Zaključila se je Filmska šola ZOOM.15!

Počitniška filmska delavnica za mlade od 12 do 18 let.

Zadnji teden počitnic je bil v Pionirskem domu obarvan filmsko. Začela se je enotedenska filmska delavnica, ne kateri so otroci in mladi, stari od 12 do 17 let pod mentorstvom mladih filmskih ustvarjalcev in ustvarjalk spoznali celoten proces filmske produkcije od osnovne ideje do končnega filma. V procesu filmskega ustvarjanja so udeleženci pod mentorstvom mladih filmskih ustvarjalcev in ustvarjalk oblikovali idejo za film, načrt snemanja in spoznavali različne filmske poklice (režiser, snemalec zvoka, snemalec slike, scenograf, kostumograf, igralec, montažer…).

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju in prvemu koraku predprodukcije, s katerim se začne vsaka uspešna filmska zgodba – ideji! Udeleženci so se po starosti razdelili v dve skupini, znotraj katerih so razvili skupno idejo in začeli s pisanjem scenarija za svoj kratek film. Skozi proces sta jih vodili Ana Trebše (režiserka, scenaristka), Urša Majcen (scenaristka) in ostali mentorji.

Drugi dan so se udeleženci spoznali z različnimi filmskimi poklici ter si razdelili vloge pri nastanku filma. Nato so potekale priprave za snemanje: spoznavanje z opremo, ogled lokacij in pripravo zgodborisa so udeleženci opravili pod mentorstvom Martina Drakslerja (režiser), Gašperja Markuna (igralec, filmski pedagog) in Daše Bezjak (montažerka), medtem ko je Lara Vouk (igralka) mentorirala mlade igralce.

Tretji dan je padla klapa! Snemanje se je začelo …

Četrti dan sta se ekipi razporedili po hodnikih, učilnicah in dvoranah Pionirskega doma. Snemlaca sta prevzela snemalno opremo, producenta sta skrbela, da imajo dovoljenja za uporabo prostorov, igralci so se oblekli po navodilu kostumografa, metorji pa so pomagali s predlogi in nasveti. 

   

Foto: Črt Piksi

 

Peti, zadnji dan delavnice, so potekali še zadnji snemalni trenutki, nato pa so udeleženci lahko zbrali v Mali dvorani Pionirskega doma in prek projekcije opazovali delo montažerke Daše Bezjak. Oba kratka filma, ki bosta nastala na delavnici, bosta premierno prikazana na 15. mednarodnem festivalu za otroke in mladostnike ZOOM, ki bo potekal septembra 2021 v Pionirskem domu.

 

Več o delavnici, ki se izvaja v sklopu projekta Liberty, si lahko preberete tukaj.

   

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem