Poletne počitniške šole 2018

Letošnje poletne počitniške šole bodo potekale na 2 lokacijah.

Kdaj in kje
julij 2018
PON 9 JUL
09. 07. 2018 OB 07:30 Poletne počitniške šole 2018
avgust 2018
PON 27 AVG
27. 08. 2018 OB 07:30 Poletne počitniške šole

Počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje, raznolike ustvarjalce, zunanje aktivnosti in skrivanje mobitelov pred pedagogi. Letošnje počitniške šole bodo potekale na dveh lokacijah: na Vilharjevi cesti 11 in na Komenskega 9.

 

Tuje jezike bomo spoznavali skozi umetnost in kulturo posamezne države, počitniško dogajanje pa nam bodo s svojimi programi popestrili različni zavodi in društva. Posamezno šolo, ki jo vodita dva pedagoga lahko obiskuje največ 15 otrok. V enem terminu potekajo vzporedno štiri različne šole.
 

V želji, da čim več otrokom omogočimo obiskovanje naših počitniških šol, lahko posameznega otroka vključite v največ dve šoli.

 

PRIJAVNICO NAJDETE TUKAJ.
 

ZASEDENE POČITNIŠKE ŠOLE:

- ŠOLA ZNANOSTI

- LIKOVNA ŠOLA Z DRUŠTVOM RECIKLARJI

- ROCK AKADEMIJA

- CIRKUŠKA ŠOLA

- POLETNI MUZIKAL PO ANGLEŠKO

- ANGLEŠKO GLEDALIŠČE

- RADIJSKO - FILMSKA ŠOLA

- PLESNA ŠOLA

- JAPONSKA GRAFIKA

 

Dnevni urnik:

7.30 – 9.00 varstvo otrok, družabne igre
9.00 – 9.30 zajtrk
9.30 – 12.30 program počitniške šole, 1. del
12.30 – 13.30 kosilo + odmor
13.30 – 15.00 program počitniške šole, 2. del
15.00 – 16.30 varstvo otrok, igre na prostem

Cena: 90,00 €/5 dni

V ceno je všteto pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki hrane (zajtrk, kosilo, malica). Projekt počitniških šol finančno podpira Mestna občina Ljubljana.

 

Informacije in prijave:

Izpolnjeno pogodbo (PRIJAVNICA) pošljite na e-naslov: pocitnice@pionirski-dom.si,

po faksu: 01/2348 220 ali po pošti na naslov: Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana.

Rezervacija mesta je zagotovljena s plačilom počitniškega varstva.
Po prejemu izpolnjene pogodbe in plačila boste na vaš e-naslov prejeli potrditev o rezervaciji mesta.

Dodatne informacije (vsak delavnik od 9. do 15. ure): 031 682 134 (Karmen Ručigaj)

 

ŠTEVILO MEST JE OMEJENO.

 

Vodja počitniških šol: Vesna Tripković (031 702 802)

Koordinatorka: Mojca Čampa (031 839 833)

 

 

KRAJŠI OPISI POČITNIŠKIH ŠOL:

 

I. TERMIN [2. – 6. JULIJ 2018]

Plesna šola [ZASEDENO]

Vodita: Ana Romih, Urška Medved
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 6 do 9 let

Plesna šola bo omogočila otrokom raziskovanje gibanja tako, da skozi določene gibalne interpretacije ozaveščajo svojo telesno shemo. Rdeča nit celotedenskega dogajanja bodo SANJE. Ples bomo združili z gledališčem in se pustili odpeljati skozi zgodbe, ki se rodijo v sanjah. Otroci se bodo srečali z različnimi pojmi, kot so kompozicija, improvizacija, zavedanje prostora in časa, srečali se bodo z izdelovanjem kostumov, glasbo ter ročnimi spretnostmi, ki jih bomo prepletli z gibom. Predvsem pa je poudarek na procesu nastajanja določenih gibalnih sekvenc, kjer razvijajo svoj lasten gib, ki je nastal iz predhodnega tehničnega elementa. Ob koncu tedna bomo pripravili kratko predstavitev našega skupnega druženja v sanjskem svetu.

 

Cirkuška šola [ZASEDENO]

Vodita: Natalija in Ravil Sultanov
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

Vsi, ki imate radi cirkus in gledališče  pridružite se nam v cirkuško – gledališki šoli, kjer  se bomo najprej naučili osnov žongliranja, akrobatike, pantomime, vožnje z monociklom, hoje po žogi, hoduljah, vrvi, osnov  klovnskega gledališča in igre. Ko bomo vse to osvojili, pa bomo skupaj raziskovali nove, drugačne možnosti   in iskali nove gledališke forme, ki odpirajo pot domišljiji in spodbujajo vašo ustvarjalnost. Dobrodošli vsi, ki ste že malo glasbeniki, plesalci, igralci, pevci, akrobati in pa seveda tudi tisti, ki še niste poskusili ničesar od naštetega. Zabavno in predvsem razgibano in razigrano bo!

 

Čar odtisov

Vodita: Rosalia Arnšek, Vesna Grilj
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 7 do 11 let

V delavnici Čar odtisov bodo udeleženci odkrivali možnosti odtiskovanja najrazličnejših materialov - oblik, ki nas obkrožajo, na različne nosilce. Raziskovali bodo svet okrog nas - opazovali teksture in reliefe ter tako ustvarili zanimive kompozicije. Otroci bodo oblikovali svoje matrice in odkrivali neskončne možnosti barvnih kombinacij. Z zanimivimi odtisi bodo opremili več uporabnih predmetov, ki jih bodo otroci odnesli domov.

 

Španski Sci-Fi film

Vodita: Tadeja Vovk, Sandi Skok
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

Kaj se zgodi z nadobudnimi otroci, če dobijo v svoje roke posebne moči? Otroci z lahkoto spregovorijo v španščini in poletijo v svet indijanskih piramid preko Španije pa vse do srednje in južne Amerike, kjer bodo odkrivali dediščino treh civilizacij: Aztekov, Majev ter Inkov. Na počitniški šoli Španski Sci-Fi film bodo učenci posneli pravi znanstveno-fantastični film v španščini. Film bo nastajal sproti, učenci bodo pod vodstvom pedagogov sami napisali scenarij ter posneli atraktiven film, poln komičnih pripetljajev ter nadnaravnih sposobnosti. Na koncu bodo učenci svojo izdelek predstavili staršem. 


 

II. TERMIN [9. – 13. JULIJ 2018]


 

Likovna šola z društvom Reciklarji  [ZASEDENO]

Vodita: Urša Steiner, Primož Seliškar
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 6 do 9 let

Poletna počitniška šola se bo s skupinico Reciklarji ponovno odvila na prostem, kjer se bodo otroci skupno povezovali in svobodno likovno ustvarjali preko proste doživljajske igre in gibanja. Poudarek bo na spodbujanju vseh otrokovih čutov, večji uporabi domišljije in samostojnosti. Običajne dokončane igrače in fiksna igrala bomo zamenjali z različnim odpadnim in naravnim materialom ter tehničnim orodjem. Otroci bodo spoznali različne likovne tehnike. Razigrano, pisano, aktivno in veselo bo.

 

Poletni muzikal po angleško [ZASEDENO]

Vodita: Jasna Šebez, Eva Moškon
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

V angleško-pevski poletni počitniški šoli se bomo podali v svet muzikalov. Najprej bomo malce pogledali v zgodovino in začetke muzikalov s klasičnimi glasbenimi zgodbami, kot so Moje pesmi, moje sanje, Čarovnik iz Oza, Mary Poppins in druge. Odkrivali bomo posebnosti te zvrsti, tako z jezikovne kot glasbene plati. Nato bomo poskusili združiti izbrano besedilo z žanrom muzikala. Otroci bodo spoznali zgodbo, se skozi različne aktivnosti naučili besedišče ter nadgrajevali svoje znanje angleščine, nato pa bomo skupaj poskusili sami ustvariti verze in pesmi in ustvariti kratek muzikal. Pridite, zabavno bo!

 

Italijanski strip

Vodita: Pšenica Kovačič, Jasna Batagelj
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 7 do 11 let     
    
                                                                                                                          

 

V poletni šoli  se bomo spoznavali s stripom (deveto umetnostjo) in obravnavali dva znana, a raznolika italijanska stripa. V prvem dnevu bodo otroci spoznavali osnove elemente stripa “pisanja s sličicami”, kot so prelom, govorni baloni, izbor kadra, besedila, poteka pasic, kreiranja karakterjev, lokacij in zgodb in izrazoslovja v slovenščini in italijanščini. V drugih dveh dneh sledi razčlenitev, primerjava in posnemanje izbranih stripov Rat Man, avtorja Leonarda Ortolanija (Panini Comics) in Alan Ford, avtorja Roberta Raviola in Luciana Secchija. Zadnja dva dni bosta namenjena kreiranju lastnega stripa v italijanskem jeziku in postavitvi razstave.

 

Nemška glasba

Vodita: Vera Forsthuber, Rok Hozjan
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok:  9 do 12 let

Cilj letošnje poletne šole je srečanje z nemško otroško poezijo in pesmijo, ki jo bodo otroci spoznavali skozi različne zvrsti glasbe. Otroci bodo tudi sami poprijeli za glasbila ter se tako ob notah in verzih naučili osnov nemškega jezika. Ob zaključku poletne šole pripravimo krajši program, kjer otroci pokažejo, kaj so se med počitniško šolo naučili. Poletno šolo vodijo prijazni učitelji, ki pripravijo zanimiv program in pouk, približajo otrokom nemščino in nemško kulturo ter jih motivirajo za nadaljnje učenje.


 

III. TERMIN [20. – 24. AVGUST 2018]


 

Angleško gledališče [ZASEDENO]

Vodita: Urša Strehar Benčina, Lisa Mislej
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 6 do 9 let

Poletne počitnice z gledališčem in angleščino nas bodo skozi aktivne in zabavne igre popeljale tako v Anglijo kot tudi Ameriko. Omenili in tudi praktično preizkusili bomo nekaj različnih gledaliških zvrsti, ki so nastale v angleško govorečih deželah ter spoznali osnovne angleške pojme, povezane z gledališčem. Vsak dan se bomo najprej ogreli - telo, glas in možgane, da bomo kar najbolje pripravljeni za nadaljnje delo. Igrali se bomo igrice v angleškem jeziku, spoznali zakonitosti nastopanja na odru in se preizkusili v različnih gledaliških situacijah. Vseskozi pa se bomo odzivali tudi na pobude in ideje udeležencev in prilagajali program glede na skupino, saj je prav to tisto, kar naredi vsakokratno poletno šolo posebno in edinstveno.

 

Rock akademija [ZASEDENO]

Vodita: Andrej Pekarovič, Eva Moškon
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

Program je namenjen posameznikom, ki jih zanima nadgradnja posameznega glasbenega inštrumenta/vokala in vključitev v rock, pop ali drugo obliko glasbene skupine. Rock akademije se lahko udeležijo otroci z najmanj 2-letnim predznanjem inštrumenta/vokala. Udeleženci delavnice se naučijo skupnega muziciranja in nastopijo v okviru zaključka poletne šole v petek. Dve skupini - vokalisti in inštrumentalisti - bosta najprej vadili posebej, kasneje vsi skupaj.

 

Japonska grafika [ZASEDENO]

Vodita: Alja Košar, Ana Zupančič
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 7 do 11 let

Otroci bodo spoznali osnove japonskega jezika, pozdrave, osnove pisave, poimenovanje živih bitij in stvari (v povezavi z likovnim svetom tudi barv, materialov, motivov v lesorezu ipd.). V sklopu grafike bodo spoznali materiale, ki se jih uporablja v grafiki in osnove različnih tehnik grafičnega ustvarjanja (monotipijo, tisk s premično šablono, kolagrafijo, cianotipijo, kolažni tisk). Motivika bo v celoti povezana z Japonsko (krajino ali osebami, ki so bile značilne v popularnih japonskih lesorezih – ukyo-e) s katero se bodo otroci seznanili preko slik, ob koncu se bomo staršem predstavili na razstavi.

 

Ritem in risba [ZASEDENO]

Vodita: Iztok Amon, Eva Jeraj
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

V uvodnem delu se počitniška šola usmerja na kreativne možnosti risanja - hitro skiciranje, risanje v prostoru, s svetlobo in druge. Sklop delavnic, ki sledi, pa poskuša poiskati individualne razlike med otroki ter posebnosti, ki jih delajo edinstvene. Risba je tukaj medij kreativnega izražanja, po želji in individualno pa lahko posameznik pristopa tudi bolj realistično, s posnemanjem in ustvarjanjem iluzije prostora. Motive, vsebino bodo otroci izbirali večinoma sami, pedagoga pa bosta v pomoč za to, da bi otrok dosegel večje zadovoljstvo ob risanju. 


 

IV. TERMIN [27. – 31. AVGUST 2018]
 

Šola znanosti  [ZASEDENO]

Vodita: Katarina Fuchs, Lenart Gregorič
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 6 do 9 let

V šoli znanosti se bomo sprehodili od samega začetka nastanka Vesolja, planetov in Zemlje, do različnih naravnih procesov, ki oblikujejo površje našega planeta. Spoznavali bomo razburljive meteorite, potrese in vulkane. Raziskovali bomo različne minerale in ob tem spodbujali domišljijo z likovnim ustvarjanjem. Odkrivali bomo nastanek življenja na Zemlji in si izdelali svoje okamnine. In kot se za poletje spodobi, bomo izvedli kopico poskusov z vodo.

 

Radijsko - filmska šola [ZASEDENO]

Vodita: Rok Kušlan, Andraž Magajna
Lokacija: Vilharjeva 11, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

Otroci se bodo spoznali z različnimi radijskimi profili ter potrebno tehnično opremo, z osnovami radijskega dela (intervjuji, terensko snemanje, napovedovanje, branje, priprava glasbene opreme, programski lok, tehnična priprava in izvedba) bomo ustvarjali svoj zvočni svet. Seznanili se bomo tudi z osnovnimi oblikami in značilnostmi filmskega jezika in slikovne pripovedi - kompozicije in rezov, slika, kader, sekvenca, filmski prostor in filmski čas. Potopili se bomo v osnove montaže kot pripovedne tehnike, spoznali bodo pomen zvoka, delo z montažnimi programi, poleg vsega navedenega bodo zasnovali tudi scenarij, ki bo služil kot osnova pri ustvarjanju končnega izdelka – posnete sekvence. V okviru počitniške šole bomo obiskali tudi RTV.

 

Umetniške instalacije

Vodita: Vera Stanković, Eva Jeraj
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 7 do 11 let

Med opazovanjem otrok med obiskom galerije ali muzeja sodobne umetnosti hitro ugotovimo, da jih med sodobnimi umetniškimi izraznimi sredstvi najbolj privlačijo umetniške instalacije. Na likovni šoli bomo umetniške instalacije ustvarjali tudi sami. Seznanili se bomo z nekaterimi sodobnimi umetniškimi pristopi pri ustvarjanju instalacij in skupaj raziskali prostor, ideje, različne tehnike in materiale. Tekom procesa se bodo naše individualne kreativnosti združevale. Na koncu se bomo zavedali omejenega obdobja trajanja umetniške instalacije, njene krhkosti oziroma trdnosti. 

 

Likovno po francosko

Vodita: Jerneja Avsec Šrekl, Boris Beja
Lokacija: Komenskega 9, Ljubljana
Starost otrok: 9 do 12 let

V tej počitniški šoli se bomo spoznali z enim najbolj veličastnih obdobij v zgodovini umetnosti in to je gotika. Z obdobjem se bomo spoznavali na več ravneh: arhitekturni, kiparski in slikarski.

V primerih, ki jih hrani Narodna galerija, bomo iskali navdih tega srednjeveškega obdobja. Da bo izkustvo še bolj pristno, bomo z različnimi materiali in tehnikami ustvarjali prave gotske umetnine. Vse skupaj bomo podkrepili s francoskim besediščem, ki ga bomo na dnevni ravni povezovali z osvojenim znanjem iz umetnosti.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem