Sobotne ustvarjalnice

Vabljeni na sobotne ustvarjalne delavnice v prostore Pionirskega doma na Komenskega 9.

26.08.2018
Kdaj in kje
februar 2019
SOB 23 FEB
DANES OB 10:00 - DANES OB 12:00 Literatura in strip Pionirski dom na Komenskega 9
marec 2019
SOB 2 MAR
02.03.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Mehika in Frida Kahlo Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 9 MAR
09.03.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Japonska in češnjevi cvetovi Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 16 MAR
16.03.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Ruske babuške Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 23 MAR
23.03.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Francoske baretke Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 30 MAR
30.03.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Slovenski motivi Pionirski dom na Komenskega 9

Z oktobrom bomo začeli s tedenskimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto od 10.00 do 12.00 ure od oktobra 2018, do vključno marca 2019 v prostorih Pionirskega doma na Komenskega 9.
Tedenske delavnice bodo tematsko usmerjene, saj bomo mesečno spoznavali različne zvrsti umetnosti in kulture.

 

 

Februar 2019: Literatura in strip

 

Strip stolpnica (2. februar 2019)

Na literarno-stripovski delavnici se nam bosta predstavila stripar in ilustrator Miha Hančič ter mladinska pisateljica Maša Ogrizek. Sta ustvarjalni tandem, ki je skupaj ustvaril stripovski album Ko-Ko Krišna in zbirko kratkih zgodb Koko Dajsa v mestu. Udeležencem bo Miha najprej na zabaven način razložil glavne zakonitosti stripa, nato pa bodo otroci skupaj z mentorjema na veliko škatlo ustvarili strip stolpnico, kjer jim bo vsako stanovanje služilo kot en stripovski prizor. Za navdih jim bo služila knjiga Koko Dajsa, v kateri živalski junaki bolj ali manj složno prebivajo v stanovanjskem bloku. 

Vodita: Maša Ogrizek in Miha Hančič

 

Hudomušni striparji (9. februar 2019)

Si že kdaj risal po modelu? Čisto pravem modelu, kot umetniki? Človeška anatomija že od renesanse vzbuja zanimanje, zato bomo na tokratni sobotni delavnici risali po modelu, spoznali človeško anatomijo v različnih pozicijah, nato pa bomo pridobljeno znanje uporabili pri ustvarjanju stripa. Osrednja lika stripa bosta deklica z radovednim nosom po imenu Vesna in nagajivi kuža Kluni. Le kakšne bodo njune nore dogodivščine?

Vodita: Vesna Tripković in Nina Koželj

ZARADI BOLEZNI SOBOTNA USTVARJALNICA ODPADE! ZA NEVŠEČNOST SE ISKRENO OPRAVIČUJEMO.

 

 

Od zgodbe do risbe (16. februar 2019)

Na delavnici od zgodbe do risbe bomo spoznavali osnove stripovske umetnosti, se naučili, kako iz zgodbe nastane strip ter ga skupaj tudi ustvarili. Najprej bomo pogledali, kako to počnejo slovenski in tuji ustvarjalci in se seznanili z osnovami pisanja scenaristične predloge za strip. V drugem delu delavnice pa bomo risali in idejo prelili na papir. Naš cilj je, da udeleženci po koncu delavnice domov odidejo s čisto pravim, svojim stripom.

Vodita: Žiga Valentič in Nina Bric

 

 

Literatura in strip (23. feburar 2019)

Delavnica Literatura in strip bo otrokom in mladostnikom predstavila, kako velik del vsakega risanega stripa je pravzaprav njena literarna osnova. Udeleženci delavnice bodo tako v prvem delu našega srečanja najprej spoznali, kako nastane zgodba ali scenarij za strip. Skupaj si bomo ogledali nekaj najboljših primerov risanih romanov in stripov, še najbolj pa nas bodo zanimali tisti stripi, ki za svojo podlago jemljejo literarna dela književnega kanona. V drugem delu delavnice bodo udeleženci poskušali napisati kratek scenarij na podlagi svojega najljubšega literarnega dela, pri čemer jim bodo v pomoč prav informacije in gradiva iz prvega dela delavnice. Skupaj z likovnim pedagogom bomo v naslednjem koraku z udeleženci poskušali zasnovati zgodbo tudi vizualno. Spoznali bomo osnove risanja stripa (»story-board« ipd.), oblikovali like in pokrajino ter ustvarili čisto svoje, kratke in zabavne stripe.

Vodita: Maša Pfeifer in Meta Šolar

 

 

Marec 2019: Modno oblikovanje in kulturna tradicija držav

 

Marčevske delavnice bosta vodili: Nina Žargi in Manja Jagodič Polajžer

 

Mehika in Frida Kahlo (2. marec 2019)

Tradicija Mehike je predstavljena preko dela njene najbarvitejše predstavnice Fride Kahlo. Njena ustvarjalnost je navdih za ustvarjanje barvitih obročev za lase iz filca. Otroci se seznanijo z njeno osebno zgodbo, njenim slikarstvom in slikarstvom Diega Riviere. Slikarstvo Fride Kahlo je zelo osebno. Otroci naj bi ob predstavitvi njenega dela dobili navdih za ustvarjanje dekorativni dodatkov. Čim več barve in čim več cvetlične figuralike. Uporabimo ostanke filca.

 

Japonska in češnjevi cvetovi (9. marec 2019)

Japonska umetnost je zapletena. A hkrati je enostavno prepletena z letnimi časi. S češnjevimi cvetovi in svilo. Tradicija Japonske bo predstavljena preko umetnosti oblačenja kimona. Kimono je narejen iz svile. Se zgiba in pregiba, da iz blaga nastane umetnina. V dveh urah, kar jih imamo na voljo, bomo spoznali nežnost svile. Iz nje bomo oblikovali ogrlice. Barvite po japonsko, nosljive na vse načine. Hkrati bomo poskusili z majhnimi detajli češnjevih cvetov ustvariti okraske za dom (kogar ne zanima izdelovanje ogrlic).

 

 

Ruske babuške (16. marec 2019)

O Rusiji se bomo naučili, da njihova pisava ni enaka, kot naša. Naučili se bomo, da je glavno mesto Rusije Moskva. Predstavili bomo glavno znamenitost Moskve – Kremelj. Arhitekturne posebnosti Kremlja bodo navdih za izdelovanje brošk iz blaga – Babušk oz. Matrjošk. Ob tem bo predstavljena podoba Babuške: ruske pisane deklice. Izdelali bomo pisane broške iz filca, ročno obdelane in z lepljenimi okrasnimi dodatki – perlicami.

 

 

Francoske baretke (23. marec 2019)

Francija je prestolnica mode. Spoznali se bomo z osnovami francoskega jezika. Predstavili se bomo po francosko: »Je m'appelle..«. in »J'ai … ans.«. Izdelali bomo pravo francosko baretko iz filca. Kogar to ne mika, bo izdelal francosko kokardo – broško z rdečo-modro-belo  barvno kombinacijo, ki pomeni enotnost-bratstvo-… in svobodo.

 

 

Slovenski motivi (30. marec 2019)

Slovenije ne smemo izpustiti. Slovenska tradicionalna figuralika je zaznamovana s simbolom nageljna in  planike. Obletavajo jo čebele sivke. Tekom delavnice bomo izvezli gumbe, ki se lahko uporabijo kot okras, našit na oblačila ali kot pravi gumbi. Izbirali bomo med različnimi tehnikami vezenja na blago s križnim vbodom ali prostoročnim šivanjem vzorca. Seznanili se bomo z različnimi tehnikami vboda, da bomo s pomočjo vezenja na obroč izdelali svoj izbran motiv.

 

 

Tematike delavnic po mesecih:

 

Oktober: Glasba skozi risbo
November: Znanost in umetnost
December: Gledališko cirkuške bravure
Januar: Radio Pionirc – v živo!
Februar: Literatura in strip
Marec: Moda potuje po državah Evrope
 

 

Vstopnice bodo na prodaj preko sistema Moje karte in
uro pred začetkom na blagajni pri vhodu.


Vstopnina:

- otroci od 3. leta dalje 3 €

- starši oziroma spremljevalci: prost vstop

- tečajniki PD z izkaznico: prost vstop
(prosimo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov: artcenter@pionirski-dom.si).

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem