Konferenca o pomembnosti branja v šolskem sistemu

V Pionirskem domu v sklopu projekta Poets of Today - Voices of Tomorrow pripravljamo mednarodno konferenco o pomembnosti branja v šolskem sistemu.

Kdaj in kje
november 2022
PET 11 NOV
11. 11. 2022 OB 09:00 Konferenca o pomembnosti branja Festivalna dvorana

Konferenca predstavlja uvod v izjemen nov mednarodni projekt sodelovanja »Poets of Today – Voices of Tomorrow«, ki bo omogočil aktivno sodelovanje učiteljev/učiteljic in pesnikov/pesnic. Skozi projekt bomo odkrivali nove performativne načine za predstavitev poezije na različnih literarnih dogodkih in na šolah.

Konferenca bo združila pomembne strokovnjake in strokovnjakinje, pesnike in pesnice, predavatelje in predavateljice, ki na podlagi številnih izkustvenih praks pričajo o pomembnosti branja.

Kaj lahko skupaj naredimo in kako nagovoriti mlade je le ena izmed odprtih tem, ki jih bomo tekom konference odprli.


Konferenca bo potekala v petek, 11. novembra 2022, med 9. in 20. uro, v Festivalni dvorani Pionirskega doma (Vilharjeva cesta 11, Ljubljana).

 

Želimo, da ste del te ustvarjalne zgodbe, zato vas vabimo na druženje v Festivalno dvorano, kjer bomo naslovili temo pomembnosti branja v šolskem sistemu.

 

 

Urnik konference:

 

8.30 – 9.00 prihod

9.00 – 9.30 uvodni pozdrav Bjanke Kršmanc in Nike Kovač 

9.30 – 11.00 uvodno predavanje: Anja Zag Golob 

11.00 – 11.30 odmor

11.30 – 13.00 okrogla miza na temo poezije in branja v šolskem sistemu: Marjetka Krapež, Marko Trobevšek, Renata Zamida; moderira Nika Kovač

13.00 – 14.30 odmor za kosilo

14.30 – 16.30 predavanja na temo pomembnosti branja:

  • Miha Kovač, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani: »Kam se poberemo, ko beremo?«
  • Mark J. Užmah, doktorski študent pedagogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani: »Je branje še vrednota na sebi?«
  • Ljubica Marjanovič Umek: profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani: »Pomen branja za razvoj otrok«
  • Mojca Kovač Šebart, profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani: »Ne peti, rjoveti bi morali v teh dneh poeti«* v šolah
    *Karel Destovnik Kajuh: Poeti

16.30 – 17.00 odmor

17.00 – 18.30 Adriaan van der Weel, Professor Emeritus by special appointment of Book and Digital Media Studies at the Leiden University, Netherlands:  »I read, therefore I think« (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku)

18.30 – 19.00 odmor

19.00 – 20.00 zaključni dogodek in pesniški performans (dogodek bo potekal v angleškem jeziku in v jeziku partnerskih držav)

 

Zaključni pesniški performans bo predstavitev pesmi mednarodnega pesniškega kolektiva priznanih in uveljavljenih pesnikov in pesnic. Na odru Festivalne dvorane bo zaživela poezija Anje Zag Golob, Harria Hertella, Radmile Petrović, Małgorzate Lebda in Mártona Simona.

 

Udeležba na konferenci je povsem brezplačna, prijave pa sprejemamo preko spletnega obrazca: https://forms.gle/sBT4pAKVW33F2hxs7

 

PROGRAM

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem