BRALNA KULTURA: Šola literature in mišljenja

Ničesar še niste dodali med Prijave.

V okviru dejavnosti bomo odpirali družbene teme in jih skozi teorijo najprej spoznali, v praksi pa bodo skozi šolsko leto tudi učenci pisali njim lastne esejizirane interpretacije, ki si bodo prizadevale presegati enoznačne in v naprej predpisane razlage.

Celoletni programi
14 +

Program je namenjen učencem višjih razredov osnovne šole ter dijakom in ponuja osnove literarne vede, učenje kritiškega mišljenja in pisanja.

Živimo v dobi raznolikih, tudi nasprotujočih pogledov na svet, zato je bistveno, da dovolj zgodaj pridobimo orodja in znanja, s katerimi se naučimo oblikovati svoje mnenje in ga znamo samozavestno predstaviti drugim. Šola mišljenja in literature je namenjena tistim posameznikom, ki si ne želijo zgolj filozofirati, vendar tudi nekaj povedati. S pomočjo primerov iz literarnega sveta in spoznavanja osnov temeljnih filozofskih tokov 20. in 21. stoletja se bomo učili kritiškega mišljenja, argumentiranja in pisanja. Literatura je nosilka idej, ki se dotikajo sveta, v katerem živimo, in bistveno pripomore k temu, da ga bolje in celovito razumemo. Zastavljali si bomo literarna in družbena vprašanja ter iskali najboljše odgovore nanje.

Celoletni program bo spodbujal samoiniciativnost in izvirnost pri pisanju eseja. Udeleženci bodo skozi pogovor in pisanje poskušali presegati enoznačne in vnaprej predpisane interpretacije, s katerimi so navadno pospremljena literarna dela. Kritičen, a obenem spoštljiv odnos bomo zavzeli tudi do ključnih družbenih dogodkov, s katerimi sta povezani umetnost in literatura. Cilji šole literature in mišljenja so, poleg zmožnosti povezovanja in uporabe podatkov ter oblikovanja lastnih misli v esejskem zapisu, vezani tudi na javno predstavitev in objavo zapisov, ki bodo nastali med šolskim letom.

V sodelovanju z mladinskim festivalom angažiranega pisanja – Itn. bo udeležencem omogočena objava njihovih del, s čimer bo njihovo mnenje dostopno širšemu spektru bralcev. Na ta način bodo njihovi zapisi iz »predalnih« postali javni – ponujeni drugim, z njimi pa se bo odpirala debato o družbi, literaturi in umetnosti.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem