PIONIRSKI TEATER V DRUGO SEZONO Z DRAMATURGINJO STAŠO PRAH

Septembra z novo sezono začenja tudi Pionirski teater, ki je namenjen svobodnim kulturnim ustvarjalcem vseh žanrov umetniškega izražanja. Umetniško vodstvo prevzema Staša Prah, priznana dramaturginja, ki pušča globok pečat v gledališkem svetu. Z novo vodjo si v Pionirskem domu delimo ideje za dolgoročno prihodnost Pionirskega teatra.

Poslanstvo Pionirskega doma je poleg osnovne dejavnosti tudi nagovoriti mlade vrhunske profesionalne ustvarjalce, jih povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko raziskujejo, ustvarjajo ter svojo umetnost predstavijo gledalcem. Na programu, v lanskem letu ustanovljenega, Pionirskega teatra je bilo uspešno izvedenih 35 dogodkov, skoraj polovica je bila namenjena otroški publiki. Tudi v prihajajoči sezoni se bodo mesečno zvrstili 4 dogodki, od tega bosta za najmlajše vsaj dva.

 

Pionirski teater tudi v svoji drugi sezoni na oder vabi kulturne ustvarjalce, nevladne organizacije, zavode in društva ter samozaposlene v kulturi. Za izbor predstav in umetniško vodstvo bo poskrbela Staša Prah. V Mariboru rojena umetnica je po končani Dramsko – gledališki gimnaziji v Novi Gorici nadaljevala študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V improvizacijskem gledališču je sodelovala 15 let, od tega 10 kot igralka ‒ improvizatorka, pozneje kot sodnica in moderatorka. Že 15 let sodeluje s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih kot članica žirije na otroškem gledališkem festivalu Gledališke sanje in vodi delavnice za mentorje otroških gledaliških skupin. Je ena od štirih gledaliških trenerk v evropskih projektih Mlado gledališče (Young Theatre), Mlado gledališče v gibanju (Young theatre on the move) in Pesniki sodobnosti – Glasovi prihodnosti  (Poets of today – Voices of tomorrow). Zelo močno se zaveda ključnih točk gledališkega življenja, ki so: skrb in čut za občinstvo – ustvarjanje za otroke, otroško v odraslih.  

 

Kot dramaturginja je sodelovala pri dramskih uprizoritvah Škrat Kuzma dobi nagrado (SMG), Groznovilca in Posvetitev pomladi (LGL), Guliverjeva potovanja (SNG Maribor), Ko je otrok bil otrok (MGL), Madame Bovary (SNG Nova Gorica), Pes, noč in nož, Grozljiva lepota in Hamlet (SSG Trst),  Človek, ki je okušal oblike (Flota), Alice v postelji, Jacques in njegov gospodar in Vse OK ( Drama Ljubljana), pri operah Granatno jabolko (SNG Maribor) in La Cecchina ali Nikogaršnja hči (SKGG), Lepotica in zver (SNG Opera in balet Ljubljana), pri baletu Moški z nožem (SNG Opera in balet Ljubljana), kot avtorica besedila in dramaturginja pa pri glasbeno gledališki predstavi Lepa Vida (Gledališče Koper in SSG Trst).

Staša Prah bo nadaljevala vizijo Pionirskega teatra - da se na odru Festivalne dvorane in Dvorane Jenko Na Miklošičevi 28 v Ljubljani združijo najrazličnejši vrhunski profesionalni ustvarjalci in se oblikuje pester ter žanrsko raznolik program, ki nagovarja široko množico. Na gledališkem sporedu bodo tako profesionalne produkcije samostojnih gledaliških ustvarjalcev, komedije, plesne predstave, koncerti, stand-up predstave, itd. Prevzem umetniškega krmila Pionirskega teatra je za dramaturginjo velika čast in priznanje. S Pionirskim domom sodeluje že mnogo let, verjame v idejo in jo podpira s svojo strokovnostjo ter srčnostjo. Meni, da je pri vodenju Pionirskega teatra najbolj plemenito, da bo umetnikom omogočila izvedbo nove ideje ali nadaljevanje posamezne odrske zgodbe.

 

Drugo sezono Pionirskega teatra bo otvorila otroška predstava REGinKVAK, nastala po motivih zbirke Regec in Kvakec Arnolda Lobela. Ljubka otroška predstava o žabji vztrajnosti in pravem prijateljstvu bo na sporedu v petek, 22. septembra ob 17.30. uri v Dvorani Jenko na Miklošičevi 28 v Ljubljani.

Še pred uradnim pričetkom nove gledališke sezone bomo, v luči nedavnih poplav, ki so številnim uničile domove, priredili dobrodelni impro večer. Zbrani denar od vstopnin bomo namenili Občini Luče, s katerim bo pomagala najbolj prizadetim. Slovensko narodno impro gledališče SNIG, ki je prvak zadnjih dneh sezon Impro lige, bo v sodelovanju z Gverila Teatrom pripravili večer poln smeha in zabave. Dobrodelni večer bo v četrtek, 14. septembra ob 20. uri v Dvorani Jenko na Miklošičevi 28.

 

Več informacij na pionirski-teater.si

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem