Gledališki festival

Žirija 16. Otroškega festivala gledaliških sanj

Predstavljamo vam letošnje člane žirije.

26.03.2018

Žirija Otroškega festivala gledaliških sanj je tisti delček festivala, ki poskrbi, da so vse gledališke uprizoritve, vsa predanost igralcev in vso delo mentoric in mentorjev,  strokovno analizirano, ovrednoteno, predvsem pa budno opazovano, da lahko na koncu festivala opravi, svoje najljubše delo, podeli nagrade najboljšim. Letos smo se odločili, da bodo žirijo sestavljali mladi gledališki ustvarjalci, ki pa so vsak na svojem področju aktivni in zelo prisotni v slovenskem gledališkem prostoru.

 

Predsednica žirije je Staša Bračič, dramaturginja. Dramaturgija je bila zavestna odločitev, da se iz odrskih desk preseli v najbolj skrite kotičke gledališkega ustvarjanja. Zanimalo jo je vse tisto nevidno, neoprijemljivo, magično. Želela je ustvarjati celostno in se posvečati širini gledališkega dogodka. Kot dramaturginja se zelo močno zaveda ključnih točk gledališkega življenja. Skrb in čut za občinstvo – ustvarjanje za otroke, otroško v odraslih ter posebna pozornost namenjena gledališkim listom (edinim oprijemljivim dokumentom minljive gledališke stvaritve). Posvečenost in predanost odru – mediju, ki v sebi skriva in nam omogoča cel svet. 

 

 

 

  Članica žirije bo tudi Nina Pertot Weis, plesalka in koreografinja. Že od nekdaj jo je zanimal predvsem umetniški izraz skozi telo –   ples. Zato je vso svoje izobraževanje posvetila telesu. Ne samo, da je končala plesno gimnazijo in svojo pot nadaljevala na      Experimental Academy of Dance (Sead) v Salzburgu, pridobila je tudi certifikat o nacionalni kvalifikaciji - naziv maser in   refleksoterapevt ter dokončala smer Učitelj joge v Parinama centru. Sodeluje kot svetovalka za gib pri gledaliških uprizoritvah,   kreira svoje plesne predstave, predvsem pa se posveča interaktivnim uprizoritvam in delavnicam za otroke.

 

Moški del žirije bo tokrat zastopal igralec Klemen Janežič. Odlikuje ga samoiniciativnost, zanj značilna že od otroštva. Zato je za mentorje in režiserje svojevrstna »skala«, na katero se lahko oprejo, ko se zatakne pri ustvarjanju predstav. Kot mlad igralec vedno išče projekte, s katerimi se lahko premakne iz območja ugodja, da bi s poskusi izmojstril svojo igralsko metodo. Vso iskrenost in temeljit premislek o vlogi lahko začutimo z njegovim vstopom na oder. Tam zanj ni blefa.

 

 

 

 

Posebna članica žirije 16. OFGSja bo gledališka pedagoginja in antropologinja Urša Strehar Benčina, ki bo z dušo in telesom zastopala filozofijo Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih. Njena ključna vloga bo, da bo vse uprizoritve gledala in vrednotila skozi oči gledališkega pedagoga z zavedanjem vseh tegob in lepot ustvarjanja z otroki.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem