LIKfest

Prvi LIKfest

Vabljeni na ogled grafike velikanke in izbranih slik prvega otroškega likovnega festivala Pionirskega doma

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih smo v okviru projekta »Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016« od 8. decembra 2015 do 9. aprila 2016 v Art centra Pionirskega doma razstavljali otroška likovna dela 16 vrtcev in osnovnih šol iz Mestne občine Ljubljana..

Z namenom pokazati občanom, kako zelo so otroci kreativni z mislimi na »Zeleno Ljubljano«, se je mesto z 90 plakatnimi mesti Europlakata ( City light) spremenilo, od 24. do 30 maja 2016, v veliko razstavišče.

Zaključna prireditev 1. LIKfesta je bila v četrtek, 26.  maja 2016, od 9. ure dalje v Festivalni dvorani, kjer je sodelovalo več kot 200 otrok in 40 njihovih mentorjev. Ob 9. uri smo podelili priznanja udeležencem, ob 10. uri si ogledali razstavo po prostorih Pionirskega doma, ob 11. uri pa z otroki v Festivalni dvorani izdelali »GRAFIKO VELIKANKO

Na 1. LIKfestu so pri projektu sodelovali otroci iz: Vrtca Kolezija, Vrtca Zelena jama, enota Vejica, Vrtec Hansa Christiana Andersena, OŠ Vižmarje – Brod, Danile Kumar International School in OŠ Danile Kumar, OŠ Jožeta Moškriča, OŠ Levstikov trg, Zavod Janeza Levca Ljubljana, OŠ Zadobrova, OŠ Bežigrad, OŠ Ledina, OŠ Šmartno pod Šmarno goro, OŠ Riharda Jakopiča, OŠ Savsko naselje, OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana

 

O projektu

V letošnjem šolskem letu so torkove otvoritve razstav poskrbele za prav poseben vrvež v Art centru Pionirskega doma. Otroci in mladi iz ljubljanskih vrtcev ter osnovnih šol so se zbrali na njegovih hodnikih ter starše, dedke in babice ponosno opozarjali na svoja dela, razstavljena v okviru prvega LIKfesta. Zaključna razstava v Pionirski dom prinaša izbor teh stvaritev, ki po mnenju strokovne komisije predstavlja primere najbolj zanimivih likovnih rešitev. Predstavljajo se mladi ustvarjalci iz 16 vzgojno-izobraževalnih ustanov MOL, s katerimi smo zasledovali glavna cilja likovnega festivala: spodbujanje avtentičnega otroškega ustvarjanja ter širjenje inovativnih likovnih praks v šolskem kurikulumu. Okvirna tema letošnjega LIKfesta je naziv Ljubljana, zelena prestolnica, s katerim se mesto ponaša v letu 2016 in ki se v razstavljenih delih odraža na več načinov. Srečamo se tako z domiselnimi vedutami ljubljanskih ulic, s kalejdoskopom prizorov iz narave in vsakdanjega življenja kot z zanimivimi vzorci, (avto)portreti v zelenem ter celo z apokaliptičnimi krajinami prihodnosti. Sorodno raznolikost in inovativnost je zaslediti tudi na tehnični ravni. Poleg gumitiska (tiska s peno) in kolagrafije, s pomočjo katerih otroci že v najmlajših letih spoznavajo specifike grafične tehnike, izpostavljamo krpanke in kolaže, ki s ponovno uporabo odpadnega materiala dosegajo zanimive teksture ter hkrati posedujejo močan ekološki vidik. Bolj ekspresivne forme so medtem nastajale s pomočjo oglja in temper. Ob zaključku letošnjega festivala se zahvaljujemo vsem vzgojiteljem in likovnim pedagogom oziroma vzgojno-izobraževalnim ustanovam za sodelovanje s Pionirskim domom, predvsem pa čestitamo otrokom in mladim za njihove stvaritve, ki nas lahko spomnijo na pomen čudenja, radovednosti ter ustvarjalnosti, ki – kot pravi francoski slikar Henri Matisse – zahteva pogum.

Marina Katalenić, kuratorica LIKfesta

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem