LIKfest: razstava LIBERTY / SVOBODNI

Če kdaj in kje, si je danes vredno postavljati vse glasneje vprašanje: kako svobodni smo? Človek se je s svobodo ukvarjal od svojih začetkov zavedanja a vse bolj, ko se je ta institucionaliziral, je začel iskati svobodo na drugačen način. Pionirski dom – Center za kulturo mladih, že skoraj šest desetletji vztraja na svobodi! Svobodi izražanja in izbire. Vsak posameznik je četudi v kolektivu ateljejskega, glasbenega ali gledališčnega prostora pri nas postavljen v svet svobode in svet razvijanja lastnega izraza.

 

To poslanstvo delimo tudi v likovnem festivalu - LIKfest, ki je v lanski 5. ediciji otroke ljubljanskih vrtcev in šol nagovoril z vsebino in temo: Svobodni. Izhajal sem iz naslova razstave v MGLC, ki me je pred leti opozorila na dediščino svobode s citatom Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje. Likovni festival je bil vpet v mednarodni evropski projekt, ki ga Pionirski dom soustvarja z drugimi 11 partnerskimi institucijami z naslovom Liberty.

 

Liberty v osnovi spodbuja mladostniško ustvarjalnost in mladim ponuja, ustvarja in omogoča ustvarjalne pogoje, v katerih se mladi umetniki ne potrebujejo prevpraševati o finančnih konstrukcijah projekta, temveč zgolj in samo z lastno kreativnostjo. Prav v tem segmentu smo v Pionirskem domu ponosni, da smo lahko umetnikom, ki še niso dopolnili 30 let ponudili izkušnjo naročenega dela, ki je bilo vsebinsko prepuščeno njihovi izvirnosti in njihovi avtorski govorici.

 

V javnem zavodu smo zgladili gradbeno konstrukcijo. Gre za galerijo na prostem, ki bo Ljubljančanom in tudi drugim obiskovalcem naše institucije na Vilharjevi cesti ponudila nov pogled na jaso, na modernistično arhitekturo Gospodarskega razstavišča in na Plečnikovo nedokončano Baragovo semenišče. Čeprav z vsebinami Pionirski dom in tudi Mladinsko gledališče, z akademskim kolegijem velikokrat sklenemo okrogli tloris, smo sedaj zgradili nov gradnik v tej arhitekturni zasnovi, ki bo v prihodnje dočakala svojo dopolnitev in arhitekturno dograditev.

 

Instalacija je zgolj ogrodje in skelet, v katerega so se vpele avtorske pripovedi »svobode« osmih velikih formatov, dimenzij 2 krat 3 metre. Zagotovo se mladi umetniki ne srečajo s tako velikimi površinami, a naši štirje, Maruša Meglič, LoMilo, Lidija Zeneripa in Eske Touborg so opravili svoje delo več kot odlično. Likovno je vsak avtor izrazil svobodo po svoje. Touborg se je naslonil na otroško igrivost in svobodo uprizoril na primer s šopom balonov, ki se razprostirajo preko formata. Maruša Meglič z veliko oranžo okroglo zasnovo lahko asociira na vzhajajoče sonce, v drugem delu pa se dva pasova nadaljujeta v rob formata, torej onkraj konstrukcije. In LoMilo z grafitarskimi spreji format členi z manjšimi pod formati, kjer je svoboda ulovljiva v drobnih pikah in sledeh razpršila. Lidija Zeneripa se v formalni ponovitvi poigrava s formo, ki žari in me spominja na žgoče sonce v daljavi.

 

Vsi skupaj se povezujejo in dopolnjujejo. Galerija omogoča nov pogled tudi na druge podobe, reprodukcije otrok, ki jih je Pionirski dom razstavil na fasadi hiše v kateri deluje. Otroška igrivost in iskrenost se povežejo v kadru z bolj odraslo in bolj zrelo igrivostjo, ki so jo ustvarili štirje mladi umetniki. In še en namig. Ljubljana je lepa tudi tedaj, ko se nad mestom dani. Ko preko Polja in Fužin vzhaja sonce, je nad milim nebom, če stojite pred Božidarjem - sedaj novo upanje, svoboda, ki so nam jo v bran poklonili naši očetje.

 

Boris Beja

vodja festivala LIKfest

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem