Gledališki festival : 15. Festival gledaliških sanj

Gledališki Sanjko za najboljšo sceno, kostum in glasbeno izvedbo
Predstava Vse o Alici, OŠ Trbovlje, skupina Ime mi je igra – Špilčk, pod mentorstvom Alme Knausi
Obrazložitev žirije: Vse o Alici je predstava polna estetskih presežkov. Uspelo vam je ustvariti zelo močno vizualno – glasbeno – gibalno predstavo. Prazna črna gledališka škatla, se je iz minute v minuto transformirala v vse možne svetove. Potovali smo z vami in niti za trenutek se nismo izgubili. Vaša telesa in zvočna kulisa, ki ste jo sami proizvajali je poskrbela za učinkovito odrsko magijo. Vaše dovršene odrske naloge ste izpeljali virtuozno in z občutkom, saj je bilo jasno, da čisto vsak akter na odru, pa četudi, je bil samo del plešoče scenografije, je točno vedel zakaj je tam in kakšna je njegova vloga v predstavi. In nenazadnje, vseh 55 otrok je na odru delovalo tako složno in celovito, kot da bi se resnično rodili v glavi ene osebe in ste tako tudi delovali….kot ena popolna likovno in zvočno dovršena celota.
Gledališki Sanjko za najbolj izvirno predstavo
Predstava Pripravljeni, pozor, … LJUBEZEN, DOŠ I Lendava, Teater.smo, pod mentorstvom Doroteje Kukovec
Obrazložitev žirije: Lendavski sedmošolci so se skupaj z mentorico lotili dveh velikih izzivov – uprizoriti poezijo, kar je že samo po sebi zahtevna naloga, obenem pa raziskovati ljubezen – eno od velikih silnic življenja in zahtevno čustvo, ki se lahko manifestira v najrazličnejših oblikah in izrazih. Že začetek – ko je vsak izmed igralcev prišel na oder in na svoj način izrekel besedo LJUBEZEN, nas je prevzel, saj smo bili zapeljani v poetično raziskovanje ljubezni skozi različne vinjete – od plesnih elementov, kjer so se igralci na abstrakten način poigravali z abstraktno temo, do suverenih in zrelih interpretacij pesmi, pospremljenih z močnimi mizanscenskimi in koreografskimi elementi – vsi deli predstave so se, čeprav na videz nepovezano, igrali z gledalčevo domišljijo in jo spodbujali k razmisleku o manifestacijah ljubezni in njenih izrazih, posledicah, občutkih. Vsak izmed igralcev je svoje delo opravil suvereno in zelo zrelo, zato vse čestitke mentorici, ki je ne le izjemno spretno in tenkočutno razdelila odrske naloge, temveč obenem opravila izjemno delo pri obravnavi zahtevne teme na sproščen, igriv, a še vedno preklemansko resen način. LJUBEZEN z velikimi črkami pač.
Najboljša predstava na 1. in 2. triadi
Predstava Uh, ta mami!, OŠ Martina Krpana, Krpanovo gledališče – mlajša skupina, pod mentorstvom Janje Lamovšek
Obrazložitev žirije: Vsako živo bitje ima pravico do življenja…in kako resnično ter brez moraliziranja je zazvenelo to lepo sporočilo. Otroci, vi ste tako zrelo, angažirano, artikulirano, predvsem pa igrivo uprizorili temo, ki je na prvi pogled polna pasti. Igrati samega sebe je težko. V vaši predstavi je pa odigrano z občutkom za lahkoto. Soočati se s težkimi čustvi je neprijetno, v vašem delu, pa zazveni zrelo in z zavedanjem časa. Govoriti o mami in odnosu z njo, bi lahko hitro postalo patetično, vi pa ste nam gledalcem omogočili refleksijo, ki jo ponujajo prave in velike gledališke uprizoritve. Vaša igrivost in odrska prisotnost sta nas navdihnila in oplemenitila. Uh, hvala vam!
Najboljša predstava na 3. triadi
Predstava Coprnica Zofka, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gledališka skupina, pod mentorstvom Katje Stušek in Nike Brgant
Obrazložitev žirije: Je predstava, ki bi ji težko očitali kakšno napako. Je odrska umetnina , ki je v vseh elementih gledališke uprizoritve premišljena, obogatena z detajli in estetsko dovršena. Vsi liki, ki se na odru rodijo so postali osebe, ki živijo svoje pravljično življenje. Izpeljano brez napak in z veliko mera občutka za odrsko kreacijo. Niti za trenutek vaša telesa in glasovi niso popustili in postali navadni, niti za trenutek, nismo pomislili, da na odru gledamo otroke, ki igrajo, ampak ste nas prepričali, da ste ta pravljična bitja v resnici vi. Vsi elementi likovnega in zvočnega ozadja so oplemenitili zgodbo in ji dodali tisto pravo barvitost. Vaša pripravljenost in gorečnost, da na oder prenesete Zgodbo o Zofki, nam je enkrat za vselej dala jasno vedeti, da se čarovnije, kratko malo ne končajo.
Najboljša avtorska predstava
Predstava Tri smrklje in nepomita posoda, OŠ Griže, Gledališka skupina Tampatu, pod mentorstvom Andreje Konovšek
Obrazložitev žirije: Letos ni bilo veliko avtorskih predstav, to so tiste, ki v celoti, od besedila, estetike, do izvedbe nastanejo izključno v glavah in srcih mladih ustvarjalcev. Seveda je mentorsko vodstvo pri takih projektih še kako nujno in zahteva še toliko več subtilne energije, predvsem pa Čestitam, da ste zaupali v njihovo kreativnost in znali prebuditi strast do ustvarjanja. To je predstava, kjer nas je suverenost izvedbe, artikuliranost in vedenje kaj sporočamo očarala. Bile ste jasne, artikulirane in pristne ter ene od najbolj sproščenih in vasverječih igralk tega festivala. Zgodba ste postavile v okvirje vašega vsakdanjega življenja, kar ni lahko poustvarjat na odru, vam je to uspelo popolnoma. In celo trenutke kjer bi lahko zapadle v nepotrebno moraliziranje, ste sporočilo hudomušno zapakirale prijetno zvenečo resnico.
Najbolj obetavni igralci
Predstava Poezija igrarija, Društvo slovencev Planika, pod mentorstvom Milene Spremo
Obrazložitev žirije: Posebno nagrado žirije zasluži predstava Poezija Igrarija predvsem zato, ker je to predstava z največjim srcem in najbolj izrazito ljubeznijo do jezika, igranja z njim in posebnim čutom za gledališče kot medij. Poezija v tej predstavi služi le kot najboljše zložene zvočne in pomenske podobe, ki jo mladi igralci obogatijo s svojo bujno domišljijo, neverjetno energijo in izbiro minimalističnih vendar učinkovitih odrskih sredstev. Vsi predmeti, ki se pojavijo na odru, so inteligentno uporabljeni, celo več, vsi zaživijo na odru svoje malo vendar celovito življenje. Znotraj igrivosti in preprostih, večinoma otroških pesmic, so znali poiskati pravo globino in duhovito razkrivali vse plasti in pomene še tako preproste poezije. Predstava nas je zapeljala, navdihnila in še nekaj dni, nas je zaradi nje, spremljala misel »če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan.«
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem