oziroma spremljevalci: prost vstop

- tečajniki PD z izkaznico: prost vstop
(prosimo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov: artcenter@pionirski-dom.si).

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem