Balzam! Hanka Paldum - prestavljeno

Festivalna dvorana, Lip Art events in Zlati Zob Vas vabimo na BALZAM!

Kdaj in kje
februar 2018
ČET 22 FEB
22. 02. 2018 OB 20:00 koncert Festivalna dvorana


Enkrat mesečno pripravljamo večere z(a) dušo pod imenom BALZAM!, ki združujejo eminenten ambient Plečnikove Festivalne dvorane, degustacijo vrhunskih slovenskih vin, ter glasbene goste svetovnega formata. Poskrbljeno pa bo tudi za prigrizke. Na kratko, Balzam za dušo!

Prvi BALZAM! bo že 22. februarja s prvim samostojnim koncertom dive sevdaha v Sloveniji, HANKE PALDUM!


Program:
20:00 pričetek
20:15 degustacija vrhunskih vin in predstavitev vinarstva Turistična Kmetija Hlebec. Degustirali bomo:
- penina Revolution
- Šipon
- Chardonnay
20:50 nagovor moderatorja Luke Korenčiča
21:00 koncert HANKE PALDUM
Po koncertu še pogovor z glasbenim gostom.


BOSANSKA DIVA SEVDAHA HANKA PALDUM PRVIČ V LJUBLJANI NA SAMOSTOJNEM KONCERTU!
Hanka Paldum, bosanska zvezda, ki je zasijala že v osemdesetih letih na nebu bivše skupne domovine, še vedno sije! V poplavi turbo trenda v vsej zadnji dekadi pri nas ni bilo ne časa ne prostora prisluhniti izvrstni pevki, ki jo medtem ne kujejo v zvezde le s slovesom dive bosanske popularne glasbe, ampak ji pripisujejo tudi poosebljanje bosanskega sevdaha. Ko prisluhnete odlični interpretaciji bosanskih sevdalink Hanke Paldum, lahko slišite, da odločnost, želja in moč niso ravno nov ali »zahodni« pojav.
»Očitno smo sredi turbulence življenja, kjer pritiskajo s turboglasbo, ki je konglomerat ritmov iz različnih delov sveta in neartikulirane vokalne interpretacije. To je splošna mešanica harmonij in akordov in vodi do nekakšne norosti, ki ob poslušanju te glasbe napada živčevje.« je povedala v nekem intervjuju.
Kraljica Sevdaha je uspešno kariero začela leta 1980, ko je izšel njen prvi album Čežnja. Sodelovala je z naj- bolj znanimi imeni ex-yu popularne glasbe, kot so Milić Vukašinović, Goran Bregović in Bodo Kovačević. Uspešnice Zelene oči, Voljela sam voljela, Crne kose ali Ja te pjesmom zovem so pripomogle k milijonskim tiražam njenih albumov.
»Ko sem žalostna, pojem sevdalinke. Tudi kadar sem vesela, pojem sevdalinke. Sevdalinka je del mene, to nosim v sebi od mladih nog, saj sem ob tej glasbi odraščala. Občutim jo v vseh svojih porah. Tudi ko sem bolna ali prehlajena, iz duše zapojem sevdalinko. Pesem, glasba je govorica duše. Ptica ne zna govoriti, vsaj mi njenega jezika ne razumemo, razumemo pa njeno pesem. Glasba se razume ne glede na jezik pesmi. Tudi če je človek na prvi pogled ali v resnici grob, ga lahko pesem razneži. V resnici pojem iz duše. Naučila sem se peti s prepono, ampak gre tudi za to, da glas potuje po vsem mojem telesu in da pride iz duše. Kako ne bi užival tisti, ki to posluša? To se občuti.«
Hanka Paldum bo ježila s sladkostjo sevdaha, pa tudi dvignila naše okončine v ritmu svojih starih uspešnic in svežih skladb z novega albuma.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem