LIKfest : 2. LIKfest - otroški likovni festival

LIKfest - drugi likovni festival Pionirskega doma na temo “BITJA”

30.09.2016 - 25.05.2017

LIKfest - drugi likovni festival Pionirskega doma na temo “BITJA”

 

Čas izvedbe festivala

Šolsko leto 2016/17: december 2016 – maj 2017.

 

 

Kdo lahko sodeluje na festivalu

Festival je namenjen likovnemu ustvarjanju otrok vrtcev in osnovnih šol ljubljanske regije ter njihovim mentorjem in likovnim pedagogom. Sodelujoči vrtci in šole bodo predstavili izbrana dela v Mali dvorani - razstavišču Pionirskega doma.

 

Namen in vsebina festivala

Osnovni namen festivala je spodbujanje avtentičnega otroškega ustvarjanja. S festivalom želimo osvetliti vprašanja in prakse o interakciji likovnega pedagoga in otrok/učencev pri nastajanju specifičnega likovnega dela.

Komisija bo izmed prispelih del izbirala dela, ki bodo še posebej izstopala po izvirnih in dodelanih likovnih rešitvah, avtentičnem otroškem/mladinskem izrazu ter uporabi inovativnih tehnik.

 

Prijava na Likfest ter na delavnico za pedagoge

V prilogi se nahaja obrazec za prijavo na LIKfest. Z veseljem pričakujemo vašo izpolnjeno prijavnico na elektronskem naslovu razstavisce@pionirski-dom.si, najkasneje do 20. oktobra 2016.

 

Pionirski dom tudi letos organizira brezplačno delavnico grafične tehnike “kuhinjske litografije” za mentorje in likovne pedagoge prijavljenih vrtcev in šol. Delavnica bo potekala v soboto, 22. oktobra 2015, predvidoma v več terminih (odvisno od števila prijav). Prijava na delavnico in podrobnejše informacije se nahajajo v priponki .

 

Razpisana tema

Razpisan motiv/tema ustvarjalnega likovnega dela vrtcev ter osnovnošolcev v sodelovanju z mentorji so “BITJA”.

 

Živalska, mitološka in fantastična. Človek je že od nekdaj upodabljal različna bitja in skozi njih izražal svoje strahove, vero in beležil neposredno okolje. Skratka, razlagal si je svet.  Spomnimo se samo konjev in bikov na jamskih poslikavah. Medtem ko so tam bitja divja in neobrzdana, jih v egipčanskih poslikavah že srečamo kot vprežne živali. Zanimivo so živali istočasno predmet čaščenja v raznih kulturah. Naš odnos z bitji nikoli ni enoznačen.

Zdi se, da so tudi po tisočih letih bitja na najrazličnejše načine povezana s človeškim obstojem. So domače živali, hišni ljubljenčki, člani cirkusa, predmet strokovnega raziskovanja ter motivi zgodb. Tudi, ko jih lovimo, krotimo in urimo, smo se jim še vedno sposobni čuditi. In čeprav sodobna znanost še ni potrdila obstoja zmajev ali morskih deklic, ti še vedno burijo našo domišljijo.

Sodobni čas je prispeval tudi nove junake, ki smo jih vzljubili prek popularne kulture. Z filmi in stripi se vračamo v čas dinozavrov, potujemo v bližnjo prihodnost vesoljcev in apokaliptičnih bitij, prek aplikacij pa lovimo Pokemone.

Z letošnjim LIKfestom odpiramo zakladnico strokovnega znanja, simbolike in motivov popularne kulture. Sprašujemo se, katera bitja nagovarjajo otroke in mlade danes  skozi to pa odpiramo ekološka (ogrožene in izumrle vrste), etnološka (mitološka bitja) in družbena (imaginarij množične kulture) vprašanja ter žgečkamo domišljijo.

O tematiki se sodelujoči pedagogi pogovorijo z otroki in učenci. Mentorji in pedagogi določijo tehniko. 

 

Dimenzije ter število likovnih del

Dimenzije del naj ne bodo večje od 50 x 70 cm. Dela naj bodo primerno tehnično zaščitena (fiksiran pigment, oglje, v primerni embalaži ipd.). V primeru, da bi želeli sodelovati s kiparskimi deli, naj bodo ta v tehniki visokega reliefa, primerna za pritrditev na steno.

Letos se bodo razstave odvijale na novi lokaciji – Pionirski dom na Vilharjevi cesti 11. Galerijski prostor je manjši, zato bo izbor del manjši. Sodelujoči vrtec/šola lahko pošlje največ 40 posameznih likovnih del.

 

Obvezni podatki za poslana dela, dostava del

Likovna dela morajo biti na hrbtni strani opremljena s čitljivo izpolnjenim obrazcem za opremo likovnega dela (v prilogi - sami natisnete in izpolnite za vsako likovno delo).

Likovna dela je potrebno, skupaj z natisnjenimi obrazci, vročiti na naslov  

Pionirski dom, Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana, najkasneje 8 dni pred otvoritvijo (datumi otvoritev bodo objavljeni po vseh prijetih prijavah, oz. najkasneje do 25. oktobra). Organizator si pridržuje pravico, da dela, ki so poškodovana, izključi iz predstavitve na festivalu. Za uokvirjanje del ter za postavitev razstave poskrbi organizator.

 

Strokovna komisija

Dela za razstavo izbere strokovna komisija v sestavi Zore Stančič, doc.mag.umet., Marine Katalenić, prof.um.zgo. in zgo. in Nine Koželj, prof. lik. um. Izmed prispelih del bo strokovna komisija izbrala likovno najbolj zanimiva in izvirna dela, upoštevala pa bo tudi skladnost motiva likovne naloge s tehniko. 

 

Razstavni prostor, čas trajanja razstave in otvoritev

Razstavni prostor se nahaja v Pionirskem domu na Vilharjevi cesti 11, 1000 Ljubljana – galerija Mala dvorana. Razstave bodo potekale od decembra 2016 do maja 2017. Datum otvoritve posamezne razstave in čas postavitve bo določen po prejemu vseh prijav na LIKfest. Posamezna razstava bo trajala najmanj 14 dni.

 

 

Vračilo likovnih del

Po zaključeni razstavi bodo šole prevzele vsa likovna dela na razstavnem mestu (Pionirski dom, Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana) razen del, ki bodo sodelovala na zaključnem dogodku LIKfesta v maju 2017. Dela morate prevzeti v enem mesecu od zaključka razstave (kontakt za prevzem del: Tajništvo – 01 2348 200 ).

 

ZAKLJUČNI DOGODEK LIKFESTA

Zaključek festivala bo pregledna razstava z otvoritvijo 25. maja 2017, kjer bo na ogled postavljen izbor najboljših del vseh sodelujočih vrtcev in šol. Otvoritev bo pospremil dogodek, kjer bodo organizirane brezplačne likovne delavnice za otroke in mentorje, ob tej priložnosti pa bo izšel tudi barvni katalog.

 

Varstvo osebnih podatkov

Organizator zagotavlja varstvo osebnih podatkov po Zakonu o varstvu osebnih podatkov. Z izpolnjenim obrazcem soglašate z objavo del v spletni galeriji Art centra Pionirskega doma.

 

Organizator

Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Vilharjeva c. 11, 1000 Ljubljana

 

Kontakt

razstavisce@pionirski-dom.si 

 

Vodja festivala Likfest                                                                    Direktorica:    

Nina Koželj                                                                                        Viktorija Potočnik                                     

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem