Tečaji za otroke

Otroci so že po naravi nadvse radovedni in zvedavi, treba pa je poskrbeti, da jih ta vedoželjnost ne zapusti prekmalu.

Otroci so že po naravi nadvse radovedni in zvedavi, treba pa je poskrbeti, da jih ta vedoželjnost ne zapusti prekmalu. Različni tečaji za otroke spodbujajo malčke pri raziskovanju sveta okoli sebe, pri tem pa seveda prispevajo k pridobivanju znanja in pripravi na resno šolsko delo. Zato je tečaj odlična ideja za prostočasno dejavnost predšolskega ali šolskega otroka – še posebej, če je program primerno zasnovan in izveden!

 

Jezikovni tečaji

 

Ob omembi tečajev nam v misli najbrž takoj skočijo jezikovni tečaji. Ti so vsekakor aktualni tudi v otroški starostni skupini, pravzaprav so prav tam vse bolj prisotni – z učenjem tujega jezika v nižjih razredih osnovne šole se je pojavila potreba po zgodnjem spoznavanju tujih jezikov, zato so se izoblikovali posebni tečaji za malčke. Jezikovni tečaji za otroke so seveda drugačni kot tisti, ki so namenjeni odraslim. Pri predšolskih otrocih ne gre toliko za učenje jezika, temveč za spoznavanje in privajanje nanj. Skozi igro in načrtovano interakcijo otrok pridobi osnovno besedišče, posebej pa se izoblikuje posluh za jezik, ki predstavlja temelj za uspešno učenje v šoli. Tečaja otroci ne doživljajo kot obveznosti, temveč se aktivnostim posvečajo sproščeno in z veseljem, kar vodi v hitro in učinkovito učenje osnov tujega jezika.

 

Pri jezikovnih tečajih za otroke je najbolj priljubljen jezik seveda angleščina, kateri se otroci v šoli ne bodo mogli izogniti, na voljo pa so tudi programi v nemščini, italijanščini, francoščini …

 

Kulturno-umetniški tečaji

 

Poleg jezikovnih tečajev poznamo še vrsto drugih tečajev, ki se izvajajo v otrokom prilagojeni obliki. Med kulturno-umetniškimi tečaji najdemo tiste, ki obsegajo najljubše prostočasne dejavnosti radovednih malčkov, pa tudi takšne, ki že posredujejo resno znanje tistim, ki se zanimajo za naravoslovje in znanost.

 

Vsi otroci so umetniki, saj začnejo že kmalu čečkati povsod, kamor dosežejo z barvicami in flomastri. Da ne bodo svojih umetnin slikali po preprogah in pohištvu, jim umetniški tečaji nudijo ustrezne medije in materiale za svobodno ustvarjanje. Slikarske delavnice so kot nalašč za otroke, ki želijo že pri mladih letih oplemenititi svoj slikarski talent – tečaji na tem področju ne vključujejo le čečkanja po papirju, temveč posredujejo uporabne informacije in primerno prakso pri različnih risarskih in slikarskih tehnikah. Vsebina je seveda odvisna od starostne skupine tečajnikov, a programi obstajajo za otroke vseh starosti. Na področju vizualne umetnosti najdemo še mnoge druge tečaje, ki negujejo otrokov umetniški čut, na primer grafične in kiparske delavnice.

 

Prostor med umetnostjo in kulturo zapolnjujejo tečaji, ki jih imajo posebej radi mlajši otroci - tu se namreč skrivajo knjige in glasbila. Seveda tudi na tem področju ne manjka programov za vse starostne skupine. Od slikanic in spoznavanja črk do literarnega kluba s povsem resnimi knjigami. Enako velja za glasbene tečaje, pri katerih najmlajši spoznavajo različna glasbila in ustvarjajo vse mogoče zvoke ter s tem skozi igro razvijajo ritmični in melodični posluh, starejši otroci pa se že posvetijo igranju določenega instrumenta ali petju.

 

Med kulturno-umetniškimi tečaji moramo omeniti še uprizoritveno umetnost, ki prav tako odpira kar nekaj privlačnih možnosti za otroke. Vsak malček, ki bi rad svoj prosti čas preživljal pred občinstvom ali pa vsaj na gledališkem odru pred prazno dvorano, bo navdušen nad ponudbo tečajev na tem področju. Že najmlajši otroci se bodo z veseljem vključili v plesni tečaj, ki malčkom omogoča zabavo in sprostitev, nekoliko starejšim otrokom pa seveda tudi spoznavanje različnih koreografij, plesov in tehničnih elementov. Resnejši plesalci lahko v okviru tečaja pripravijo samostojno plesno predstavo ali se pripravijo na tekmovanje. Podobno velja za gledališke tečaje, ki so posebej všeč tistim otrokom, ki bi svoj čas radi preživeli v maski. Kot nalašč pa je takšen tečaj tudi za vstop v javno nastopanje – koristil bo pri preganjanju treme, pri pripravi na nastop pred občinstvom ter pri improvizaciji. Seveda ne manjka kreativnosti in zabave, še posebej na tistih tečajih, ki se osredotočijo na cirkuške spretnosti!

 

Za konec gre omeniti še tečaje, v katerih bodo dolgčas preganjali tisti najbolj vedoželjni otroci. Tisti, ki bi raje odkrivali in spoznavali, kot pa ustvarjali in izdelovali, bodo veseli znanstvenih tečajev, ki so kot nalašč za mlade raziskovalce. Takšni tečaji otrokom v kombinaciji teorije in prakse predstavljajo zakonitosti naravnega sveta. Malčki na zabaven način spoznavajo biologijo, fiziko, geologijo in druga področja, pri tem pa seveda ne manjka zanimivih in poučnih eksperimentov. Prav na takšnih zanimivostih temeljijo začetni tečaji za najmlajše, medtem ko bodo starejši otroci že lahko povezali tečaj s šolsko snovjo in na ta način nadgradili ter utrdili svoje znanje z različnih področij.

 

Posebnosti tečajev za otroke

 

Za razliko od tečajev za odrasle so programi za otroke oblikovani tako, da pridobivanje znanja ni izraziti poglavitni cilj. Do spoznanja pridejo malčki naravno, preko igre in interakcije, ob tem pa se zabavajo in ohranijo svojo radovednost. Prav zato je pomembno, da so tečaji primerno zasnovani, še bolj pa, da so vodeni s strani izkušenih in predanih pedagogov, ki bodo znali zastavljen program po potrebi prilagoditi skupini ter izvesti tečaj, ki bo otroke navdušil.  

 

http://www.pionirski-dom.si/delavnice-in-tecaji

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem