Svetlobna gverila: Veliko oko

LIKfest bomo tudi letos povezali s Svetlobno gverilo; skupinski projekt obeh manifestacij, zasnovan kot večja svetlobna instalacija, bo letos na ogled pred Pionirskim domom.

27. 04. 2022
Kdaj in kje
maj 2022
PON 23 MAJ
23.05.2022 OB 19:00 - DO 20:00 Svetlobna gverila Pionirski dom na Komenskega 9

LIKfest je festival, namenjen predvsem spodbudi otroškega ustvarjanja in raziskovanju inovativnih likovnih tehnik. Festival se zadnja leta redno povezuje s Svetlobno gverilo; skupni projekt obeh manifestacij, zasnovan kot večja svetlobna instalacija, bo letos na ogled pred Pionirskim domom. Številni sodelujoči so se soočili z enako nalogo: v prozorni krogli čim bolj realistično upodobiti svoje oko. Zbrana očesa so sodelujoči osvetlili in jih namestili v velikansko opno – Veliko oko, kot so poimenovali postavitev, tako predstavlja skupek vseh pogledov, ki so ga ustvarjali. Kot je zapisala Nina Koželj, avtorica idejne zasnove, nas Veliko oko nenehno motri in nas tako spreminja v objekt opazovanja – kar otroški pogledi že od nekdaj počnejo.

 

Sedmo leto LIKfesta bo dobesedno osvetlilo tisto, kar likovni umetnosti najbolj pripada. To je pogled tako ustvarjalca, kot tudi opazovalca. Vsako likovno delo si želi pozornosti opazovalca, biti gledano in spregledano. Tako kot so na mrežnici pomembne paličice in čepki, ki jih štejemo v milijonih, bomo s skupinsko svetlobno instalacijo ustvarili Veliko oko, ki se bo oziralo nazaj v vse narisane, slikane, ustvarjene krajine in hkrati, pomembno se nam zdi to, da bo naše gledano telo v sedanjosti pogledalo v prihodnost. Pedagogi in mentorji ves čas ustvarjate nove poglede, tudi za nas so to dragocene priložnosti, da z vašo pomočjo uživamo raznovrstne razglede. Razgledna točka bo pred stavbo Komenskega 9 in bo gledala in bila opazovana. V novih očeh bomo gledali mladinski pogled in z vsemi otroki gradili dialog, kot smo ga ustvarjali skozi celotni proces festivala. Najprej z vami, vi z otroki, otroki med seboj na razstavi in na zadnje še z našimi obiskovalci - gledalci.

 

Opazovalec – Veliko oko bo del Mednarodnega festivala Svetlobna gverila in bo svoj pogled javnosti odprl 23. maja 2022.

 sodelujoči: Danila Kumar International School (mentorica: Anja Podreka), OŠ Šmartno pod Šmarno goro (mentorici: Renata Kern, Urška Mihevc), OŠ Jožeta Moškriča (mentorica: Sabina Mattersdorfer), OŠ Oskarja Kovačiča (mentorica: Mojca Ogrizek Drinovec), EU Šola Ljubljana (mentorica: Nina Bric), OŠ Vodice (mentorica: Darinka Klopčič), OŠ Levstikov trg CJL (mentorica: Tadeja Dolenc), OŠ Vižmarje Brod (mentorica: Jasna Babič), OŠ Livada (mentorica: Natalija Veselič Martinjak), OŠ Poljane (mentorica: Barbara Tacar), OŠ Nove Jarše (mentorica: Kristina Božič)

 

vodja festivala LIKfest: Boris Beja

Veliko oko
svetlobna instalacija
Pionirski dom, Komenskega ul. 9, Ljubljana // do 23. 6.
idejna zasnova in vizualizacija: Nina Koželj

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem