Tečaj kitajščine v Ljubljani

Kadar otroci ne poslušajo svojih staršev in delajo ravno nasprotno od tistega, kar jim je bilo naročeno, se starši radi ujezijo in rečejo: »Pa kaj govorim kitajsko, da nič ne razumeš?« Pravzaprav je pri na staršev, ki govorijo kitajsko precej malo – je pa iz leta v leto več otrok. Kitajščina v Ljubljani postaja vse bolj priljubljena in zanimanja za tečaje ne manjka.
 

Zakaj se želijo otroci naučiti kitajski jezik?
 

Razlogov je veliko, a če odrasli najprej pomislimo na to, da otroci razmišljajo o prednostih, ki jim jih ta eksotični jezik lahko v prihodnosti prinese pri zaposlitvi, se pošteno motimo. Poklici, ki si jih želijo osnovnošolci, so še vedno zdravnik, učitelj, policist in podobno, torej ni potrebno znati jezika, ki je za nas že slušno povsem »nemogoč«, kaj šele pisno. Zakaj je torej kitajščina v Ljubljani med njimi tako priljubljena, da se nekateri na tečaj vpišejo že pred vpisom v šolo? Pri tako majhnih otrocih seveda ne moremo govoriti o tem, da je želja njihova lastna, temveč gre pogosto za spodbudo staršev, s čemer pa vsekakor ni nič narobe – starši, ki otrokom ponudijo kar največ priložnosti, so gotovo starši, katerih otroci bodo odkrili največ stvari in kasneje tudi dolgoročno izbrali tiste, ki jim najbolj ustrezajo. Otroci, ki se za učenje kitajščine odločijo takrat, ko so že v srednji šoli, pa si ta jezik pogosto že izberejo povsem sami. Odgovori na to, zakaj jim je kitajščina všeč, pa so zelo zanimivi. Nekateri bi radi potovali na Kitajsko in si ogledali kitajski zid, drugi imajo radi kitajsko hrano, tretjim se zdijo zanimive kitajske pismenke, ena od deklic pa je menda na vprašanje učiteljice, zakaj je prišla ravno na kitajščino, odgovorila, da je to dežela iz katere prihaja njen pes – doma so namreč imeli pekinžana oziroma pekinezerja, torej psa, ki izvira s kitajskega dvora.
 

Kakšen je tisti pravi, izviren razlog, da se želi otrok učiti kitajščine, je vedno zabavno izvedeti od otroka samega. Tudi učitelje tega jezika razlogi še kako zanimajo – nenazadnje je mogoče tematike pri učenju snovi vedno malo prilagoditi, da so po želji otrok in tako še bolj zabavne, kajti zgolj suhoparno učenje bi bilo naporno in suhoparno.
 

Kaj vabi k učenju odrasle?
 

Tudi na odrasle ne gre pozabiti, zato je kitajščina v Ljubljani na voljo tudi njim. Razlogi, da se odločijo prav zanjo, ne pa za kakšen bolj enostaven in bolj domače zveneč tuj jezik, pa so v osnovi trije: potovanja, ljubezen do kitajske kulture ter poslovanje s kitajskimi podjetji.
 

Kitajska je gospodarska velesila, in danes skoraj ni podjetja, ki ne bi poslovalo z njo. Tam je izdelanih vse več proizvodov priznanih blagovnih znamk, saj je delovna sila cenejša kot v zahodnih, torej evropskih ali severnoameriških državah. Prav tako pa Kitajska ponuja tudi velik trg proizvodov, ki posnemajo velike in priznane znamke, te pa radi uvažamo tudi pri nas. No, da ne bomo krivični – ne gre vedno za posnemanje, kajti Kitajska ima tudi vse več lastnih blagovnih znamk, ki so dobro uveljavljene (ena takšnih je znamka telefonov Huawei).
 

Če poslujete s kitajsko, je vsekakor dobro, da se naučite jezika – tudi če ga nikoli ne boste osvojili v tolikšni meri, da bi komunicirali zgolj v njem, temveč si boste še vedno pomagali z angleščino, boste razumeli vsaj osnove in bo tako tudi na kakšni poslovno poti na Kitajsko veliko bolj enostavno.
 

Je tudi vas očarala kitajska kultura?
 

Kot drugi razlog, da se za učenje kitajščine poleg otrok navdušujejo tudi odrasli, smo navedli ljubezen do kitajske kulture. Dežele Daljnega vzhoda so od naših tako zelo drugačne, da je skoraj nemogoče, da nas ne bi očarale. Koga ne očara praznovanje novega leta z velikimi kitajskimi zmaji in ognjemeti? Kdo ne bi želel v živo videti pridobivanje svile, ali pa obiskati krajev, kjer se ukvarjajo z gojenjem biserov? Tudi Kitajski zid in muzej s terakotnimi vojščaki sta nekaj posebnega, a še veliko bolj tradicionalne so gledališke predstave, kjer se bogato okrašeni igralci menjujejo s senčnimi lutkami, ter plesne predstave s pahljačami. Posebni so celo obredi pitja čaja in priprava hrane, ki dejansko ne temelji zgolj na rižu, kot smo radi prepričani pri nas – veliko bolj pestra je! Kitajska je izjemno zanimiva tudi zaradi arhitekture, saj vsi poznamo strehe, ki so ob koncu »prifrknjene« navzgor, ter stavbe, okrašene z veliko rdeče in zlate, zunaj pa okrašene z lampijoni. Sicer pa poleg teh najbolj popularnih značilnosti kulture ponuja ena največjih držav sveta še precej več – marsikoga prepričajo iz nje izhajajoči filozofski nauki, ki jih imamo tudi še v današnjem času za izjemno modre.
 

Kje je na voljo kitajščina v Ljubljani?
 

Nikar ne iščite – pridite v Pionirski dom! Učenje kitajskega jezika je na voljo za mlajše in starejše otroke ter tudi za odrasle. Spoznali se boste z osnovami, nato pa počasi nadgrajevali besedišče ter osvajali nove pismenke. Do takrat pa lepo pozdravljeni, oziroma »ni hao«.

Tel.: 01/234 8 210, 051/302 407; e-mail: jeziki@pionirski-dom.si

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem