BODI PISATELJ/PISATELJICA : BODI PISATELJ/PISATELJICA – 4. literarni natečaj

GAJA JOVAN: Rdeče kot ogenj
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (2. TRIADA)
V zgodbi Rdeče kot ogenj je zunanje dogajanje povsem jasno in na videz razumljivo: prijateljici z veseljem kupujeta novi obleki, h kupljeni rdeči obleki pripovedovalka nenadejano dobi tudi nevidne čevlje, ki pa ob večernem kresu postanejo še kako živi … Spodbudijo jo plesu, v plešoč vrtec poženejo vse, ki se jih dotakne. In prikličejo še dobro vilo, ki ji izpolni željo. Naslednje jutro se doživetje ob kresu pokaže v novi luči, vendar pripovedovalka spretno zabriše meje med sanjami in resničnostjo.
ZOJA STRMŠEK: Nezaupanje v zaupanje
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (2. TRIADA)
Literarna junakinja je ena izmed mnogih, ki si želijo biti popolni, hrepenijo po pravem prijateljstvu in si želijo imeti psa. V zgodbi je psihološko prepričljivo predstavljena problematika odraščajočega dekleta, ki se spopada s svojim videzom in nenaklonjenim okoljem. A v zaostrenem trenutku se pokaže rešitev: prijateljstvo sočloveka in žival dajeta dekletu moč, da pogumno stopi na lastno pot.
LUCIJA POVŠE: Na kresno noč se lahko zgodi karkoli
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (2. triada)
Na kresno noč se lahko zgodi karkoli. Še mama se lahko spremeni v čarovnico. V zgodbi nas avtorica popelje v fantastični svet, ki ima svoje zakonitosti, v ospredju pa vendarle ostaja želja po ljubezni in sprejetosti. Prav prepletanje fantastičnega in intimnega daje pripovedi poseben čar.
URBAN ŠIFRAR: Plovba proti nebu
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. triada)
Dogajanje v poetični zgodbi je postavljeno na morje, kjer visoki valovi sanj segajo do neba in se vračajo k človeku. Lirska vsebina nagovori bralca in mu sporoča, da se bo vse zgodilo natančno tako, kot se mora zgoditi. Kompozicijsko spretno napisana pripoved pove, da so samo sanje edina nedotakljiva stvar v človeškem življenju.
ANDREJA GUČEK: Ujetniki
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. triada)
Zgodba Ujetniki prepričljivo ujame bralca v dogajalni tok in še bolj prepričljivo razveže klobčič dogajanja na koncu. S prepletanjem in kontrastiranjem opisov dogajanja je uspelo avtorici sestaviti zgodbo, ki nas ne pusti brezčutne ali brezbrižne. Tesnoba v zgodbi postavlja kompleksno vprašanje o ujetništvu vsakega izmed nas.
NINA BRUGGER: Megleni gozd
PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO PO IZBORU ŽIRIJE (3. triada)
Zgodba govori o deklici, ki v strahu odkrije svoj svet domišljije. V meglenem gozdu, v katerem se prvoosebna pripovedovalka izgubi, najde vse, kar potrebuje za nadaljnje življenje. Spozna drevesa in rože življenja, pravzaprav spozna temeljne življenjske vrednote: ljubezen, glasbo in domišljijo. V vsebinsko zaokroženi in zgoščeni pripovedi izpove svoje strahove in upe.
POSEBNE OMEMBE (2. triada)
KAJA DEBELAK: Moč besede (OŠ n. h. Maksa Pečarja, Ljubljana) mentorica: Nataša Sitar MAJA OSTANEK: Nenavadne reči v soju kresne noči (OŠ L. Adamiča, Grosuplje) Mentorica: Irena Daugul LUKA NEMEC: Krejsna nou (OŠ Gornji Petrovci) Mentorica: Bojana Keršič Ružič DAVID LANG: Diklina v nevarnoste (OŠ Gornji Petrovci) Mentorica: Bojana Keršič Ružič
POSEBNE OMEMBE (3. triada)
AJA VRENJAK: Galebi (OŠ Preserje pri Radomljah) Mentorica: Nataša Cotman EVA ŠUBIC: Neugasljivi ogenj (OŠ Bršljin,Novo mesto) Mentorica: Tina Eremić TINKARA PERHAJ: Ranjeni angel (OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče) Mentorica: Magda Grajš MIA NIKOLIČ: (d)oživetje na kresno noč (OŠ Elvire Vatovec Rrade, Koper) Mentorica: Jasmina Turk LARA BREGAR: Odločitev (OŠ Riharda Jakopiča, Ljubljana) Mentorica: Mojca Honzak ANIA MARINČIĆ BARIĆ: Na vlaku (OŠ Gorica, Velenje) Mentorica: Vesna Penec
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem