Mednarodni filmski festival ZOOM : Mednarodni filmski festival ZOOM: ZOOM.15

Klapa za najboljši slovenski otroški film ZOOM.15

OBRNJEN SVET

skupinsko delo

mentorji: Andreja Goetz, Jelena Dragutinović, Gašper Markun, Janja Kosi

producent: Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon

Glavno nagrado slovenskega otroškega programa podeljujemo filmu, ki na simpatičen način preizprašuje človeški odnos do narave in živali. Animacija v tehniki izrezanke pred nami razgrne otroško razumevanje neetičnosti živalskih vrtov, kopičenja plastičnih odpadkov in laboratorijskih poskusov na živalih, ter nam v razmislek ponudi vizijo sveta, v kateri se vlogi človeka in živali obrneta naokoli. 

Klapo za najboljši otroški slovenski film dobi Obrnjen svet, ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva društva Slon.

 

VIDEO

Klapa za najboljši slovenski mladinski film ZOOM.15

ZAKAJ

avtorica: Lina Horvat

mentorja: Vid Hajnšek, Ludvik Rogan

produkcija: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Nagrada slovenskega mladinskega programa gre filmu, v katerem dijakinja z igrivim in razgibanim filmskim pristopom, polnim duhovitih simbolizmov in animiranih kolažev, preizprašuje svojo eksistenco ter umeščenost v svet. Odličen tekst, ki služi kot podlaga gibljivi sliki, pa v svojem jedru nosi tudi prodorno družbeno kritiko, ki jo vseskozi dopolnjuje ravno prava mera pikrega črnega humorja.

Klapo za najboljši slovenski mladinski film prejme film Zakaj. Film je delo dijakinje Line Horvat Gimnazije Frana Milošiča Ljutomer pod mentorstvom Vida Hajnška in Ludvika Rogana. 

VIDEO

Klapa za najboljši mednarodni otroški film ZOOM.15

MY MOTHER LOOKS LIKE A MICROWAVE OVEN

skupinsko delo

produkcija: Dante Rustav Films, Uzbekistan

Nagrado otroškega mednarodnega programa podeljujemo filmu, ki gledalca ujame z odlično atmosfero in intimnim vpogledom v odraščanje treh mladih deklet. V ročno risani, črno-beli 2D animaciji se tlorisi domačih prostorov in gospodinjskih predmetov vzpostavljajo kot izvirne, otroško iskrene metafore družinskih situacij in čustvovanj, ki film, poln bujne domišljije in nenavadnih asociacij, zaokrožijo v kreativno celoto.

Klapo za najboljši mednarodni otroški film dobi My mother looks like a microwave oven, ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva studia Dante Rustav Films iz Uzbekistana.

Klapa za najboljši mednarodni mladinski film ZOOM.15

THE PIGEON

avtorica: Zahra Ebadi, Iran

Nagrada mednarodnega mladinskega programa gre filmu, ki preseneti s svojo mojstrsko izdelano, ročno risano animacijo. Svinčnik na belem papirju, na katerega le redkoma zaideta detajla modre in rumene barve, nas vrže v prvoosebno perspektivo iranske režiserke, katere rutinsko, monotono življenje nekega dne prekine srečanje z ranjenim golobom.

Klapo za najboljši mednarodni mladinski film prejme film The Pigeon, iranske avtorice Zahre Ebadi.

 

VIDEO

Posebna omemba žirije v slovenski otroški sekciji ZOOM.15

KRJAVELJ

režiserka: Tina Meglič
mentorici: Petra Korenjak Marčun, Tina Žagar Pernar
produkcija: OŠ Naklo
soustvarjalci: Sara Frelih – izdelava likov in scene, snemanje; Ivana Vita Kokalj – izdelava likov in scene, snemanje; Tina Meglič – scenarij; Ajda Navršnik – snemanje ter montaža; Andraž Aljančič – glas (Krjavelj); Taja Golc – glas (naslov)

 

Film v tehniki kolaž animacije prikaže Krjavljev boj s hudičem, kreativno prirejen po knjižni predlogi Josipa Jurčiča. Med scenami prehaja z lepimi montažnimi prehodi, ter animacijo ves čas dopolnjuje z domiselnimi zvočnimi efekti.  

Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma dobi film KRJAVELJ, ki so ga ustvarile učenke Osnovne šole Naklo pod mentorstvom Petre Korenjak Marčun in Tine Žagar Pernar.

VIDEO

Posebna omemba žirije v slovenski otroški sekciji ZOOM.15

SLONČI TONČI

skupinsko delo
mentor:
Damijan Sovec
produkcija: OŠ Gornja Radgona

 

Film nas v tehniki računalniške 2D animacije ter ob naraciji duhovitega, v verzih govorečega prleškega glasu, zapelje na vročo afriško celino. Na prostran safari, kjer Slonči Tonči s svojim muzikalnim rilcem pokriva celotno trobilno sekcijo in skrbi, da v živalskem kraljestvu ves čas odzvanja glasba.

Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma dobi film SLONČI TONČI, ki so ga ustvarili učenci in učenke Osnovne šole Gornja Radgona pod mentorstvom Damijana Sovca.

VIDEO

Nagrada otroške žirije ZOOM.15

OBRNJEN SVET

skupinsko delo
produkcija:
društvo Slon

 

Zmagovalni film smo izbrali predvsem zaradi močnega sporočila. Prva polovica filma gledalcu nastavi ogledalo in pokaže kako ravnamo z živalmi. Druga polovica filma pa nam s “prezrcaljenimi” sekvencami na komičen način predstavi alternativo. Film smo dojeli kot celosten izdelek, ki je vizualno in zvočno spretno poenoten.

 

Nagrado za najboljši slovenski otroški film po izboru otroške žirije dobi film Obrnjen svet, ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva društva Slon.

VIDEO

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem