Tečaj španščine v Ljubljani

Med ljubitelji španskega jezika najdemo tako mlade kot malo manj mlade, razlogi, da so se navdušili nad spevnim jezikom, ki gruleče poudarja R-je in vsak J izgovarja kot H, pa so precej različni.

Med ljubitelji španskega jezika najdemo tako mlade kot malo manj mlade, razlogi, da so se navdušili nad spevnim jezikom, ki gruleče poudarja R-je in vsak J izgovarja kot H, pa so precej različni. Pravzaprav niti ne gre za jezik, ki bi se ga učili zato, ker vidimo v njem eno tistih veščin, ki  nam bodo lahko pomagale pri bodoči zaposlitvi, temveč se ga največkrat resnično učimo samo zato, ker nam je všeč, ali pa nam je všeč nekaj iz španske kulture, tako tradicionalne kot moderne. Kaj pa? No, navdušenje nad bikoborbami je bolj kot ne mimo, se pa pri nas najdejo veliki navdušenci (oziroma, bolje rečeno, navdušenke,) nad španskimi telenovelami, strastni navijači španskih nogometnih klubov, ljubitelji iz Španije izhajajočih plesov, pa ljubitelji španske in mehiške hrane … Seveda, tudi na Mehiko je treba pomislit. Španski jezik je namreč eden najbolj množično govorečih jezikov sveta, saj ga govorijo tudi v Mehiki in mnogih državah Južne Amerike, pa tudi tam, kjer sicer ne velja za uradni jezik, a so zaradi priseljencev nastale močne »latino« skupnosti – tako boste s španščino lahko odlično komunicirali tudi v Miamiju in v mestih v Kaliforniji ter Teksasu.
 

Kdaj se velja začeti učiti?
 

Ker velja za enega tistih jezikov, ki niso zapleteni in jih precej hitro naučimo, se španščina v Ljubljani ponuja že najmlajšim, torej otrokom v predšolskem obdobju. Ti se z njo spoznavajo na španskih igralnih uricah, ki so primerne za otroke od četrtega leta naprej. Vsi vemo, da je zgodnje učenje jezikov izjemno priporočljivo tudi zato, ker so takrat naši možgani še »kot goba« - enostavno in brez truda vsrkavajo nova znanja. A če ste zamudili zgodnje učenje oziroma ste se takrat posvečali kateremu drugemu jeziku, tudi nič ne de – ker je španščina v Ljubljani na voljo tudi za šolarje, dijake, študente in odrasle. V Pionirskem domu najdete tečaje za vse starosti in na različnih stopnjah, tako se lahko pri njih tudi pripravljate na maturo iz španščine ter na mednarodne izpite.
 

Španski jezik lahko izberete tudi na maturi
 

Zakaj bi se odločili za dodatne priprave na maturo? Če ste se špansko pričeli v srednji šoli učiti kot drugi ali tretji tuj jezik, ta pa vas je tako navdušil, da ste ga izbrali za maturitetnega, potem seveda potrebujete poglobljeno znanje. Vsi vemo, da je kakovost jezika, ki  se ga naučimo v srednji šoli, odvisen tako od nas samih in našega dela, prav tako pa tudi od predanosti profesorja in tega, koliko znanja zahteva. S tem, ko se odločite za dodatne priprave izven šole, lahko dobro preverite svoje znanje tudi drugod, prav tako pa ga bistveno razširite in poglobite. Ne le na področju besedišča in slovnice – tudi na področju literature. Pri pripravi se uporabljajo tipi vaj, kakršne boste imeli tudi na maturitetnem preverjanju znanja, prav tako pa se upošteva spremembe v maturitetnem katalogu, torej boste natančno vedeli, kaj je tisto, kar morate znati. Na maturo lahko pridete tako dobro pripravljeni, da jo boste opravili mimogrede!
 

Prijetna motivacija za učenje
 

Odločitev za učenje španščine, namesto katerega drugega jezika, je osnovana na že omenjenih osebnih razlogih – prav zato poteka učenje v precej sproščenem okolju, . Učitelji se vedno trudijo, da bi bile ure čim bolj prijetne, zato poleg jezika predstavijo (zlasti na začetnih tečajih) tudi marsikaj iz španske kulture in zgodovine. Zato, ker so ure zanimive, motivacije za učenje nikoli ne zmanjka, to pa je zagotovilo, da boste  španščino hitro osvojili. Precej hitro boste v njej povsem samostojno komunicirali. In potem se že lahko brez strahu podate na potepanje po čudoviti Španiji, Mehiki ali kateri drugi deželi, kjer govorijo špansko – ali pa tudi ne odidete prav nikamor, kajti tudi v Ljubljani španščina pride prav, tudi pri poklicu ali službi, za katero niste nikoli mislili, da bo prav španščina koristna. Gotovo vam bo prišla prav, če se boste ukvarjali s športnim novinarstvom, s področjem kulinarike, s področjem plesa in glasbe, pa tudi marsikje drugje. Sicer pa glede na to, da španski  jezik govori kar 440 milijonov ljudi v 46-ih državah sveta, sploh ni dvoma, da vam bo prišla prav – tako na potovanjih za dušo ali posel, kot tudi doma.
 

Bi najraje kar pričeli?
 

Španščina oziroma kastiljščina je jezik, pri katerem lahko za nekaj osnov poskrbite kar sami. Spada med tako imenovane fonetične jezike, kar pomeni, da vsaka črka predstavlja točno določen glas, torej ni zapletenih pravil, ki določajo odnos med zapisom in izgovorjavo, tako kot na primer pri francoščini ali angleščini. Je pa nekaj razlik med enim in drugim: J se izgovori kot H, R-ji so izjemno poudarjeni, dvojni L se bere kot J, N s krivuljo nad črko pa kot NJ. In kaj je še takoj opazno? Zanimivo zapisovanje vprašalnih povedi, kjer se vprašaj nahaja na začetku (obrnjen narobe) in na koncu – tako smo že v naprej opozorjeni, da gre za vprašalno obliko.
 

Da bi se spoznali z nekaj osnovami, pomislite, katere so tiste španske besede in fraze, ki jih že poznate, na primer: siesta, gracias, lo siento, buenos dias, amigo, hola, chica, grande, mucho … Ne pozabite niti na slavni filmski »Hasta la vista, baby!« Si jih enostavno zapomnite in opažate, da vam gredo hitro v uho? Potem bo španščina v Ljubljani ravno pravšnja za vas.


Tel.: 01/234 8 210, 051/302 407; e-mail: jeziki@pionirski-dom.si

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem