Mednarodni filmski festival ZOOM : ZOOM.12

Klapa za najboljši otroški slovenski film
Med dvema ognjema

Med dvema ognjema, kratka animacija izpod rok osnovnošolcev delavnice ZVVIKS, na prvi pogled deluje sproščeno, igrivo: črnobeli, s kredo začrtani liki poplesujejo po platnu kot figure iz naše domišljije. Film iz izjemne konkurence izstopa tako tehnično kot estetsko, povrh pa ga odlikuje še močna sporočilnost. S spretno izrabo skromnih pripovednih sredstev nam Med dvema ognjema dokaže, da otroštvo ni le čas lahkotnega veselja, pač pa tudi jeze, sovraštva in nasilja.

Avtorji: Maj Božanić, Lian Klančnik Poviri, Maj Durakovič, Lovro Ian Ozmec, Puja Grubnar Pohar, Ana Hodošček, Žana Hodošček, Lorina Pučko, Petja Kapele, Matevž Kastelic, Tian Šterbec Terbec, Maša Žgur
Mentor: Timon Leder
Produkcija: ZVVIKS

Klapa za najboljši mladinski slovenski film
Vonj po razkroju

Režiserju izdelek odpirala svetlo prihodnost, saj je filmski izraz potisnjen na višjo, zahtevnejšo raven. Zapleteni montažni prijemi so zlepljeni v smiselno celoto, zvočna podoba pa bi zlahka konkurirala tudi mojstrom. Za svojo profesionalnost, čustveno nabitost ter dovršenost filmskega izraza si Vonj po razkroju zasluži glavno nagrado.

Avtorja: Anže Testen, Andraž Žigart
Mentor: Ana Čigon
Produkcija: SVŠGL

Klapa za najboljši otroški mednarodni film
The Lost Roar

Nabor otroških animacij je na festivalu Zoom vsakič pester; tudi letošnje leto ni nikakršna izjema. V zahtevni mednarodni konkurenci je žiriji tokrat izstopal britanski The Lost Roar, skupinsko delo pod mentorstvom Karen Bird. Barvite risane podobe se nežno zlivajo iz kadra v kader, pestra ozadja pa so naslikana z neizmerljivim občutkom za lepoto. A film ni presežen zgolj zaradi likovne spretnosti: enako močna je tudi pripovedna plat, ki je žirijo nenazadnje očarala s svojim preprostim, a glasnim sporočilom.

Avtorji: skupinsko delo
Mentor: Karen Bird
Produkcija: Signal Media&Film

Klapa za najboljši mladinski mednarodni film
This is us

This Is Us, esejski dokumentarec mlade kosovske avtorice Arte Elezi, kaže neznansko mero zrelosti. Namesto novih posnetkov nam režiserka ponuja najdeno, arhivsko gradivo – filme, videe, družinske fotografije, ki jih Elezi spretno ter samozavestno plete v večplastno celoto. Film This Is Us jasno obvlada vse prijeme prvoosebnega filma, vključno z na trenutkim filozofskim komentarjem, obenem pa je politično dovolj prodoren, da bi zlahka tekmoval (in zmagal) tudi na festivalih za odrasle. Redki so filmi, ki s tako omejenimi sredstvi uspejo doseči tako veliko.

Avtor: Arta Elezi
Mentor: /
Produkcija: Doku Fest

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem