VIZUALNA UMETNOST : Grafične delavnice za odrasle

Ničesar še niste dodali med Prijave.

Preko programa GRAFIKA se udeleženci spoznajo s klasičnimi tehnikami grafike, krepijo abstraktno mišljenje in anticipacijo rezultatov. Obenem dopolnjujejo izročilo mesta Ljubljane kot prestolnice klasične grafike v svetu nasploh (ljubljanska grafična šola, ALUO in Grafični bienale).

Celoletni programi
18 +

Na delavnicah bodo udeleženci skozi spoznavanje različnih grafičnih tehnik razvijali lasten likovni izraz.  Poudarek bo na poglobljenem razumevanju tiska,  likovne kompozicije  in razvijanju avtonomnosti v likovnem ustvarjanju od začetnih zamisli do končnih izvedb.  Raziskovanje  in doseganje vrlin klasične grafike (tehnične dovršenosti, premišljenosti procesa ustvarjanja in likovne vsebine grafike) bomo nadgradili z eksperimentom in zavzeli različne forme: od grafičnega lista, objekta, animacije do instalacije.

Program je zaradi kompleksnosti vsebin dinamičen, sama narava tehnike pa omogoča, večje število grafičnih odtisov. Proces izdelave matrice ter tiskanje zahtevata organiziranost, zato se znotraj skupine razvija sodelovanje in medsebojna pomoč, ki pripomoreta k prijetnemu delovnemu vzdušju – le-ta je na tečaju vseskozi prisoten, narava dela pa ima seveda tudi terapevtske lastnosti.

Grafika navdušuje zaradi svoje čarobnosti, ki se izrazi, ko odtisnemo matrico in zagledamo rezultat, največkrat presenetljiv in drugačen kot si ga je moč zamisliti. Nepredvidljivost dela grafiko zanimivo in hkrati zahtevno umetniško zvrst. Prav tehnična zahtevnost (veliko načrtovanja, dolgotrajen in fizično naporen proces) pa na koncu daje še večji občutek zadovoljstva. Fizično delo z materialom lahko intrigira tudi zato, saj se takrat lahko zgodi tisto posebno; v procesu, za katerega mislimo, da ga že do potankosti poznamo, naključno odkrijemo novo možnost. Grafika je posebna zaradi svoje reproduktibilnosti. Ta omogoča dostopnost ljudem, nam pa doseganje posebnih estetskih vrednosti in doživljajskih not, ki jih drugje ni mogoče najti.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem