Poletne počitniške šole 2019

V času počitnic bodo lahko otroci ustvarjali na različnih šolah.

foto: Igor Sukur

Kdaj in kje
avgust 2019
PON 26 AVG
26. 08. 2019 OB 07:30 Počitniške šole 2019

Počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje, raznolike ustvarjalce, zunanje aktivnosti in skrivanje mobitelov pred pedagogi. Letošnje počitniške šole bodo potekale na dveh lokacijah: na Vilharjevi cesti 11 in na Komenskega 9.

Tuje jezike bomo spoznavali skozi umetnost in kulturo posameznih držav, počitniško dogajanje pa nam bodo s svojimi programi popestrili različni zavodi in društva. V enem terminu potekajo vzporedno štiri različne šole, število mest je omejeno. V želji, da čim več otrokom omogočimo obiskovanje naših počitniških šol, lahko posameznega otroka vključite v največ dve šoli.

 

Za prijavo otroka na počitniške šole izpolnite prijavnico, ki jo najdete spodaj med dokumenti.

V primeru posebnih zdravstvenih težav povezanih s prehrano (celiakija, alergije, intolerance…) morajo starši oziroma zakoniti zastopniki prijavnici predložiti zdravniško potrdilo.

 

 

 

ZASEDENE POČITNIŠKE ŠOLE:

- Robotika s Tehnovedom

- Likovna šola z Društvom Škrat

- Striparska šola

- Cirkuška šola

- Rock akademija

- Ritem in risba

- Japonski animirani film

- Gledališče po angleško

- Glasbeno gledališče

 

Dnevni urnik:

7.30 – 9.00 varstvo otrok, družabne igre
9.00 – 9.30 zajtrk
9.30 – 12.30 program počitniške šole, 1. del
12.30 – 13.30 kosilo + odmor
13.30 – 15.00 program počitniške šole, 2. del
15.00 – 16.30 varstvo otrok, igre na prostem

Cena: 90,00 € / 5 dni

V ceno je všteto pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki hrane (zajtrk, kosilo, malica). Projekt počitniških šol finančno podpira Mestna občina Ljubljana.

 

Informacije in prijave:

Izpolnjeno prijavnico pošljite na e-naslov: tajnistvo@pionirski-dom.si,

po faksu: 01/2348 220 ali po pošti na naslov: Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana.

Rezervacija mesta je zagotovljena s plačilom počitniškega varstva.
Po prejemu izpolnjene pogodbe in plačila boste na vaš e-naslov prejeli potrditev o rezervaciji mesta.

Dodatne informacije (vsak delavnik od 9. do 15. ure): 031 682 134 (Karmen Ručigaj)

 

OPISI ŠOL:

 

TERMIN: 1. – 5. JULIJ 2019

 

GLASBENO GLEDALIŠČE ZASEDENO!

Starost otrok: 6 – 8 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoginja: Teja Bitenc

 

Poletna glasbena šola je namenjena vsem malim ljubiteljem glasbe. Prvi dan je namenjen ne le spoznavanju udeležencev, pač pa tudi spoznavanju glasbe skozi njene osnovne prvine. Kaj je ritem in kaj melodija? Na koliko načinov lahko z lastnim telesom poustvarjaš oboje? Kakšna je razlika med skladbo in pesmijo? Kaj je to taktirka? Kakšna je razlika med ksilofonom in metalofonom? Na vsa ta in še mnoga vprašanja bomo aktivno iskali odgovore, nato pa bomo pozornost namenili glasbeni pravljici, ki jo bomo skozi teden poustvarjali na najrazličnejše načine. Naučili se bomo njene pesmi, spremljali jo bomo z glasbili, ki jih bomo naredili iz odpadnega in naravnega materiala pa tudi z glasbili Carla Orffa (ksilofon, metalofon, strgalo, palčke, leseni blok…). Seveda ne bomo pozabili na sceno, s katero bomo poskušali poustvariti prostor dogajanja glasbene pravljice. Na koncu bomo spoznali še osnovna pravila gledališkega nastopanja in tako pripravili pravo glasbeno predstavo!

 

ČAROBNOST NEMŠČINE SKOZI GLASBO ODPOVEDANO
Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoga: Vera Forrsthuber, Rok Hozjan

 

V letošnji poletni šoli bomo srečali z nemško pop glasbo. Vsi poznamo večni hit 99 Luftballons, v novejšem času pa je zelo priljubljena Namika, naučili se bomo tudi njenih dveh hitov. Otroci bodo tudi sami poprijeli za glasbila  ter se tako ob notah in verzih naučili  osnov nemškega jezika. Ob zaključku poletne šole pripravimo krajši program, kjer otroci pokažejo, kaj so se med počitniško šolo naučili. Poletno šolo vodijo prijazni učitelji, ki pripravijo zanimiv program in pouk, približajo otrokom nemščino in nemško kulturo ter jih motivirajo za nadaljnje učenje.

 

 

ŠPANSKI FILM
Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagoga: Sandi Skok, Tadeja Vovk

 

Na počitniški šoli Španski film bodo učenci posneli pravi igrani film v španščini na temo srečanj dveh kultur. Film bo nastajal sproti, učenci bodo pod vodstvom pedagogov sami napisali scenarij, igralci bodo izdelali svoje vloge, poiskali bodo lokacije za snemanje, izbrali kostume in rekvizite, se naučili uporabljati snemalno opremo, si razdelili naloge ter posneli film s sporočilom za boljši svet. Na koncu bodo učenci za starše pripravili projekcijo filma.

 

CIRKUŠKA ŠOLA - ZASEDENO!
Starost otrok: 7 - 11 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagoga: Ravil in Natalija Sultanov

 

Vsi, ki imate radi cirkus in gledališče  pridružite se nam v cirkuško – gledališki šoli, kjer  se bomo najprej naučili osnov žongliranja, akrobatike, pantomime, vožnje z monociklom, hoje po žogi, hoduljah , vrvi, osnov  klovnskega  gledališča in igre. Ko bomo  vse to osvojili,  pa bomo skupaj raziskovali  nove, drugačne  možnosti   in iskali nove  gledališke forme, ki odpirajo pot domišljiji in spodbujajo vašo ustvarjalnost.  Dobrodošli vsi, ki ste že malo glasbeniki, plesalci, igralci, pevci, akrobati  in pa seveda tudi tisti,  ki še  niste ničesar od naštetega poskusili.  Zabavno in predvsem razgibano in razigrano bo!

 

TERMIN: 8. – 12. JULIJ 2019

 

PLESNA ŠOLA
Starost otrok: 6 – 8 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoginji: Ana Romih

 

Plesna šola bo omogočila otrokom raziskovanje gibanja tako, da skozi določene gibalne interpretacije ozaveščajo svojo telesno shemo. Rdeča nit celotedenskega dogajanja bodo MAGIČNE ŽIVALI. Ples bomo združili z gledališčem in se pustili odpeljati skozi zgodbe, ki se rodijo v živalskem svetu. Otroci se bodo srečali z različnimi pojmi, kot so kompozicija, improvizacija, zavedanje prostora in časa, srečali se bodo z izdelovanjem kostumov, glasbo ter ročnimi spretnostmi, ki jih bomo prepletli z gibom. Predvsem pa je poudarek na procesu nastajanja določenih gibalnih sekvenc, kjer razvijajo svoj lasten gib, ki je nastal iz predhodnega tehničnega elementa. Ob koncu tedna bomo pripravili razstavo naših izdelkov in kratko predstavitev našega skupnega druženja.

 

GLEDALIŠČE PO ANGLEŠKO - ZASEDENO!
Starost otrok: 9 – 12 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoginji: Monika Mihelič, Tia Okič

 

Poletna šola Gledališče po angleško je zasnovana dinamično in praktično. Udeleženci poletne šole bodo obravnavali različne komunikacijske sklope in besedišče, ki jim bo prišlo prav v vsakdanjem komuniciranju v angleškem jeziku. Obravnavane tematike bodo zaživele s pomočjo različnih disciplin gledališke improvizacije, kjer bodo otroci lahko preizkusili, kako se znajdejo na primer v restavraciji, pri zdravniku ali na obisku živalskega vrta. S pomočjo Gledališča po angleško otroci vadijo tako angleški jezik kot veščine medvrstniške komunikacije in samoizražanja skozi gledališko uprizarjanje.

 

STRIPARSKA ŠOLA - ZASEDENO!
Starost otrok: 7 – 11 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagoga: Luka Savić, Artur Logar

 

V prvem delu delavnic bomo najprej naredili kratek pregled slavnih likov iz stripov in risank, ter na hitro preučili njihovo sestavno obliko. Nato bo vsak dobil nalogo, da ustvari svojega junaka. Ko bomo uspeli razviti lasten lik, se bomo posvetili kreiranju kratkih zgodb. Orodje komuniciranja bo strip, saj le ta omogoča pripoved le s sliko in se tako lahko povsem izognemo pisani besedi, če ta otroku predstavlja prevelik izziv. Tu bomo na začetku naredili kratek pregled kako vse lahko oblikujemo naše slikovno polje (okence v stripu in njegove neskončne oblike) in kako pri tem pazimo na razločnost in čitljivost celote. Dolžina zgodbe in samega stripa tu ni pomembna, poudarek bo na kreativnosti in na tem, da vsak izpelje svojo zgodbo do konca.

 

LIKOVNA ŠOLA S FRANCOŠČINO (V Provanso, po francosko, z Van Goghom)
Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagoga: Jerneja Avsec, Boris Beja

 

Vincent van Gogh je v provansalskem mestu ustvarjal približno eno leto. Pod žgočim soncem, z vonjavami sivke, z monumentalnimi spomeniki antičnega rimskega imperija je ustvarjal kultna dela, ki so danes kapitalci umetnostne zgodovine. Rumena vila Pionirskega doma se bo v času počitniških šol spremenila v velik atelje, kjer bodo nastajala po impresionističnih zgledih pisana in izpovedna likovna dela na papirju in v obliki objektov. Naš motiv bo tihožitje, s kultnimi sončnicami v ospredju, naš motiv bodo krajine z valovitimi in migetajočimi ozvezdji.

Likovno govorico bodo pospremile francoske besede, ki jih bomo s pridom uporabili pri zaključni predstavitvi – pravi impresionistični razstavi.

 

TERMIN 19. – 23. AVGUST 2019

ROBOTIKA S TEHNOVEDOM ZASEDENO!
Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Viharjeva 11
Pedagogi: ekipa MalegaTehnoveda

 

V poletni šoli bomo skozi otroška čutila približali svet naravoslovja in tehnike ter predstavili robotiko na zanimiv in otrokom primeren način. Preizkušali se bomo na področju elektrike in se igrali z igrami programiranja. Vstopili bomo v svet robotike in z uporabnim znanjem preizkusili vrhunske igrače ter spoznali poklice, ki tovrstna znanja potrebujejo. Ob koncu tedna nas čaka mini tekmovanje, kjer bomo preizkusili pridobljena znanja.

 

 

RITEM IN RISBA (likovna šola) ZASEDENO!
Starost otrok: 7 – 11 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagogi: Iztok Amon, Eva Jeraj, Nataša Zamida

 

Na počitniški šoli bomo preizkušali različne zvoke in osnovne likovne materiale, iz katerih lahko privabimo zanimive eksperimentalne učinke in likovne sledi. V prvem planu sta tokrat doživetje in občutenje. Za udeležbo ni potrebno nobeno glasbeno ali likovno predznanje, prav obratno: zadovoljstvo je večje, ko se spomnimo na prvotno ustvarjalnost. V uvodu bomo spoznavali glasbila in zvočila kot vir likovnega ustvarjanja ter risali s svetlobo. Nadaljevali bomo z naravnimi materiali (risanje in slikanje s peskom in glino), izdelali bomo lasten logotip in štampiljko in poslikali okrasno masko. En dan se bomo odpravili na nabrežje Ljubljanice, kjer bomo risali po opazovanju v naravi.

 

FRANCOSKA GLASBA (Muziciranje in francoščina)

Starost otrok: 6 - 8 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoga: Katarina Paternost, Boštjan Franetič

 

Na poletni šoli Muziciranje in francoščina bomo skozi glasbo poskušali približati francoski jezik in osnovne prvine sodelovanja v glasbeni zasedbi. Posvetili se bomo francoskim otroškim ljudskim pesmim, prav tako njihovim šansonom  ter tudi moderni popevki. Kar se glasbenega dela tiče, bodo na voljo različni inštrumenti (kitara, tolkala, ukulele, ksilofon, ksilofon,…), s katerimi se bodo otroci lahko spoznali in jih tudi preizkuslili. Prevedli bomo kakšno preprosto pesem v francoščino (npr. Mojster Jaka). Spoznali bomo glasbene pojme tako v slovenščini kot v francoščini. Ker nas glasba navdihne in nas ne pusti statične, se bomo veliko gibali, plesali in peli. Poskušali bomo narediti tudi edinstven otroški orkester.

 

RADIJSKA ŠOLA
Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagog: Rok Kušlan

 

Udeleženci radijske počitniške bodo tekom enotedenskega praktičnega učenja in razvijanja medsebojnih odnosov spoznali delovanje in dinamiko radijske postaje ter sami ustvarili eno uro radijskega programa, ki ga bo moč slišati tudi v živo preko interneta. Namen počitniške šole je udeležence naučiti osnov dela na radiu, jih vzpodbuditi k pozornejšemu poslušanju in spremljanju radijskih vsebin. Ob tem bodo udeleženci okrepili občutek za delo v skupini in pridobili izkušnje za kreativno delovanje na številnih drugih področjih.

 

TERMIN 26. – 30. AVGUST 2019

ROCK AKADEMIJA (akustično) ZASEDENO!

Starost otrok: 9 - 12 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagoga: Eva Moškon, Andrej Pekarovič

 

Program je namenjen posameznikom, ki jih zanima nadgradnja igranja kitare ali pevskega znanja (zaželeno je dvoletno predznanje igranja kitare in eno leto obiskovanja učenja petja). V prvi polovici se boste kitaristi urili v preigravanju akordov, harmonizaciji in ustvarjanju prirejene/avtorske skladbe. Vokalisti se boste urili v pevski tehniki, tehniki dihanja in prepevanju že znanih in ustvarjanju novih/avtorskih vokalnih linij. V drugi polovici boste kitaristi in pevci skladbe muzicirali skupaj. Zaključek našega sodelovanja bo obeležen z nastopom in/ali avdio posnetkom.
Počitniška šola je namenjena vokalistom in kitaristom (klasična kitara, akustična, ...).

 

ŠPANSKA MODA
 

Starost otrok: 9 – 12 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagoginje: Nina Žargi, Manja Jagodič, Maya Chogari

 

V šoli španskega jezika in mode bomo najprej obiskali Barcelono, eno izmed svetovnih prestolnic mode ter nadaljevali z najbolj znanimi španskimi modnimi kreatorji: Agatha Ruiz de la Prada, Paco Rabanne in Oscar de la Renta. Učenci bodo ustvarjali modna oblačila ob navdihih španske moderne glasbe, katera bodo tudi na koncu v sklopu modne revije predstavili v španskem jeziku.

 


LIKOVNA ŠOLA Z DRUŠTVOM ŠKRAT ZASEDENO!
Starost otrok: 6 - 8 let
Lokacija: Vilharjeva 11
Pedagogi: društvo Škrat in Urša Steiner

Letos se bomo zopet igrali in likovno ustvarjali na travniku pod drevesi. Risali bomo na tisoč in en način, ustvarjali z različnimi materiali, obrisovali, sestavljali, špricali, lepili, rezali, se žogali, igrali, barvali itd. Vse tako, da se bodo otroci lahko spoznali na zelo svoboden in dinamičen način, brez kaj je prav in narobe. Doživetje bo mavrično in super pestro! Ker bo zelo pisano, je priporočeno, da otroci s seboj prinesejo zaščitna oblačila oz. za preoblečt.

 

JAPONSKI ANIMIRANI FILM ZASEDENO!
Starost otrok: 7 - 11 let
Lokacija: Komenskega 9
Pedagogi: društvo Slon

 

Delavnica animiranega filma bo povsem japonsko obarvana. Najprej si bomo ogledali japonski celovečerni animirani film Mirai, režiserja Mamoru Hosoduja, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši celovečerni animirani film 2019. Skozi ves teden bomo ustvarjali animirani film. Navdih za delo bomo poiskali v japonskih pravljicah. Izbrali bomo tisto, ki nam je najbolj všeč in jo skupaj priredili za film. Po njeni predlogi bomo napisali scenarij, narisali zgodboris, ustvarili like, ozadja in vse skupaj oživeli v tehniki stop animacije, kar pomeni da bomo snemali sličico po sličico. Tudi pri ustvarjanju likov in ozadij bomo izhajali iz japonske tehnike zgibanja papirja – origami. Da se še bolj približamo japonski kulturi, bo tudi govorjeni jezik v filmu japonski. Pri tem nam bo pomagala učiteljica japonščine. Tako se bodo otroci na igriv in kreativen način spoznali z ustvarjalnim procesom izdelave animiranega filma ter japonsko kulturo in jezikom.

 

Dokumenti

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem