Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

10. Festival naravoslovja HOKUS POKUS

Pionirski dom - Center za kulturo mladih
14.03.2017

 

10. FESTIVAL ZNANOSTI HOKUS POKUS

 

Sreda, 15. marec 2017

 

9.00 - 11.00

Znanstvene delavnice

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z IJS, DRTI- društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehnični muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Urša Toman, Luka Školč, Ana Vičič

 

11.00 – 12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov : VODOLOGIJA

 

Četrtek, 16. marec 2017

 

9.00 - 11.00

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z IJS, DRTI- društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehnični muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Urša Toman, OŠ Louisa Adamiča, OŠ Sveta Trojica

 

11.00 – 12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov : VODOLOGIJA

 

 

Petek, 17. marec 2017

 

9.00 - 11.00

Znanstvene delavnice

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z IJS, DRTI- društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehnični muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja, Luka Školč, Ana Vičič, Eva Jeraj

 

11.00 – 12.00

Dogodivščina Hiše eksperimentov : VODOLOGIJA

 

17.00 - 19.00

Znanstvene delavnice - VSTOP JE PROST!

Izvajalci: Slovensko društvo ljubiteljev kemije v sodelovanju z IJS, DRTI- društvo za razvoj tehniškega izobraževanja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mathema- zavod za popularizacijo matematike, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod Kersnikova – Rampa Laboratorij, Center arhitekture, Tehnični muzej Slovenije, Center eksperimentov Maribor, dr. Ivan Leban; Petrol, Meroslovje Lotrič, Prirodoslovni muzej Slovenije, Pionirski dom – Nina Koželj, Boris Beja

 

19.00 - 20.00 - VSTOP JE PROST!

Koncert Fake Orchestra na temo Atmosfera

 

10. FESTIVAL ZNANOSTI HOKUS POKUS - SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

 

Sreda, 15. marec 2017  v Knjižnici Prežihov Voranc

 

18.00 – 19.00

ŠTEVILKE IN ČRKE - okrogla miza o povezovanju humanistike in naravoslovja

Pionirski dom v sodelovanju z založbo Malinc

Koliko v Sloveniji poznamo ukrajinsko književnost? Kako se povezujeta literatura in naravoslovje? Kako prevajati matematiko? Zakaj je matematika pomembna? Kako otrokom približati naravoslovje? Kako matematiko uvesti v družinsko življenje?

O vsem tem ob knjigi ZVEZDE IN MAKOVA ZRNA ukrajinskih avtorjev Romane Romanišin in Andrija Lesiva s prevajalko in lektorico mag. ANDREJO KALC, profesorico matematike in strastno bralko mag. MOJCO NOVOSELEC ter učiteljico VESNO TRIPKOVIĆ, ki je zasnovala in izvaja program zgodnjega naravoslovja v Pionirskem domu.

Pogovor bo moderirala urednica založbe Malinc dr. BARBARA PREGELJ.

 

 

 

Četrtek, 16. marec 2017

 

18.00 - 20.00

Projekcija filma FLOW* + razgovor

 

dokumentarni film (51:26 min) in izsek spremljevalnih aktivnosti z mladimi (testiranje načinov izobraževanja in navduševanja mladih za sodobne tehnološke poklice)

Dokumentarni film je primeren za mladostnike od 12. leta starosti.

Osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev od umetne inteligence do programiranja ali letalstva, predstavlja pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnološke poklice, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale. V večini tehničnih poklicev so ženske še vedno zelo slabo zastopane. Tista peščica žensk, ki so v to področje vendarle vstopile, navadno kaže izrazito pozitiven odnos do svojega dela, užitek v samoizpolnjevanju preko dela in strokovnost v poklicu. Film razkriva prikrito diskriminacijo žensk, ki jim še vedno preprečuje enakopraven dostop do tehničnih poklicev. Predstavljene so tudi družbene okoliščine, ki vplivajo na odločitve posameznic pri izbiri poklicev in kako so odločitve spolno determinirane.

V filmu so delovni tok predstavile intermedijska umetnica Maja Smrekar, radijska tehnica Kaktus Kaktus, skladateljica Larisa Vrhunc, izvedenka za umetno inteligenco dr. Dunja Mladenić, programerka Alja Isaković, produktna vodja dr. Mateja Verlič, pilotka Alja Berčič Ivanuš in paleontologinje dr. Dragica Turnšek.

V tok dogajanja se bodo po ogledu filma vključili mladi. Testirali bodo teme, ideje ter nove, bolj in manj formalne načine izobraževanja in navduševanja za delo, ki otroke in mlade navdihuje za intuitivno raziskovanje in ustvarjanje s pomočjo tehnologije.

 

* Projekcija filma je del projekta Vzornice Laboratorija Rampa.

 

 

 

13. marec – 21. marec 2017

 

Razstavi v Mali dvorani Pionirskega doma

 

UNCHARTED

Avtorica razstave: Urša Vidic

Antarktika je inspirirala tudi umetniški projekt Uncharted Urše Vidic. Gre za ambientalno postavitev, ki združuje skulpturo, risbo, fotografijo in zvok. Dotika se vprašanja mapiranja kulturnega prostora od kolonializma do postindustrijske globalizacijske dobe in priča, da ledeni kontinent zaradi svoje neobljudenosti in nemarkirane »praznine« ostaja privlačen poligon za raziskovanje. Gledalec stopa v instalacijo kot v zgodbo o Zemljinem najjužnejšem kontinentu, zaznamovanem s polji ledu, s prazgodovinskimi ledenimi gorami in z ledom prekritim morjem. Na vsebinski ravni odraža umetničino zavezanost motivu pokrajine, v simbolnem smislu pa odpira vprašanje pojmovanja časa in prostora.

 

GLASSWORKS / Ločeno od sveta

Avtorica razstave: Urša Vidic

Projekt Glassworks #1 je umetniški objekt, vitrina, ki v sebi združuje idejo sublimne narave zunaj  naših spoznavnih meja in željo po njenem zaobjetju. Delo je oksimoron oziroma nesmisel upodabljanja neupodobljivega. Predstavlja paradoks nemogočega: zaobjeti svet, naravo v vsej njeni razsežnosti, veličini in lepoti. V tej romantični gesti se približuje alkimistično–filozofskemu iskanju univerzalnega eliksirja. Kemijske bučke, po katerih se pretakata megla in zrak, namigujejo na utopični proces odkrivanja ”primarne materije”, enigmatične substance, ki naj bi se kot temni duh skrivala v vseh nas, čisto jedro, ki se skriva za kaosom in surovo materijo.

 

 

Razstava je odprta vsak delovnik, med 8. in 19. uro.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem