Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

Delavnice na 12. Hokus Pokusu

Krajši opisi dopoldanskih delavnic, ki so namenjene osnovnošolcem.

28.12.2018

12. HOKUS POKUS

 

Pozor: Napad klonov! / Špela Petrič

Ali so kloni že med nami? Saj ste že slišali za ovco Dolly, ki je kopija svoje mame. Umetnica in biologinja Špela Petrič nas bo popeljala v svet rastlinskih zverinic, ki ji delajo družbo že štiri leta. Na delavnici bomo preizkusili svoje laboratorijske veščine in se naučili načina, s katerim znanstveniki klonirajo organizme ob tem pa ugotovili, kako bogata zgodba se skriva v besedi klon.

 

 

VREMENSKA POSTAJA / Rampa LAB, Kersnikova

Kakšni sta idealna temperatura in vlaga za človeka v zaprtem prostoru? Zakaj je za nas idealna prav takšna temperatura oziroma vlaga? Kako lahko nadziramo vlago in temperaturo? Lahko to naredimo sami ali nam pri tem pomaga tehnologija? Na vsa ta vprašanja bomo odgovorili na tokratni delavnici, hkrati pa bomo tudi naredili in sprogramirali lastno vremensko postajo, ki nam bo sporočala, kdaj je premrzlo/pretoplo, kdaj je zrak presuh/prevlažen ter kdaj sta temperatura in vlaga v zraku ravno pravšnji.

 

 

VLAGOMER / Rampa LAB, Kersnikova

Življenje ljudi je odvisno od rastlin zato se bomo na tokratni delavnici posvetili rastlinam in njihovemu zalivanju. Pri tem si bomo pomagali s tehnologijo, podrobneje s senzorji. V treh urah bodo udeleženci sestavili napravo, ki bo sporočala, kdaj rastlina potrebuje vodo, kdaj ima vode preveč in kdaj.

 

 

Plezalci po vrveh / Eva Jeraj

Človeško telo je res en pravi stroj! Deluje brez baterij in daljinskih upravljalcev, diha avtomatsko, tudi ponoči, predeluje hrano, ne da bi ga kdo pri tem nadziral!  Telo je tudi močno, zmogljivo, na sebi ima mišice, ki nam pomagajo pri gibanju, vsakodnevnih opravilih.  Mišice se razvijajo, prilagajajo in krepijo toliko časa, da so primerno zmogljive, za opravljanje določene dejavnosti. Izdelali bomo lutko atleta, ki bo z malo naše pomoči plezal po vrveh! Naš atlet bo imel tudi premikajoče nogice, da bo na vrvi lahko izvajal različne trike.

 

 

Osebna izkaznica / Pionirski dom

Kdo smo, koliko merimo v višino, koliko tehtamo, kaj najraje jemo, koliko mlečnih/stalnih zob imamo? Iz česa je sestavljeno naše telo? Koliko zraka izdihnemo iz pljuč? Kakšni so naši lasje, nohti in kri pod mikroskopom?

 

 

Plini, ki nas ohranjajo pri življenju / Inštitut Jožef Stefan

Kisik je plin, ki nas ohranja pri življenju. V tekočinski obliki pa se uporablja za razrez in varjenje v kovinski industriji. Kot medicinski kisik ga uporabimo za razrez tkiva-novotvorb, pri odkrivanju vesolja pa nam pomaga kot  raketno pogonsko gorivo.  Dušik je nekovina, običajno brez barve, vonja in okusa, sestavlja 78 odstotkov Zemljinega ozračja in je sestavni del vseh živih tkiv. Dušik tvori številne pomembne spojine, kot so aminokisline, DNK, RNK,  amonijak, dušikova kislina in cianidi. Dušik je tekoče zamrzovalno sredstvo, ki se pogosto uporablja pri demonstracijah pri poučevanju naravoslovja. Tovrstna delavnica bo skozi eksperimente prikazala uporabnost tekočega kisika in dušika.

 

Uporabni ali neuporabni? / Luka Savić, Boris Beja

Umetniška postavitev bo vsebovala dve deli. Prvi objekt je naslovljen Alreadymade. Drugo delo pa bo video dela Letatlin in Revoulcija, ki je kinetična rekonstrukcija letalne naprave ruskega umetnika Vladimirja Tatlina.  Luka Savić je v svojem delu Alreadymade uporabil industrijsko izdelan predmet, ki ga je na svojstven način transformira v umetniško delo. Tekom delavnice bo otrokom poskušal predstaviti metodo umetniške uporabe industrijsko izdelanih predmetov. Vsak participent bo prejel po en objekt, ki ga bo skupaj z umetnikom in ostalim strokovno podkovanim kadrom transformiral v umetniško delo. Otroci bodo tekom delavnice spoznavali potencial predmetov v njihovi lastni okolici in se bodo preko tega naučili gledati drugače na njihov vsakdan. Velikokrat so jim igre posredovane že z nekim smotrom, ki ga določa proizvajalec igre, tu pa bodo spoznali, da je umetnost preplet igranja in ustvarjanja novosti.

 

 

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem