Sobotne ustvarjalnice

Vabljeni na sobotne ustvarjalne delavnice v prostore Pionirskega doma na Komenskega 9.

26.08.2018
Kdaj in kje
januar 2019
SOB 26 JAN
26.01.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Delavnica glasbena oddaja z lestvico Pionirski dom na Komenskega 9
februar 2019
SOB 2 FEB
02.02.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Strip stolpnica Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 9 FEB
09.02.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Hudomušni striparji Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 16 FEB
16.02.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Od zgodbe do risbe Pionirski dom na Komenskega 9
SOB 23 FEB
23.02.2019 OB 10:00 - DO 12:00 Literatura in strip Pionirski dom na Komenskega 9

Z oktobrom bomo začeli s tedenskimi delavnicami, ki bodo potekale vsako soboto od 10.00 do 12.00 ure od oktobra 2018, do vključno marca 2019 v prostorih Pionirskega doma na Komenskega 9.
Tedenske delavnice bodo tematsko usmerjene, saj bomo mesečno spoznavali različne zvrsti umetnosti in kulture.

 

Januar 2019: Radijske sobote

 

V Pionirskem domu bomo v sodelovanju s KŠTD Bivak januarske sobote posvetili radiu. V štirih terminih med 10. in 12. uro bomo spoznavali radijske zadolžitve in aktivnosti, pri katerih(so)delujejo radijci. Ob spoznavanju dela tonskih tehnikov špikerjev, urednikov, novinarjev, režiserjev ... se bomo družili tudi z atraktivnimi gosti z različnih področij radijskega ustvarjanja, ki nas bodo usmerjali s svojimi nasveti.

Pridite, naj se sliši vaš glas!

 

 

Delavnica spoznavanje radia in izdelava samopromocijskega spota (5. januar 2019)

V uvodni delavnici bomo z interaktivnim kvizom pokukali v nastanek, razvoj in zgodovino radia. Seznanili se bomo z radijskimi profili in temeljnimi zakonitostmi delovanjaradijske postaje. V središču našega druženja pa bo ustvarjanje kratkega identifikacijskega spota oziroma jingla. Skupaj z režiserjem radijskih oglasov bomo naredili svoj identifikacijski spot.

 

Gost: Igor Krasnik, neodvisni ustvarjalec na področju oglaševanja, dobitnik oglaševalske nagrade Epica

 

 

Delavnica sinhronizacija animiranega filma (12. januar 2019)

V omenjeni delavnici se bomo lotili sinhronizacije odlomka animiranega filma. Preizkusili se bomo kot igralci, režiserji in tonski mojstri. Izbrani odlomek risanke bomo v živo sinhronizirali.

 

Gostja: Lena Hribar, članica igralskega ansambla MGL

 

 

Delavnica Radijska igra (19. januar 2019)

V njej bomo spoznali osnove radijske igre in se vživeli v vloge režiserja, igralca in tehnika. Izbrani odlomek radijske igre bomo v živo izvedli in posneli. Z zlata vrednimi nasveti nam bo družbo delal gost z uredništva igranega programa Radia Slovenija.

 

Gost: Klemen Markovčič, režiser v uredništvu igranega programa Radia Slovenija - Ars

 

 

Delavnica glasbena oddaja z lestvico (26. 1. 2019)

Delavnico bomo posvetili glasbeni lestvici. S priznanim avtorjem in poznavalcem scene bomo izbrali in razvrstili nekaj trenutno najpopoularnejših skladb in poiskali kakšno zanimivost o izvajalcih in njihovih koncertih. Preizkusili se bomo v vlogah glasbenih urednikov, tehnikov in napovedovalcev. Oddajo bomo v živo izvedli in posneli.

 

Gost: presenečenje!

 

 

Februar 2019: Literatura in strip

 

Strip stolpnica (2. februar 2019)

Na literarno-stripovski delavnici se nam bosta predstavila stripar in ilustrator Miha Hančič ter mladinska pisateljica Maša Ogrizek. Sta ustvarjalni tandem, ki je skupaj ustvaril stripovski album Ko-Ko Krišna in zbirko kratkih zgodb Koko Dajsa v mestu. Udeležencem bo Miha najprej na zabaven način razložil glavne zakonitosti stripa, nato pa bodo otroci skupaj z mentorjema na veliko škatlo ustvarili strip stolpnico, kjer jim bo vsako stanovanje služilo kot en stripovski prizor. Za navdih jim bo služila knjiga Koko Dajsa, v kateri živalski junaki bolj ali manj složno prebivajo v stanovanjskem bloku. 

Vodita: Maša Ogrizek in Miha Hančič

 

Hudomušni striparji (9. februar 2019)

Si že kdaj risal po modelu? Čisto pravem modelu, kot umetniki? Človeška anatomija že od renesanse vzbuja zanimanje, zato bomo na tokratni sobotni delavnici risali po modelu, spoznali človeško anatomijo v različnih pozicijah, nato pa bomo pridobljeno znanje uporabili pri ustvarjanju stripa. Osrednja lika stripa bosta deklica z radovednim nosom po imenu Vesna in nagajivi kuža Kluni. Le kakšne bodo njune nore dogodivščine?

Vodita: Vesna Tripković in Nina Koželj

 

 

Od zgodbe do risbe (16. februar 2019)

Na delavnici od zgodbe do risbe bomo spoznavali osnove stripovske umetnosti, se naučili, kako iz zgodbe nastane strip ter ga skupaj tudi ustvarili. Najprej bomo pogledali, kako to počnejo slovenski in tuji ustvarjalci in se seznanili z osnovami pisanja scenaristične predloge za strip. V drugem delu delavnice pa bomo risali in idejo prelili na papir. Naš cilj je, da udeleženci po koncu delavnice domov odidejo s čisto pravim, svojim stripom.

Vodita: Žiga Valentič in Nina Bric

 

 

Literatura in strip (23. feburar 2019)

Delavnica Literatura in strip bo otrokom in mladostnikom predstavila, kako velik del vsakega risanega stripa je pravzaprav njena literarna osnova. Udeleženci delavnice bodo tako v prvem delu našega srečanja najprej spoznali, kako nastane zgodba ali scenarij za strip. Skupaj si bomo ogledali nekaj najboljših primerov risanih romanov in stripov, še najbolj pa nas bodo zanimali tisti stripi, ki za svojo podlago jemljejo literarna dela književnega kanona. V drugem delu delavnice bodo udeleženci poskušali napisati kratek scenarij na podlagi svojega najljubšega literarnega dela, pri čemer jim bodo v pomoč prav informacije in gradiva iz prvega dela delavnice. Skupaj z likovnim pedagogom bomo v naslednjem koraku z udeleženci poskušali zasnovati zgodbo tudi vizualno. Spoznali bomo osnove risanja stripa (»story-board« ipd.), oblikovali like in pokrajino ter ustvarili čisto svoje, kratke in zabavne stripe.

Vodita: Maša Pfeifer in Meta Šolar

 

 

 

Tematike delavnic po mesecih:

 

Oktober: Glasba skozi risbo
November: Znanost in umetnost
December: Gledališko cirkuške bravure
Januar: Radio Pionirc – v živo!
Februar: Literatura in strip
Marec: Moda potuje po državah Evrope
 

 

Vstopnice bodo na prodaj preko sistema Moje karte in
uro pred začetkom na blagajni pri vhodu.


Vstopnina:

- otroci od 3. leta dalje 3 €

- starši oziroma spremljevalci: prost vstop

- tečajniki PD z izkaznico: prost vstop
(prosimo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov: artcenter@pionirski-dom.si).

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem