Liberty

Skozi veliki projekt sodelovanja Ustvarjalne Evrope bomo razvili in okrepili proces umetniških sodelovanj ter razvoja publike. Tekom projekta bomo vključevali mlade umetnike in umetnice ter aktivno mlado občinstvo.

LIBERTY – SVOBODA 607378 projekt velikega obsega

Trajanje projekta:  1. september 2019 – 31. januar 2023
Nosilec projekta: ArtReach (Velika Britanija)
Partnerji v projektu:

Altonale Gmbh (Nemčija),

Museo dei Bambini (Italija),

CESIE (Italija),

Teatrul National Radu Stanca Sibiu (Romunija),

Aalborg Karneval (Danska),

CENTAR E8 (Srbija),

CNC Danse ( Francija),

Den Selvejende Institution Swinging Europe (Danska),

Trafo House of Contemporary Arts (Madžarska),

European Educational Exchanges - Youth for Understanding (Belgija),

Pionirski dom - Center za kulturo mladih (Slovenija).

 

LIBERTY je ambiciozen in inovativen ustvarjalni odziv na trenutne izzive Evropske unije, ki ga vodi ArtReach, britanska dobrodelna organizacija za razvoj kulture. V času korenitih sprememb v Evropi - z velikimi gibanji ljudi in prihodom beguncev v Evropo; s skrb vzbujajočimi razpadi družbene povezanosti, ki se osredotočajo na teroristične grožnje; implikacije Brexita in drugih možnih strukturnih sprememb v EU - se želimo ArtReach in partnerji osredotočiti na pozitivne vplive ustvarjalne integracije preko kulture in umetnosti ter pomagati kovati nov občutek identitete in prostora (tako lokalno kot po celotni Evropi) z močno vključenostjo mladine. Prav tako želimo močno razviti in okrepiti proces umetniških sodelovanj ter razvoja publike, saj je obveza projekta in vseh partnerjev vključevanje mladih umetnikov in umetnic ter aktivnega mladega občinstva.

 

LIBERTY/SVOBODA združuje 12 kulturnih partnerjev iz desetih držav, partnerjev s skupnimi vrednotami, strastjo in predanostjo. Vzpostavili bomo dinamično kuratorsko in razvojno ekipo, ki bo omogočala sodelovanje umetnikov in kulturnikov v obdobju treh let. Rezultat bo 75 novih povezav 750 mladih umetnikov, ki bodo predstavljeni na prosto dostopnih dogodkih po Evropi. Projekt sestavljajo programski sklopi Inside Out Performance, Processional Theatre, Liberty Wall-Art, Outdoor Digital Art ter izobraževalni seminarji in delavnice. Vsi bodo raziskovali temo kulturne integracije in identitete, skozi festivale, konference in interdisciplinarne povezave. V projektu se zavezujemo k razvoju, izobraževanju in usposabljanju občinstva. Kulturna različnost, ogrožene skupnosti, begunci, socialno depriviligirane in invalidne osebe so prioriteta tega projekta. Projekt LIBERTY/SVOBODA se bo zaključil s petmesečnim vse evropskim programom, ki bo potekal od maja do septembra 2022. Rezultat bo hkrati tudi velika zapuščina projekta – digitalni portfolio 750 evropskih mladih umetnikov.

Na spodnjih povezavah lahko najdete tekoče razpise projekta:

Razpis Altonale GmbH: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-altonale-gmbh-nemcija.

Razpis Swinging Europe https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-swinginig-europe-danska

Razpis Cesie: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-cesie-sicilija

Razpis EEE-YU: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-eee-yfu-belgija

Razpis ArtReach: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-za-umetnike-artreach

Razpis ArtReach: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-artreach-velika-britanija

Razpis Trafo: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-mentorjem-in-aktivistom-trafo-budapest

Razpis Explora: https://www.pionirski-dom.si/novice/poziv-umetnikom-explora-italija

Razpis Altonale (Hamburg) STAMP festival: https://www.pionirski-dom.si/novice/iscemo-mlade-umetnike-za-sodelovanje-v-projektu-liberty-altonale

Razpis ArtReach: razstava digitalnih del na javnih prostorih

Razpis TNRS: grafični oblikovalci, digitalni umetniki, video

Razpis EEE YFU: grafični ilustrator in vodja delavnic

Razpis Altonale: vizualni umetniki, filmski ustvarjalci, fotografi

Razpis Altonale: gledališki ustvarjalci, umetniki STAMP festival

Razpis SWINGING EUROPE: mladi glasbeniki

Razpis STAMP: mladi plesalci

 

Partnerji britanskega ArtReach-a za projekt LIBERTY so: Altonale Gmbh (Nemčija), Museo dei Bambini (Italija), CESIE (Italija), Teatrul National Radu Stanca Sibiu (Romunija), Aalborg Karneval (Danska), CENTAR E8 (Srbija), CNC Danse ( Francija), Den Selvejende Institution Swinging Europe (Danska), Trafo House of Contemporary Arts (Madžarska), European Educational Exchanges - Youth for Understanding (Belgija), PIONIRSKI DOM - Center za kulturo mladih (Slovenija). 

 

 

LIBERTY je partnerski projekt pod okriljem britanske dobrodelne organizacije za razvoj kulture ArtReach (www.artreach.biz). 

LIBERTY/SVOBODA je sestavljen iz šestih vej umetniškega ustvarjanja in predstavitev: Inside - Out Performance, Processional Theatre, Liberty Art

Digital Art, Educational Workshops / izobraževalne delavnice in Seminars / seminarji.

 

Vseh šest elementov projekta bo povečalo vključenost občinstva s tem, da bodo dogodki javno dostopni. LIBERTY/SVOBODA bo potekal po desetih državah od septembra 2019 do oktobra 2022. 

 

Pod okriljem ArtReach-a je LIBERTY/SVOBODA razburljiv mednarodni umetniški projekt, ki raziskuje in proslavlja svobodo preko kreativne integracije/inkluzije po celotni Evropi. 

 

________________________________________________________________________________

 

Projekt LIBERTY in LIKfest

5. - 8. oktober 2020

Projekt Liberty se bo v letu 2020 s prvim javnim dogodkom predstavil in realiziral v Ljubljani. Pionirski dom – Center za kulturo mladih že peto leto organizira likovni festival LIKfest, ki spodbuja avtentičnost otroškega in mladinskega ustvarjanja. Namenjen je ljubljanskim vrtcem in osnovnim šolam. Rezultate oziroma likovne dela otrok na razpisano tematiko predstavljamo v galerijskih prostorih na Komenskega 9, kjer vsako leto zaključimo razstavni program z zaključno prireditvijo v katero vključujemo tudi mlade umetnike, ki otrokom ponudijo novo izkušnjo iz sveta likovne umetnosti.

 

LIBERTY ART spodbuja in vzpostavlja platformo za vizualno umetnost, ki se predstavlja v javnem prostoru in je javnosti posredovana preko javne skulpture, grafita, morala.

 

Umetniki bodo v Ljubljani ustvarjali od 5. 10. 2020 do 8. 10. 2020.

 

Javna intervencija v urbanem prostoru
(zelenica ob Pionirskem domu, Vilharjeva 15)

Projekt LIBERTY bo v okviru festivala LIKfest v mesecu oktobru gostil 2 domača in 2 tuja umetnika. Sodelovali bodo: Lo Milo, Maruša Meglič, Lidija Zeneripa in Eske Touborg. Pionirski dom po poskrbel in zgradil mobilno konstrukcijo v obliki panoja/zidu/paravana. Umetnikom bo na voljo slikovna površina dimenzije 3 metre x 5 metrov. Vsakemu umetniku bo na voljo ena stran »stene«, ki jo bo v obliki grafita ali stenske poslikave opremil z lastno likovno pripovedjo, vezano na vsebino Liberty projekta. Projekt bo javnosti na ogled med 8. 10. 2020 do 1. 11. 2020.

 

Z intervencijami v prostoru želimo poudariti pomen današnje Evrope in pomen njenih meja. Dovoljujemo svobodo izbire in pričakujemo zanimive ideje, ki bodo predstavljale nove izzive tako ustvarjalcem, kot tudi nam gledalcem umetniških stvaritev. S projekti želimo ustvarjati nove miselne koncepte svobode, vključevati z njim lokalno skupnost. Likovna dela naj odgovarjajo na svet v katerem živimo, naj nas spodbujajo k ustvarjalnemu napredku in izzivajo meje v nas samih in posledično tudi drugih Ustvarjalci in izvajalci projekta verjamemo, da skozi ustvarjalno integracijo mladi postajajo še bolj kritični in angažirani pri raziskovanju svobode.

Pionirski dom bo s projektom podprl 4 mlade umetnike, stare do 30 let.

 

Maruša Meglič (SLOVENIJA) je lani magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izobraževala se je tudi na Akademiji za umetnost, arhitekturo in dizajn v Pragi. Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

Lo Milo (SLOVENIJA) Njegovo delo spremlja predvsem minljivost. »Ustvarjam začasne intervencije, ki niso opažene na prvo žogo. Lahko bi jih opisal kot gverilska ali minljiva umetnost,« pravi. Deluje na področjih slikarstva, ve čmedijskih projektov, fotografije, umetnosti v javnem prostoru in ulične umetnosti. Raziskuje predvsem urbano okolje in njegov odnos do naravnega.

Lidija Zaneripa (LATVIJA) je leta 2020 diplomirala na likovni akademiji v Latviji. Deluje na področju vizualnih komunikacij, ukvarja se z videom in fotografijo. V zadnjem času svoja likovna dela ustvarja v polju prostorske instalacije.

Eske Touborg Matthiesen (DANSKA) je danski umetnik, ki svoje likovno delo ustvarja v javnem prostoru. Njegova dela so velikih dimenzij in se razpenjajo na velikih fasadah po večjih mestih.

Izjave sodelujočih umetnikov v angleškem jeziku lahko najdete tukaj, v slovenskem jeziku pa tukaj.

 

VIDEO GALERIJA LIBERTY WALL

Video nastajanja razstave

________________________________________________________________________________

 

Projekt LIBERTY in filmski festival ZOOM

21. - 23. september 2021

 

Pionirski dom že 14 let organizira Mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM. Na festival vsako leto prispe preko 900 filmov, ki jih ustvarjajo mladi iz celega sveta. Žirija podeli najboljšim filmske klape, festival pa obenem ponuja tudi okrogle mize, delavnice in druženje mladih, ki jih zanima film.

 

V letu 2021 bo festival povezan s projektom Liberty, v katerem je ena izmed dejavnosti tudi Liberty Outdoor Digital Arts. V tem področju bo poudarek na izmenjavi mednarodnih praks dela z mladimi na področju filma, vključevanju šibkejših in ogroženih skupin ter pridobivanju mladih umetnikov in širjenju njihove prepoznavnosti.

 

15. izvedba festivala ZOOM bo potekala avgusta in septembra 2021. V ta namen iščemo mlade umetnike do 30. leta starosti, ki delujejo na področju filma.

 

Več informacij lahko najdete v

 

Rok za prijavo: 1. junij 2021

 

 

 

 

 

LIBERTY/SVOBODA je financiran s strani Evropske unije, programa Ustvarjalna Evropa.

 

________________________________________________________________________________

Projekt LIBERTY in Festival sodobne odrske umetnost KALEJDOSKOP

22. - 24. junij 2022

Festival povezuje najmlajše plesne umetnike, kjer pridobijo prvo odrsko izkušnjo, pa vse do velikih profesionalnih imen. V okviru festivala bomo izvedli plesne delavnice, ki so namenjene mladim do 19. leta starosti. Delavnice bodo vodili priznani mentorji iz tujine. Več informacij o festivalu najdete tukaj.

 

 

 

URADNA SPLETNA STRAN PROJEKTA IN PORTFOLII MLADIH UMETNIKOV:


https://liberty-eu.com/

 

 

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem